Zviera nie je hračka: prečo psík pod stromček nepatrí?

Doba čítania: 5 minutes

Túži vaše dieťa po živom darčeku? Vysvetlili ste mu, že mať psíka vyžaduje aj istú dávku zodpovednosti? Podľa štatistík iniciatívy Zvierací ombudsman každoročne v kontajneroch skončia nie len prázdne obaly od darčekov, ale aj psíky či mačičky. Zbaviť sa živého tvora vyhodením je protizákonné a pri nedodržaní zákona vám hrozí spytovanie svedomia aj mastná pokuta.

Zvieratá nie sú hračky. Prečo psík či mačka pod stromček nie sú dobrý nápad?

  • Prázdniny sú úplne najhorším obdobím na privedenie nového zvieraťa do vášho domova. Dokonca aj normálne tiché domy sú počas sviatkov často plné ľudí, ktorí sa rozprávajú a nahlas smejú, deti sa hrajú s novými hlučnými hračkami a v pozadí hrá hlasná hudba.
  • Počas vianočných prázdnin sa v domácnosti nachádza veľa vecí, ktoré môžu zvieratám ublížiť, vrátane vianočných ozdôb, elektrických káblov a sladkostí.
  • Ľudia sú zahltení vianočnými prípravami a nemajú vždy čas venovať zvieratkám dostatočnú pozornosť a starostlivosť, ktorú si nový prírastok do rodiny vyžaduje.

Kúpu zvieraťa pod stromček dôkladne zvážte

Zvieracia ombudsmanka Zuzana Stanová vyzýva rodičov, aby dôkladne zvážili rozhodnutie kúpiť deťom na Vianoce živé zvieratko na základe svojich možností a kapacít.

Ľudia si podľa nej často zvolia nesprávne plemeno psa, ktoré sa deťom páči len preto, lebo ho videli vo filme, a nezvládnu jeho temperament. „Rodičia kupujú deťom ako darček živé zviera bez dostatočnej reflexie podmienok, v ktorých ho budú chovať, bez reálnych skúseností s chovom alebo bez oboznámenia sa s podmienkami, ktoré vyžaduje,“ hovorí zvieracia ombudsmanka.

 „Žiaľ, mnohým ľuďom nie je zrejmé ani to, že šteniatka sú na začiatku nesocializované, treba ich učiť chodiť na potrebu a podobne,“ popisuje.

Či už úmyselne alebo nie, niekedy sú deti k zvieratám kruté. Šteniatka, mačiatka, zajačiky a iné mladé zvieratá sú obzvlášť zraniteľné. Malé deti môžu, často neúmyselne, týmto zvieratkám ubližovať.

V rámci poistenia domácnosti poisťujeme aj vašich domácich miláčikov

Darovanie zvieratka sa často končí veľkým sklamaním

Po skončení vianočných prázdnin idú deti naspäť do školy, rodičia do práce a domáci miláčik zostáva sám. Ak má byť psík zavretý v byte osem alebo desať hodín, ide o týranie.

Rodičia by mali dôkladne zvážiť rozhodnutie kúpiť deťom na Vianoce živé zvieratko na základe svojich možností a kapacít.

Až 200 domácich miláčikov skončí po Vianociach na ulici

Opustiť zviera s úmyslom zbaviť sa ho, je pritom podľa zákona o veterinárnej starostlivosti priestupok, za ktorý hrozia pokuty vo výške niekoľko sto eur.

Podľa štatistík iniciatívy Zvierací ombudsman každoročne v útulkoch, v škatuliach pred bránami útulkov a vyhodených v kontajneroch končí okolo 200 živých vianočných darčekov. Deväťdesiat percent z nich sú psy, lebo sú najnáročnejší na chov,“ hovorí Stanová. Chovať psa je podľa nej naozaj vážne rozhodnutie aj na 15 rokov.

Premýšľajte pred darovaním

Pridanie zvieracieho spoločníka do rodiny je dôležité rozhodnutie. Adopcia zvieraťa znamená trvalý záväzok starať sa o zviera a tráviť s ním čas a zabezpečiť ho v prípade jeho neprítomnosti počas celého života zvieraťa.

Pred adopciou zvážte čas a peniaze spojené so správnou starostlivosťou o zvieratá. Bude mať niekto čas a trpezlivosť cvičiť psa a upratovať po ňom? Je niekto pripravený zaplatiť za jedlo a doplnky (hračky, psí kaderník, vôdzka, postroje…), očkovanie a veterinárnu starostlivosť?

Podporte útulky

Aj zamestnanci Wustenrot sú srdcom psíčkari. Tento rok sme sa počas vianočného obdobia rozhodli podporiť Útulok Tuláčik, pre ktorý sme zorganizovali zbierku. Za pomoci kolegov podarilo vyzbierať potrebné veci pre štvornohých miláčikov, ktoré sú mimoriadne potrebné v chladných mesiacoch. Deky, uteráky, oblečky ale aj granule, konzervy, vodítka či pamlsky sú už úspešne doručené do Tuláčika.

Každý mesiac spotrebujeme stovky kilogramov krmiva, potrebujeme tisícky eur na úhradu veterinárnych nákladov, operácií, hospitalizácií a liečby našich štvornohých pacientov, nehovoriac o výdavkoch na energie, likvidáciu odpadu a ďalších nevyhnutných nákladoch. Nesmierne si ceníme akúkoľvek formu pomoci,“ hovorí OZ Tuláčik. Tak ako my, tak nech aj psíky zažijú Vianoce prežité v teple. 

S chodom útulku sú spojené nemalé finančné prostriedky, aby boli zabezpečené čo najlepšie podmienky pre psíkov. Preto ak máte možnosť a chuť, ktorýkoľvek útulok sa vašej pomoci poteší.

Nekupujte, adoptujte

Skvelou možnosťou ako pomôcť zvieratkám v útulku, je dať im domov. Ak sa rozhodnete, že si chcete kúpiť psa (alebo mačku), môžete si ho ísť vybrať do útulku. Svoje rozhodnutie ale dobre zvážte, aby ste zvieratko po pár dňoch do útulku nevrátili. Je potrebné si uvedomiť, že útulkáči majú rôzne osudy a opätovné odmietnutie by im mohlo zas len ublížiť.

Ak sa rozhodnete pre adopciu zvieraťa, každý člen rodiny by mal ísť spolu do miestneho útulku, aby ste si zvieratko vybrali spoločne. Tiež by ste sa mali najskôr doma porozprávať o záväzkoch a povinnostiach, ktoré prídu spoločne s novým členom domácnosti.

Po adopcii psíka je potrebné ostať s útulkom v kontakte. Útulok sa poteší pravidelným informáciám a fotografiám, ako sa psíkovi v novom domove darí.

Táto šelma žije vo väčšine domácností

Text: redakcia vdobrom.sk, TASR

Foto: vdobrom.sk, Pixabay

Najnovšie články:

Najčítanejšie články:

Sledujte nás na

sociálnych sieťach:

 

    /WustenrotSlovensko

 

  /wuestenrotslovensko

 

Zostaňme v kontakte!

Nenechajte si ujsť dôležité novinky, inšpiratívne články či praktické témy zo sveta poistenia.
Prihláste sa k odberu noviniek a o všetkom sa dozviete ako prví.

Mohlo by vás zaujímať: