Žlčníkové záchvaty a alkohol za volantom. Aká je odvrátená strana veľkonočných sviatkov?

Doba čítania: 6 minutes

Aká je pravda o tradičných jedlách na Veľkú noc? Je údená šunka naozaj nezdravá a aký vplyv na organizmus má majonéza či vajcia? Výjazdy záchranárov počas Veľkonočného pondelka najčastejšie súvisia s alkoholom za volantom, nasleduje žlčníkový záchvat, ktorý vyvolá nadmerná konzumácia tučných jedál.

Vianoce sú už dávno za nami a vy si hovoríte, že s príchodom Veľkej noci prišla ďalšia príležitosť poriadne sa najesť a dať si do nosa? Dávajte si pozor na množstvo mastných jedál, ktoré skonzumujete najbližšie dni. Pár dňové prejedanie vie mať dlhodobé negatívne následky na naše orgány. Majte na pamäti, že alkohol nepatrí do rúk deťom, mladistvým ani vodičom.

S domácou opatrne

K veľkonočným sviatkom bezpochyby patrí aj alkohol a vo väčšine domácností na stole nesmie chýbať domáca, ktorú si vyslúži každý šibač za dobre vyšibané dievča. S tvrdým alkoholom to netreba preháňať a v žiadnom prípade nesiahajte ani po jednom, keď sa chystáte sadnúť za volant.

Podľa štatistík SZVPS a Polície SR je Veľká noc obdobie, keď sa nehodovosť pod vplyvom alkoholu „vymyká z normálu“. Tých, ktorí si i napriek alkoholu trúfajú šoférovať, je cez Veľkú noc až 2x toľko, ako v iné dni v roku: štatistiky ukazujú, že až 23 % nehôd je počas tohto predĺženého víkendu zavinených pod vplyvom alkoholu.

,,Vodičom pripomíname, že keď šoférujú, majú siahať výlučne po
nealkoholických nápojoch.“

plk. Ján Ignaták a Jana Shepperd

Alkohol je dráždivý pre všetky telesné tkanivá, od miesta, kde sa dostáva do tela, až po miesto, kde sa vylučuje. Nehovoriac o tom, že alkohol skutočne ničí mozgové bunky. Náš mozog sa vyvíja najmä medzi 13. a 26. rokom. Mládež, ktorá začne v tomto období konzumovať alkohol, je náchylnejšia na kognitívne problémy, akými sú poruchy koncentrácie, emočná nestabilita, úzkosť a depresia, preto mladému šibačovi radšej nalejte čistej vody.

Ako dlho sa odbúrava alkohol?

Keďže alkohol sa metabolizuje a odbúrava v pečeni, jej poškodenie alkoholom býva spomedzi všetkých orgánov najčastejšie. Postupne nasleduje vývoj od stukovatenia až po cirhózu a zlyhanie pečene, preto mierny detox po Veľkej noci vašej pečeni len pomôže.

Na potenciálne úplné obnovenie pečeňových buniek je potrebných najmenej 30 dní abstinencie od alkoholu. Po požití silného alkoholu potrebujete abstinovať od alkoholu po dobu 33 až 12 mesiacov, aby sa pečeň vrátila do normálneho fungovania.

Vypočítajte si, ako rýchlo vyprchá alkohol z vášho organizmu

Odvrátená strava údeného

Veľkonočné údené koleno býva tradičným nedeľným obedom v slovenských domácnostiach a mnohým sa už pri predstave naň zbiehajú sliny, ale konzumujte ho s mierou. „Pri údení mäsa vnikajú do svaloviny látky, tzv. polyaromatické uhľovodíky a benzopyrén…“ hovorí Jarmila Halgašová, riaditeľka Potravinárskej komory Slovenska. Medzi polyaromatické uhľovodíky patrí napríklad aj naftalén, látka, ktorá sa získava z ropy, a tú rozhodne dobrovoľne obedovať nechcete.

National Cancer Institute varuje, že látky obsiahnuté v údenom mäse môžu spôsobiť zmeny vo vašej DNA, ktoré vás vystavujú riziku určitých typov rakoviny. Vysoká expozícia týmto zlúčeninám môže viesť k zvýšenému riziku rakoviny hrubého čreva, žalúdka, prsníka a prostaty.

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) klasifikovala spracované mäso – vrátane údeného mäsa – ako karcinogénne látky. Údené, spracované mäso a červené mäso sú spojené s vyšším rizikom rôznych zdravotných ťažkostí, vrátane mŕtvice, ochorení srdca a diabetu 2. typu.

Poistite sa voči onkologickým ochoreniam

1 lyžica majonézy = 1 keksík

V jednej polievkovej lyžici majonézy nájdete 1,6 gramu nasýtených tukov. Odporúčané maximálne množstvo nasýtených tukov pre muža je 30 gramov, pre ženy 20 gramov. Ak si k majonézovému šalátu dáte aj vysmážaný rezeň a po ňom sa odmeníte koláčikom, odporúčanú hodnotu veľmi ľahko prekročíte.

S vysokým cholesterolom prichádza aj zvýšené riziko vzniku srdcových chorôb, preto napríklad skúste majonézu zmiešať s kvalitným jogurtom.

Dávajte si pozor na niektoré nízkotučné majonézy s označením „low fat“ / „low calories“. V lyžici nízkotučnej majonézy môžete očakávať až 4 gramy cukru, čo sa zhruba vyrovná množstvu cukru v karamelovom keksíku ku káve. Preto najlepšie spravíte, ak si majonézu pripravíte podomácky, bez pridaných farbív, aróm a „éčok“.

Čokoládové vajíčka môžu spôsobiť insomniu

A ako je to s čokoládou? Napriek tomu, že medzi preferované stále patrí mliečna čokoláda, milovníci tejto maškrty by mali radšej uprednostniť čokoládu s vyšším obsahom kakaa. Takáto čokoláda obsahuje viac antioxidantov a menej cukru. Ak už kúpime vajíčka z kakaovej hmoty, tak by mali slúžiť radšej len ako dekorácia sviatočného stola,“ uviedol gastroenterológ Peter Minárik.

Všetkého veľa škodí. Čokoláda obsahuje toebromín, látku podobnú účinkám kofeínu. Teobromín stimuluje centrálny nervový systém, zvyšuje energiu a pomáha udržiavať naše telo v bdelom stave. Jeho nadmerná konzumácia však môže mať nepriaznivé vedľajšie účinky a spôsobiť nepokoj, chvenie, nespavosť, bolesti hlavy, závraty, rýchly alebo zrýchlený srdcový rytmus či dokonca úzkosť.

100 gramov čokolády = 1 espresso

50 g tabuľka horkej čokolády obsahuje 25 mg kofeínu. Pre porovnanie 70 mg kofeínu má jedno espresso. Majte na pamäti, že 100 gramová čokoláda obsahuje skoro toľko kofeínu (teobromínu), koľko 1 espresso, preto deťom rozhodne nedávajte čokoládu pred spaním a vy radšej siahnite po inej pochutine.

Prvá pomoc pri bolestiach žalúdka

Nevhodná strava môže často privolať i žlčníkový záchvat. Pacient pociťuje pichanie v oblasti pod pravým rebrovým oblúkom a bolesť môže vyžarovať až do chrbta. Tak ako pri žalúdočných problémoch, aj tu je najlepšou obranou okamžité nasadenie prísnej diéty. Pomôžu aj lieky proti bolesti. Pri ťažšej forme vyhľadajte lekára, nezriedka takéto prípady končia na operačnom stole,“ upozornila Martina Vitková, vedúca Edukačného a tréningového centra a supervízorov spoločnosti Falck Záchranná.

Potrebujete lekársku pomoc? S poistením W dobrom život máte lekára na telefóne 24 hodín, 7 dní v týždni v cene. Vypočítajte si nezáväznú kalkuláciu

V prípade nevoľnosti po veľkonočnom hodovaní, bolestiach či zvracaní treba uprednostniť diétnejšiu stravu. To znamená, že treba vynechať dráždivé jedlá, surovú zeleninu, ovocie, alkohol i sýtené nápoje. Ideálny je čierny čaj a suché pečivo.

Pri pripravovaní veľkonočných pochúťok skúste zvoliť ich odľahčenejšiu verziu. „Udenú bravčovú šunku môžeme nahradiť dusenou hydinovou šunkou, lososom, alebo tofu, šľahačku zase jogurtom, alebo tvarohom,“ dodáva MUDr. Minárik. Koláče vieme taktiež upiecť v zdravších alternatívach, s použitím celozrnnej alebo špaldovej múky.

Text: redakcia vdobrom.sk, TASR

Foto: Pixabay, Unsplash


Prečítajte si tiež:

Najnovšie články:

Najčítanejšie články:

Sledujte nás na

sociálnych sieťach:

 

    /WustenrotSlovensko

 

  /wuestenrotslovensko

 

Zostaňme v kontakte!

Nenechajte si ujsť dôležité novinky, inšpiratívne články či praktické témy zo sveta poistenia.
Prihláste sa k odberu noviniek a o všetkom sa dozviete ako prví.

Mohlo by vás zaujímať: