Viete, kde sa nachádza jedna z najunikátnejších ľadových jaskýň sveta? Budete prekvapení

Patrí medzi najhodnotnejšie zaľadnené jaskyne sveta. Jej ľadovú výplň tvorí viac ako 110 tisíc kubických metrov ľadu a viac ako dvadsať rokov je zapísaná do Zoznamu svetového dedičstva UNESCO je ako jedinečný prírodný unikát. V Škandinávii by ste ju však hľadali zbytočne, je o veľa bližšie. No nemusí tu byť večne.

Dobšinská ľadová jaskyňa patrí medzi najvýznamnejšie ľadové jaskyne sveta. Nájdete ju medzi Popradom a Rožňavou. Jeden z našich najznámejších prírodných unikátov bol sprístupnený v roku 1871. Do roku 1946 v nej dokonca bolo povolené korčuľovanie pre verejnosť. A 1982 sa dostala aj do kín. Práve v Dobšinskej ľadovej jaskyni nakrúcali rozprávku Popolvár najväčší na svete.

„Jaskyňa má niekoľko úchvatných častí, medzi ktoré patria zaľadnená Veľká a Malá sieň, Ruffínyho koridor a Zrútený dóm. Nezaľadnené časti sa nazývajú Kvapľová a Biela sieň, Suchý dom, Kvapľova pivnica a Peklo,“ povedala hovorkyňa Štátnej ochrany prírody SR Kristína Bocková.

Hlavnú časť jaskyne predstavuje obrovská dutina klesajúca od vchodu do hĺbky 70 metrov. Teplota vzduchu v jaskyni sa pohybuje od -3,9 do +3,5 stupňa Celzia. No práve to nemusí trvať večne.

„Ľad sa v Dobšinskej ľadovej jaskyni tvorí z topiaceho sa snehu najmä v hornej časti jaskyne v oblasti Malej a Veľkej siene. V jaskyni sa najmä na jar utvárajú ľadové stĺpy od podlahy až po strop. V posledných rokoch je však v dôsledku miernejších zím tvorba týchto stĺpov pozastavená a samotné stĺpy sú popadané alebo sa vytvoria len minimálne,“ varuje Pavel Bella zo Správy slovenských jaskýň.
      
TEXT: vdobrom.sk, TASR
FOTO: TASR

Najnovšie články:

Najčítanejšie články:

Sledujte nás na

sociálnych sieťach:

 

    /WustenrotSlovensko

 

  /wuestenrotslovensko

 

Nenechajte si újsť nič dôležité!

Mohlo by vás zaujímať: