Psychologička radí: Ako prežiť Vianoce bez stresu, hádok a prejedania?

Doba čítania: 4 minutes

Niektorí sa už nevieme dočkať, ako si sadneme za stôl plný dobrôt a užijeme si spoločné rodinné chvíle. Ale nie všetci sme fanúšikmi Vianoc. Patríte do skupiny ľudí, v ktorých spoločný čas s rodinou vyvoláva úzkosť? Neviete odolať plnému stolu vianočných cukroviniek a zemiakového šalátu? Spýtali sme sa psychologičky, vzťahovej terapeutky a koučky, ako prežiť sviatky v pokoji, bez stresu a ako sa zbytočne neprejedať.

Kedy budú deti? Kedy bude svadba? Kedy si už konečne niekoho nájdeš?…

Každý sme sa aspoň raz stretli s podobne položenou otázkou. Vianoce sú časom, kedy sa celá rodina, aj tá vzdialená, stretne v jednej domácnosti a nemiestne otázky sú na svete. Ako sa voči takýmto otázkam obrniť a zachovať si chladnú hlavu?

Skúste to s humorom

Psychologička Ivana Čergeťová odporúča pripraviť si niekoľko stratégií: „Odvrátiť dotieravé otázky môžu odpovede s diplomaciou a humorným prístupom. Vyhnúť sa konkrétnym otázkam môžete neutrálnymi reakciami, kde neprejavíte angažovanie sa do témy.“

Ak viete, že máte zvedavých rodinných príslušníkov, skúste si vopred premyslieť odpovede. Tak môžete zachovať harmóniu počas sviatkov a zabrániť nepríjemným situáciám, tvrdí psychologička.

Plánovaním sa zbavíte stresu

Žiadna rodina nie je perfektná. Aj keď to tak možno niekedy na nás pôsobí, realita môže byť častokrát úplne odlišná, ako sa na sociálnych sieťach zdá. „Pozitívne naladenie na sviatky môže byť výzvou vzhľadom na stres z nakupovania darčekov, finančné obavy a možné napätie v rodine. Kľúčom k úspechu je stanovenie realistických očakávaní a vyhýbanie sa porovnávaniu s ideálnymi obrázkami na sociálnych sieťach.“

Vianoce sa za posledné roky stali materiálnym sviatkom a niektorí sa začali predbiehať v tom, aké honosné darčeky podarujú. Tentokrát darujte zážitok, na ktorý bude obdarovaný ešte dlhé roky spomínať. Psychologické štúdie dokázali, že zážitky prinášajú ľuďom viac šťastia ako materiálne veci. Výskum doktora Gilovicha z Cornellskej univerzity naznačuje, že nákup výletov alebo iných zážitkov vedie k väčšiemu šťastiu.

„Plánovanie nákupov vopred, aktivity na uvoľnenie a otvorená komunikácia v rodine môžu znížiť stres. Vyhnite sa opakovaniu minuloročných problémov prostredníctvom konkrétnych krokov a zamerajte sa na zážitky namiesto materiálnych aspektov,odporúča Ivany Čergeťová, @radipsychologicka.

Jedzte s rozumom

Počas sviatkov, ktoré sa charakterizujú aj veľkými hodmi máme tendenciu sa viac prejedať. Počas Vianoc, kedy v televízií bežia naše obľúbené rozprávky a počasie nie je veľmi príjemné, máme sklon k sedavému spôsobu trávenia voľného času, čo rozhodne neprospieva nášmu zdraviu.

Skúsme všetci spoločne po dobrom obede či večeri vyjsť von do ulíc, alebo do prírody. Poďakuje sa nám aj váš žalúdok, vďaka čomu nám lepšie vytrávi. Nechajme mobilné telefóny doma a možno budeme prekvapení, ako jedna prechádzka dokáže utužiť rodinné vzťahy.

Doktorka Ivana Čergeťová odporúča nakúpiť si toľko potravín, koľko len skutočne zjete. „Poďakuje sa vám za to nielen váš žalúdok, ale aj peňaženka. Ako sa vraví, jedzte s rozumom. Racionálna konzumácia spočíva v zameraní sa na zdravé alternatívy, sústredenia na zážitky a predchádzanie stresu. To všetko sú účinné stratégie v boji proti prejedaniu.

,,Nakúpte len toľko potravín, koľko len skutočne zjete.“

Namiesto vysmážania skúste mäso udusiť alebo upiecť a dajte prednosť bielym druhom mäsa. Vyhnite sa tučným rybám – kaprovi a siahnite radšej po treske. Spravte si netradične tradičný zemiakový šalát a majonézu nahraďte bielym jogurtom, alebo ich zmiešajte v pomere 1:1.

Vypnite notebook, zapnite vianočné svetielka

Do vianočného obdobia spadá aj množstvo uzávierok v práci. Robota vyše hlavy nám často nedovolí sa naladiť na tú správnu vianočnú vlnu.

  • Nemajte obavy vypnúť notebook počas sviatkov

Keď pred sviatkami opustíte kanceláriu a vypnete vo svojej pracovni počítač, budete vedieť, že ste spravil všetko, čo bolo vo vašich silách. Odovzdali ste, čo bolo treba. Teraz je čas na oddych a načerpanie síl.

Text: redakcia vdobrom.sk, PhDr. Ivana Čergeťová, PhD., LL.M., MBA, PCIC, TASR.sk

Foto: Pixabay, Shutterstock

Prečítajte si tiež:

KVÍZ: Aké máte vedomosti o Vianociach?

Zviera nie je hračka: prečo psík pod stromček nepatrí?

Masť, soľ a čokoláda? Recepty starých mám proti chrípke

Najnovšie články:

Najčítanejšie články:

Sledujte nás na

sociálnych sieťach:

 

    /WustenrotSlovensko

 

  /wuestenrotslovensko

 

Zostaňme v kontakte!

Nenechajte si ujsť dôležité novinky, inšpiratívne články či praktické témy zo sveta poistenia.
Prihláste sa k odberu noviniek a o všetkom sa dozviete ako prví.

Mohlo by vás zaujímať: