Tip na výlet: Z novej vyhliadky dovidíte až na Tatry

Máte radi výlety po Slovensku? Máme pre vás skvelý tip! V Banskej Štiavnici otvorili novú vyhliadku a zo známej veže na Kalvárii uvidíte až na Tatry!

V Banskej Štiavnici otvorili novú vyhliadku na Kalvárii. Nachádza sa v severnej veži Horného kostola a v prípade dobrého počasia núka panoramatické výhľady nielen na starobylé banícke mesto, ale dovidieť z nej sa dá aj na najvyššie štíty Vysokých Tatier.

Nádherné výhľady z veže

Ako pre TASR uviedol predseda Kalvárskeho fondu Martin Macharik, o zriadení vyhliadky uvažovali už dlhšie. Veža totiž neponúka len jedinečné výhľady, ale aj pohľad na ojedinelý barokový krov v interiéri. Po získaní finančných prostriedkov na obnovu interiéru veže z Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) vo výške 9300 eur sa v uplynulých mesiacoch podarilo projekt aj zrealizovať.

Tip na výlet: Viete, kde sa nachádza jedna z najunikátnejších ľadových jaskýň sveta? Budete prekvapení

Sprístupnené sú dve podlažia veže, na hornom podlaží pribudne pre lepšiu orientáciou návštevníkov ešte panoramatická snímka, ktorá priblíži vrchy a pohoria, ktoré sa dajú odtiaľ vidieť.

Chystáte sa na dovolenku? Nezabudnite na cestovné poistenie

Vstupné je symbolické

Vstup na vežu bude spoplatnený dvomi eurami, fond chce takto získané peniaze použiť na ďalšiu obnovu kostola. Kalvársky fond má podľa Macharika tento rok v pláne dokončiť obnovu Stredného kostola, kde sa aktuálne pracuje na rekonštrukcii masívneho dubového schodiska a veľkoplošnej fresky v interiéri.

Kalvária nad Banskou Štiavnicou sa začala obnovovať v roku 2008. Podľa Macharika sa tam odvtedy celkom na 24 objektoch preinvestovali asi štyri milióny eur, ktoré fond získal nielen od štátu, ale tiež od rôznych donorov zo Slovenska, aj zo zahraničia.

Letné dovolenky Slovákov sa skracujú: Čo sa v cestovaní zmenilo?

Kalvária je jedným z najnavštevovanejších miest v meste zapísanom v UNESCO, napríklad pred pandémiou COVID-19 v roku 2019 ju navštívilo 115 000 ľudí.

Text: TASR, vdobrom.sk, Foto: TASR

Najnovšie články:

Najčítanejšie články:

Sledujte nás na

sociálnych sieťach:

 

    /WustenrotSlovensko

 

  /wuestenrotslovensko

 

Nenechajte si újsť nič dôležité!

Mohlo by vás zaujímať: