Tip na jednodňový výlet: návšteva Macochy ako nezabudnuteľný zážitok

Doba čítania: 5 minutes

Vydajte sa len pár kilometrov od slovenských hraníc spoznávať krásy českej prírody. Neďaleko Brna sa nachádza chránená krajinná oblasť s nádhernými prírodnými jaskyňami. Ak túžite plaviť sa loďkami cez priepasti a nadýchať sa čerstvého vzduchu, vyrazte do Macochy. Jednodňový výlet je ideálny pre zamilované páry, ale na svoje si určite prídu aj rodiny s deťmi.

Macocha sa nachádza na území Moravského krasu – ide o najvýznamnejšiu krasovú oblasť v Českej republike, na ktorej sa nachádza široké spektrum krasových útvarov. Neskutočne zelená priepasť je domovom vzácnych kvetín a turisti ju môžu obdivovať z trojkilometrového chodníka prístupného pre verejnosť. Priepasť má úctyhodnú rozlohu, keďže horná časť priepasti je dlhá 174 a široká 76 metrov.

Za vznikom krasov je voda a jej erózny účinok na vápenec. Voda prenikala do trhlín zemskej kôry a rozpúšťala vápenec. Takto vznikali vo vápencoch dutiny – jaskyne. Naopak, prepadom jaskynných stropov vznikali priepasti. Na celom území Moravského krasu je známych viac než 1100 jaskýň, ktoré sú domovom neškodných netopierov.

Najznámejšie jaskyne tejto oblasti, ktorých návštevu netreba vynechať:

Punkevní jeskyně –najväčšia jaskyňa – k tejto jaskyni premáva v pravidelných intervaloch vláčik zo Skalného mlyna, ktorý vám ušetrí 2 km chôdze,
Kateřinská jeskyně – dominuje s unikátnou stalagmitovou výzdobou,
Sloupsko-šošůvské jeskyně – ponúka mohutné chodby a podzemné priepasti,
Jeskyně Balcarka– je bohatá na vnútornú výzdobu,
Jeskyně Výpustek – ak vás zaujíma vojenská história.

Punkevná jaskyňa s Macochou

Riečka Puňkva, ktorá podzemné priestory kedysi vyhĺbila a dnes sa pomaličky plazí pozdĺž kvapľových stien, je najznámejším tokom Moravského krasu. Punkevná jaskyňa je najnavštevovanejšia jaskyňa Česka. Preniká do nej denné svetlo, a preto je označovaná ako Light hole. Práve v tejto kategórii je Macocha najväčšou priepasťou v strednej Európe. Na okraji tejto priepasti sú dva mostíky, z ktorých je možné si tento skvost prezrieť.

Prehliadka jaskynným systémom vám ukáže nespočetne veľa krásnych útvarov vytvorených vodou, potom vás dovedie skoro na dno priepasti Macocha. Výlet zavŕšite plavbou loďkami v útrobách jaskyne. Pozriete si dolné jazierko s hĺbkou 49 metrov, ako aj jazierko horné, ktoré má hĺbku 13 metrov. Obe jazierka sa nachádzajú v útrobách jaskyne.

História, z ktorej mrazí

Táto oblasť lákala dobrodruhov odnepamäti. Prezývka priepasti pochádza z hrozivého príbehu. Podľa miestnej legendy istý dedinčan ovdovel a zostal sám s malým synom. Keď sa znova oženil, nová manželka ho neznášala. Po nejakom čase sa im narodilo spoločné dieťa a macochina nenávisť vyvrcholila.

Vzala nevlastného syna do lesa na zber lesných plodov. Macocha mu nahovorila, že najlepšie lesné ovocie je na okraji rokliny, a potom ho tam sotila. Chlapec sa zachytil a jeho plač začuli drevorubači. Keď sa dedinčania dozvedeli pravdu, zvrhli zlú macochu do priepasti. Druhá verzia príbehu tvrdí, že macocha skočila sama – tak či onak, názov priepasti sa zrodil z legendy, ktorá aj po troch storočiach vyvoláva hrôzu.

Zbaľte si teplé oblečenie a cestovné poistenie

V jaskyniach, kde nie je dostatok slnečného svitu, vie byť teplota o pár stupňov nižšia ako vonkajšia. Pokiaľ sa chystáte Macochu navštíviť počas chladnejších mesiacov, určite sa poriadne oblečte, zvoľte pevnú obuv a dlhé nohavice.

Príroda vie byť nevyspytateľná a turistické chodníky môžu byť niekedy zradné, preto buďte opatrní. Pred odchodom si nezabudnite vybaviť krátkodobé cestovné poistenie od Wüstenrot pre vás, aj pre vašu rodinu. Poistenie môžete uzavrieť online rýchlo a jednoducho TU.

Ak využijete variant Rodina môžete naraz výhodnejšie poistiť 4 osoby bez príbuzenského vzťahu. S poisteným môže cestovať jedna dospelá osoba do 75 rokov a 2 deti do 18 rokov.

V okolitých dedinkách si viete pochutnať na tradičnej českej kuchyni. Tak sa môžete odmeniť po výlete „smažákom“ alebo chutnou sviečkovou s čerstvo načapovaným pivom či kofolou.

Rezervujte svoju návštevu online

Do najviac navštevovaných Punkevných jaskýň vám odporúčame spraviť si vopred rezerváciu. Termín si môžete rezervovať až rok dopredu na čísle +420 516 413 575 alebo na e-maile: info@caves.cz či prostredníctvom ich online rezervačného systému TU.

Ceny vstupného

Cena vstupného začína pri sume 160 Kč (6,35 eura) pri deťoch. Dospelí za návštevu Macochy a jaskynného systému zaplatia 320 Kč (12, 7 eur). Ak máte záujem o jedinečnú plavbu na loďkách, priplatíte si 200 Kč (7,9 eur) a vašim deťom doprajete takýto zážitok za 120 Kč (4,77 eur). Platba je možná aj kartou.

Otváracia doba

január – marec utorok – nedeľa: 8.40 – 14.00
apríl – september pondelok: 10.00 – 16.00; utorok – nedeľa: 8.20 – 16.00  október utorok – piatok: 8.40 – 14.00; sobota, nedeľa: 8.20 – 15.40 november – december utorok – nedeľa: 8.40 – 14.00

Pre lepší zážitok odporúčame návštevu jaskýň počas jarných, letných a jesenných mesiacov.

Text: redakcia vdobrom.sk

Foto: CK Prima travel, Travelking, Facebook Punkevni jeskyne, punkevni.caves.cz (Jaroslav Šanda/SJ ČR)


Prečítajte si tiež:

Najnovšie články:

Najčítanejšie články:

Sledujte nás na

sociálnych sieťach:

 

    /WustenrotSlovensko

 

  /wuestenrotslovensko

 

Zostaňme v kontakte!

Nenechajte si ujsť dôležité novinky, inšpiratívne články či praktické témy zo sveta poistenia.
Prihláste sa k odberu noviniek a o všetkom sa dozviete ako prví.

Mohlo by vás zaujímať: