Veľká noc klope na dvere a vy nemáte nič prichystané pre šibačov? Priznajme si, nie všetci sme zdatní v kuchyni a nemáme čas stráviť pol dňa za sporákom. Prinášame vám jednoduché a rýchle recepty, ktoré ulahodia každému.
Nasledujúce recepty sú vhodné aj pre začiatočníkov, celiatikov, tých čo obľubujú mäso, ale aj tých čo dodržujú pôst. Pukancový baranček zas poteší vaše deti a po domácom vlašskom šaláte sa len tak zapráši.
Veľkonočná hrudka podľa Lenivej kuchárky
Ingrediencie:
- 10 vajec
- 700 ml mlieka
- štipka soli
- 1-1,5 PL cukru
1. Do stredne veľkého hrnca s hrubším dnom nalejeme mlieko, pridáme vajcia štipku soli a cukor. Cukor pridajte podľa toho, ako veľmi sladkú hrudku chcete mať. Zmes zohrievame pri vyššej teplote a šľaháme stolným mixérom až do jemného snehu.
Tip: vajíčka si rozbite v poháriku po jednom, aby ste neskôr nemuseli „loviť“ z mlieka škrupinky.
2. Keď sa nám podarí vyšľahať sneh, mixér odložíme a pokračujeme v miešaní, tentokrát vareškou. Miešame, až sa nám začnú v zmesi tvoriť hrudky a srvátka (žltá tekutina).
Chvíľku ešte miešame, aby hrudiek bolo viac, a následne celú zmes precedíme cez väčšie sitko, ktoré sme vystlali gázou alebo tenkou plátennou utierkou. Počkáme pár minút a následne hrudku v gáze/utierke vytvarujeme do tvaru gule, zviažeme a necháme odkvapkať. Hrudku odporúčame zavesiť na cca 4 hodiny alebo na celú noc, aby odtiekla všetka prebytočná tekutina.
Následne hrudku odložíme do chladničky a podávame s údeným a cviklou s chrenom, kde vynikne jej jemná chuť.
Vajcia so šunkovou penou
Jednoduchý a rýchly recept, ktorý vás zachráni, keď k vám prídu neohlásení šibači. Zaručene ulahodíte im chuťovým bunkám a dodáte im množstvo energie.
Ingrediencie (4 porcie) :
- 4 vajcia
- 100 g šunky
- 50 g smotany
- 50 g masla
- soľ, mleté čierne korenie
- 2 malé sladkokyslé uhorky
- petržlenová vňať
- 30 g postrúhaného chrenu
- 1-2 listy hlávkového šalátu
1. Vajcia uvarené natvrdo po dĺžke prekrojíme a žĺtok vyberieme. Šunku najemno zomelieme a vyšľaháme so smotanou a maslom. Do zmesy pridáme vybraté žĺtky a postrúhaný chren. Penu ochutíme soľou, mletým čiernym korením a dobre premiešame.
2. Pomocou vrecúška s ozdobnou trubičkou alebo lyžičkou jednotlivé polovičky vajec naplníme šunkovou zmesou. Vajcia ozdobíme kúskom uhorky a zelenou petržlenovou vňaťou. Pod každé vajce môžeme položiť list hlávkového šalátu.
Jednoduchá veľkonočná vianočka
Nasledujúci recept je s použitím bezlepkovej múky, ktorá je určená pre celiatikov, ale určite vám zachutí aj keď nemáte precitlivenosť na lepok. Prípadne môžete použiť aj obyčajnú hladkú múku.
Životné poistenie W dobrom kryje aj celiakiu! Spravte si nezáväznú kalkuláciu tu.
Ingrediencie:
- 500 g bezlepkovej múky
- 2 ČL múky svätojánskeho chleba (karobová múka) – do obyčajného cesta s hladkou múkou nepridávame
- 1 kocka (42 g) čerstvého droždia
- 80 g cukru
- 250 ml vlažného mlieka
- 60 g sušených marhúľ
- 220 g mäkkého masla
- 3 PL med
- 1 vajce
- 1 vaječný žĺtok
- 0,5 ČL soli
- tuk na vymastenie formy
- 2 PL smotany
1. Do misky preosejeme múku, uprostred urobíme jamku, rozdrobíme do nej droždie, posypeme trochou cukru, zmiešame s trochou mlieka a necháme prikryté kysnúť na teplom mieste asi 30 minút.
2. Marhule nakrájame na malé kocky. Zmiešame 140 g masla a med a zmes dáme do malej nádoby. Do predpripraveného cesta pridáme vajce, soľ, zvyšný cukor, mlieko a zvyšné maslo, vymiesime do hladka a necháme ešte 20 minút kysnúť.
3. Do cesta vmiešame marhule a rozdelíme ho na 3 časti. Vytvoríme z nich 3 rovnomerné pramene, ktoré spletieme do vrkoča, vložíme do vymastenej formy (dĺžka 30 centimetrov) a necháme ešte asi 30 minút kysnúť. Pokiaľ nemáte čas na pletenie vrkočov, cesto môžete vložiť aj do formičky na biskupský chlebíček.
4. Vyšľaháme žĺtok so smotanou, potrieme tým vianočku a pečieme v rúre vyhriatej na 160 °C približne 25 až 30 minút dozlatista.
Veľkonočnú vianočku necháme vychladnúť na mriežke, nakrájame na plátky a podávame s medovým maslom.
Vlašský šalát
Ingrediencie ( 8 porcií)
- 3 kyslé uhorky
- 2 cibule
- 200 g salámy
- 2-3 vajcia uvarené natvrdo
- 1 malá konzerva sterilizovaného hrášku
- 1 pohár majonézy
Na zálievku: - 2 PL octu
- 1 PL oleja
- 2 PL kečupu
- 3 PL obyčajnej horčice
1. Všetky suroviny na zálievku dáme do hrnca, premiešame a necháme zovrieť. Odstavíme a necháme vychladnúť.
2. Do misky si nakrájame nadrobno uhorky, cibuľu, salámu a vajcia. Pridáme scedený hrášok, zalejeme vychladnutou zálievkou a majonézou. Všetko dobre premiešame a podávame s chrumkavým pečivom.
Pukancové huňaté barančeky
Pukancové ovečky potešia aj vaše ratolesti a každého, koho nimi ponúknete. Na recept môžete použiť aj domáce pukance, alebo ich môžete kúpiť v supermarkete.
Ingrediencie ( 10 kusov)
- 1 vaječný žĺtok
- 2 PL smotany
- 4 PL ovocnej nátierky s marhuľami/ jahodami/ ľubovoľným ovocím
- 1 balenie lístkového cesta
- 50 g pukancov
- 20 cukrových očiek na zdobenie
1. Rúru zohrejeme na 180 °C (rúru s vrchným a spodným ohrevom na 200 °C).
Žĺtok vyšľaháme so smotanou, ovocnú nátierku zmiešame s teplou vodou (1 PL). Z lístkového cesta vykrojíme 10 veľkých (priemer približne 7 cm) a 10 malých (priemer približne 4 cm) kruhov.
2. Zo zvyšného cesta vykrojíme 20 uší a 20 nožičiek. Veľké kruhy z cesta poukladáme v malých odstupoch na plech vystlaný papierom na pečenie, potrieme žĺtkovo-smotanovou zmesou a ku každému kruhu pritlačíme 2 nožičky.
Menšie kruhy z cesta napojíme na veľké kruhy tak, aby nám vznikli hlavičky, trochu ich pritlačíme, potrieme žĺtkovo-smotanovou zmesou, na každú hlavu následne napojíme 2 uši. Takto pripravené ovečky pečieme 10 až 15 minút. Potom ovečky potrieme ovocnou nátierkou, pukancami, cukrovými očkami a podávame.
Dobrú chuť!
Text: redakcia vdobrom.sk
Foto: Pixabay, Shutterstock
Prečítajte si tiež: