Veselá veľká noc? S týmito tipmi bude sviatkami dýchať celý dom

Veľká noc pomaly klope na dvere a vy premýšľate nad tým, ako ozdobiť dom alebo byt? Prinášame zopár tipov, ktoré možno povzbudia vašu fantáziu.

Či už sa striktne držíte tradícií, alebo sa iba tešíte na skrátený pracovný týždeň a sviatky prežité v prírode, vôbec nezaškodí, keď si domov pozvete trochu veľkonočnej atmosféry. Naše interiéry priam prahnú po jarnej sviežosti a farbách, ktorých je v zime nedostatok. Čo by u vás doma rozhodne nemalo chýbať? Veľkonočné kraslice v mise na stole? A čo ešte?

Kraslice vpred!

V našich končinách azda najtypickejší symbol týchto sviatkov odkazuje na znovuzrodenie, kolobeh života a nádej. Zvyknú sa farbiť a rôzne zdobiť. V minulosti si ich ľudia farbili hlavne načerveno, dnes sa v tomto medze invencii nekladú. Doma si kraslice môžete naaranžovať v rôznych kútoch, prípadne aj v záhrade. Počas sviatkov môžu robiť rozvešané vajíčka príjemnú spoločnosť konárom rozkvitnutého ovocného stromu či zlatému dažďu, čo poviete?

Bez venca to nepôjde!

Tak ako k Vianociam patria vence z ihličnanov, jari pristanú vence z brezového či vŕbového prútia či slamy. Hodia sa na vchodové dvere, ale aj na stôl. Môžete ich dozdobiť vajíčkami, pierkami, škrupinami, farebnými stuhami. Je na vás, čo zvolíte.

Dekorácie na zjedenie

Klasikou je veľkonočný baránok, no môžete skúsiť aj veselé mufiny – zajačikov, cupcaky v tvare kuriatok, mäkké medovníčky vyzdobené na veľkonočnú nôtu. Stôl namiesto venca nádherne ozdobí domáci mazanec. 

Slávnostné prestieranie

K veľkonočnému hodovaniu určite patrí aj slávnostne naaranžovaná tabuľa. Nič nepokazíte živším farebným prestieraním, my sa skôr prikláňame k bielej jednoduchosti – obrus, prestieranie a porcelán doplnené čírym sklom dodajú stolu skutočne slávnostný charakter.

Tip: Kartónový obal na vajíčka je výborná platforma pre veľkonočný aranžmán na stôl. Fantázii sa medze nekladú – pokojne môžete využiť pierka, konáriky a skombinovať rôzne druhy vajíčok.

Živé kvety

Rezané, ale aj jarné rôznofarebné kvety v kvetináčoch vnesú do každého interiéru sviežosť a závan jari. 

Tip: Vázu so živými kvetmi môžete vložiť do väčšej, priehľadnej nádoby. Priestor medzi nádobami skúste vyplniť vajíčkami. Ak si dáte námahu s príbuzným odtieňom kvetov, aranžmán bude dokonalý!

TEXT: Denisa Slančová
Foto: SHUTTERSTOCK

Najnovšie články:

Najčítanejšie články:

Sledujte nás na

sociálnych sieťach:

 

    /WustenrotSlovensko

 

  /wuestenrotslovensko

 

Nenechajte si újsť nič dôležité!

Mohlo by vás zaujímať: