5 tipov na výlety po Slovensku: poznáte jediné miesto, kde môžete kŕmiť sysle?

Doba čítania: 6 minutes

Slovensko ponúka množstvo zábavy pre každého cestovateľa. Poznáte jediné miesto u nás, kde môžete na vlastné oči vidieť zubra? Vyberte si z našich tipov na výlety – výšľap na kopec Malých Karpát, kráľovský wellness, kŕmenie sysľov či menší adrenalín. Tak, kam povedú vaše najbližšie kroky?

Sysľovisko Biele vody

Počas sezóny – približne od marca do konca septembra môžete na lokalite Biela voda pri obci Muráň pozorovať jednu z najpočetnejších kolónií sysľa pasienkového na Slovensku. Maličké, pôvabné stvorenia prídu až do tesnej blízkosti človeka, čo u týchto prirodzene veľmi plachých tvorov nie je bežné. V časti Sysľoviska si totiž tieto zvieratá zvykli na prítomnosť človeka vďaka pravidelnému prikrmovaniu. Mnohé jedince tak nemajú problém prijať potravu priamo z vašej ruky.

Sú to živočíchy slnka, teda najaktívnejšie sú počas slnečných dní. Sysle uvidíte aj počas poloblačných a mierne zamračených dní, ale pri veľmi zlom počasí z nory zvyčajne nevyliezajú, preto ich návšetvu odporúčame v dobrom počasí.

Z Muráňa sa na sysľovisko pohodlne dostanete aj peši – po lúkach tiahnucich sa od obce až po Sysľovisko popri štátnej ceste 531. Prevýšenie je minimálne a vzdialenosť 2,6 km vám potrvá necelú hodinu. Takúto trasu by bez problémov mali zvládnuť aj deti. Prístup k lokalite je nenáročný a pozorovanie týchto milých živočíchov sa vám bude rozhodne páčiť.

Naštudujte si, aké pravidlá treba dodrživať počas kŕmenia syslov TU.

Vhodná potrava pre sysle

  • slnečnica – chemicky neošetrená, nepražená, nesolená; je to najvhodnejšia potrava,
  • jablká – ideálne sú jabĺčka z vašej záhrady, lebo nie sú chemicky ošetrené; vôbec nevadí, ak staršie a zošúverené.
  • mrkva, cvikla, jačmeň, ovos, vlašské oriešky

Romantika v Chateau Appony

V prípade zlého počasia sa môžete ukryť do wellnessu a knižnice v Oponiciach, v Nitrianskom kraji v Chateau Appony. Z pôvodnej kamennej stavby vzniklo v 16. a 17. storočí majestátne sídlo uhorského šľachtického rodu Apponyi. Apponyiovci boli významným uhorským rodom a v časoch osvietenstva a za vlády Márie Terézie patrili k najvýznamnejším a najbohatším rodom v Uhorsku.

Chystáte sa počas jarných prázdnin na lyžovačku mimo Slovenska? Pri ceste do zahraničia nezabúdajte na cestovné poistenie a skontrolujte si podmienky vstupu do krajiny autom.

Knižná zbierka rodu Apponyiovcov je známa dodnes pod názvom Apponyiovská knižnica. Založil ju v roku 1774 gróf Anton Juraj Apponyi a v jej zbierkach bolo vyše 400 prvotlačí. Interiér knižnice bol postavený podľa výkresovej dokumentácie, pohľadníc a fotiek, takmer stovkou stolárov zo Zvolena a patrí medzi najkrajšie historické interiéry Slovenska.

V knižnici sa nachádzajú vzácne diela od roku 1515 do roku 1940. Z autorov zaujmú Macchiavelli, Petrarca, Giordano Bruno, Galileo Galilei, Leonardo Da Vinci, Dumas, Balzac, Newton či Linné a mnoho ďalších. 

Masáže či relaxačný bazén, kde si môžu hostia, ale aj návštevníci, zaplávať a uvoľniť sa, a jacuzzi s perličkovou masážou – to všetko ponúka wellness v Chateau Appony. Saunový svet sa skladá z bylinkovej, parnej, suchej a infrasauny.

Cenník pre návštevníkov nájdete TU. V areáli sa nachádza aj reštaurácia, kde môžete zavŕšiť váš kráľovský deň.

Kŕmenie zubrov v Topoľčiankach

! Od 7.4 je Zubria zvernica v Topoľčiankach až do odvolania zatvorená, dôvodom je zákaz vstupu do lesov, ktorý vydal Nitriansky kraj !

Len na jedinom mieste na Slovensku, v dubových lesoch južného Slovenska pri Topoľčiankach, máte možnosť na vlastné oči vidieť zubra európskeho, ktorý je považovaný za najväčšieho európskeho cicavca „bratranca“ známejšieho amerického bizóna. V súčasnosti žije vo zvernici 13 zubrov, vrátane nového prírastku.

Zubor, ako najväčší európsky cicavec, dosahuje dĺžku 2,7 m a výšku 1,9 m. Býk môže dosiahnuť hmotnosť až 1500 kilogramov a môže sa dožiť až 30 rokov. Podľa medzinárodnej dohody o chove zubra sú všetky zubry narodené na Slovensku pomenované menami, ktoré začínajú slabikou Si – napr. Sibirka, Sigmund, Sivko, Silan, Silvo atď.

Pri príležitosti 50. výročia vzniku zvernice bol otvorený Lesnícky náučný chodník Zubria zvernica, ktorý na 10 paneloch oboznámi návštevníkov s históriou chovu zubra v Topoľčiankach, s príbuznými druhmi a so živočíchmi a rastlinami, ktoré sa vyskytujú v Zubrej zvernici. Chodník má dĺžku 2 500 m, jeho trasa je vedená nenáročným terénom, s veľmi malým výškovým prevýšením, takže ho môžu pohodlne absolvovať aj deti. Zubria zvernica je v súčasnosti prístupná verejnosti celoročne.

Zubry majú v rámci zvernice svoje obľúbené stanovištia, ktoré nie sú vždy prístupné ľudským očiam. Pri kŕmnych zariadeniach, kde si ich môžu návštevníci prezrieť, sa zdržujú väčšinou iba v čase kŕmenia, ktoré sa vykonáva 2 krát denne. V dopoludňajších hodinách o 9,00 hod. a popoludní o 14,00 hod. Deti od 6 do 15 rokov a ZŤP s platným preukazom zaplatia vstupné 1,00 €, študenti a dôchodcovia 1,50 € a dospelí 2,00 €.

Bobová Dráha v Oščadnici

Bobová Dráha Veľká Rača v Oščadnici je najdlhšia bobová dráha v strednej Európe, na ktorej sa preveziete rýchlosťou až 40 km/h. Rýchlosť si viete regulovať sami. Dráha je v prevádzke v letnej aj v zimnej sezóne – v prípade priaznivých poveternostných podmienok. Čaká vás 15 dych berúcich zákrut a 12 super skokov. Prevýšenie bobovej dráhy je 220 m.

Štart bobovej dráhy je vpravo od vrcholovej stanice lanovky na Dedovke a na rovnakom mieste je aj cieľ. To znamená, že tam kde na bobovú dráhu nastúpite, tam aj vystúpite. Bobová dráha je vhodná pre dospelých a aj pre deti od 10 rokov. Jazdu na bobovej dráhe si ale môžu vychutnať aj mladšie deti, a to v sprievode dospelej osoby.

Okrem toho areál Veľká Rača ponúka možnosť sledovať okolitú prírodu z lanovky a v oblasti sa nachádza aj množstvo detských atrakcií a bufet.

Na Vysokú aj z Kuchyne

Druhá najvyššia malokarpatská sedemstovka nesie názov Vysoká. Nachádza sa nad obcou Kuchyňa, vyčnieva ponad rozľahlé okolie a ostro kontrastuje so susednými vrchmi. Charakteristickými črtami vrchu Vysoká sú skalné steny, cez ktoré vykukuje trávnatý porast. Vrchol ponúka rozsiahle a impozantné pohľady na malokarpatský reliéf, Tribeč, Považský Inovec či Podunajskú pahorkatinu.

Na vrch Vysoká vedú dve značené turistické trasy. Podľa vlastného uváženia a kondície si tak môžete vybrať kratšiu trasu po modrej značke z obci Kuchyňa, alebo výstup z východnej strany po červenej značke.

Výstup na vrch Vysoká zvládnu aj rekreační turisti, iba posledné výstupové metre si vyžiadajú trochu viac síl. Výstup na vrchol vám bude trvať zhruba 2-3 hodiny.

Len kúsok pod vrcholom Vysokej sa nachádza aj menší symbolický cintorín. Pripnuté tabuľky na vrcholovej skale pripomínajú mnohých nadšencov a milovníkov prírody, hôr a turistiky.

Text: redakcia vdobrom.sk

Foto: Sdetmi.sk, Pixabay, Snowparadise, Shutterstock


Prečítajte si tiež:

Najnovšie články:

Najčítanejšie články:

Sledujte nás na

sociálnych sieťach:

 

    /WustenrotSlovensko

 

  /wuestenrotslovensko

 

Zostaňme v kontakte!

Nenechajte si ujsť dôležité novinky, inšpiratívne články či praktické témy zo sveta poistenia.
Prihláste sa k odberu noviniek a o všetkom sa dozviete ako prví.

Mohlo by vás zaujímať: