Desatoro bezpečných Vianoc: pozor na požiare aj zlodejov

Doba čítania: 5 minutes

S blížiacim sa vianočným obdobím je dôležité byť ostražití, pokiaľ sa jedná o bezpečnosť našich domovov a rodiny. Zlodeji sú v pokušení vykradnúť domy plné nových darčekov počas neprítomnosti majiteľov. Nechváľte sa darčekmi na sociálnych sieťach a stromček ozdobte iba certifikovanými svetielkami aby nevznikol skrat, či dokonca požiar.

Približne 25 % požiarov vianočného stromčeka vzniká v dôsledku chybných elektrických svetiel a ďalších 25 % požiarov vianočného stromčeka je spôsobených tým, že stromček je príliš blízko zdroja tepla. Ďalším faktorom pri sviatočných požiaroch je používanie sviečok, ktoré sú príčinou 40 % požiarov bytových dekorácií.

1. Vymeňte staré svetlá za nové

Vianočné svetlá spravia zaručene dobrú sviatočnú náladu, ale môžu predstavovať aj isté riziko. Vnútorné svetlá používajte len v interiéri a vonkajšie len v exteriéri. Uistite sa, že ste vymenili sady svetiel, ktoré mali zlomené objímky alebo rozstrapkané vodiče.

Vianočný stromček a dekorácie je potrebné zdobiť iba certifikovanými svetielkami a ak sa v byte nikto nenachádza, osvetlenie by malo byť vypnuté zo zástrčky. Odporúča to Prezídium Hasičského a záchranného zboru (HaZZ).

2. Stromček držte v dostatočnej vzdialenosti od vykurovacích telies

Udržujte svoj stromček aspoň 1 meter od radiátorov alebo krbov. Ak si kúpite umelý, skontrolujte, či je označený ako „odolný voči ohňu“.

Asociácia pasívnej požiarnej ochrany Slovenskej republiky odporúča ako sa správne starať o vianočný stromček:

  • vyberajte si čerstvý vianočný stromček – suchý sa môže rýchlo zapáliť,
  • pred osadením stromčeka do stojana upravte spodnú časť kmeňa tak, aby ho bolo možné upevniť do stojana,
  • stromček umiestnite aspoň 70 cm od zdroja tepla ( radiátor, kozub, ohrievač),
  • stromček neumiestňujte do dverí – sťažil by vám únik z príbytku v prípade požiaru,
  • nalejte do stojana vodu a nezabúdajte ju prilievať každý deň.

Vykonali ste tento rok povinnú revíziu komínov a kotlov?

3. Nezahrávajte sa s ohňom

Najnebezpečnejšie riziko pre potenciálny vznik požiaru sú Štedrý deň, Silvester a Nový rok. Aby ste predišli katastrofe, držte sviečky aspoň meter od všetkého horľavého. Uistite sa, že sviečky sú v stabilných držiakoch, ktoré sa nedajú ľahko zraziť a umiestnite ich na stabilnú podložku. Dbajte na to, aby sviečky neboli blízko vášho vianočného stromčeka alebo iných ozdôb, ako sú vence.

Nikdy nenechávajte horiace sviečky bez dozoru a v žiadnom prípade nechoďte spať bez toho, aby ste horiacu sviečku nezahasili.

4. Rozbitné ozdoby zaveste vysoko

Farebné a lesklé ozdoby sú pre tých najmenších a vašich domácich miláčikov vďaka ich príťažlivému vzhľadu veľmi lákavé a počas vašej neprítomnosti môžu spôsobiť hotovú pohromu. Umiestnite rozbitné ozdoby až do druhej tretiny vášho vianočného stromčeka.

5. Papiere od darčekov nepatria do krbu!

Nehádžte do krbu vianočný papier ani vianočné stromčeky a na zakladanie ohňa nepoužívajte horľavé kvapaliny. Pri ich spaľovaní sa môžu do ovzdušia uvoľňovať ťažké kovy a dioxíny. Ihličie obsahuje éterické oleje, ktoré môžu nebezpečne vzbĺknuť a zanechať sa sebou väčšie množstvo usadenín ako drevo určené do krbu, ktoré má mimochodom aj menšiu vlhkosť ako vianočné stromčeky.

Pri čistení popola z krbu sa uistite, že máte kovovú nádobu na zber popola. Pred likvidáciou popola by ste mali ponechať uhlíky v kovovej nádobe 24 hodín.

Poistite si domácnosť pred požiarom

Nevolajte zlodejov na návštevu

1. Nezverejňujte obrázky darčekov na sociálnych sieťach

Počas Vianoc chcete držať darčeky určite mimo dohľadu detí, ale uistite sa, že darčeky sú skryté aj pred potenciálnymi zlodejmi. Pekne zabalené darčeky pod vianočným stromčekom vyzerajú pekne a navodzujú vianočnú atmosféru, ale zároveň lákajú zlodejov. Snažte sa držať vianočný stromček s darčekmi ďalej od okna, aby ste ochránili seba aj svoju domácnosť.

Urobte z vášho domova dojem, že tam niekto je, aj keď je prázdny. Upozornite vášho suseda, ak sa budete nachádzať pár dní mimo domov. Bezpečne uzamknite prístrešky a garáže, aby zlodeji nemohli použiť nástroje a rebríky na prístup k vášmu domu.

2. Neschovávajte kľúč mimo domova

Namiesto toho dajte kľuč od domu dôveryhodnému susedovi alebo priateľovi, pretože zlodeji vedia, že najčastejšie majú kľúče hľadať pod črepníkovými rastlinami a inými úkrytmi.

3. Udržujte cestovné plány offline

Ak plánujete cestovať počas sviatočnej sezóny, uistite sa, že svoje cestovateľské plány nezobrazujete na sociálnych sieťach v reálny čas. Nikdy nezverejňujte, kam idete, kedy odchádzate alebo kedy sa vrátite.

4. Dajte si pozor na podvody pri nakupovaní online

Bohužiaľ, vianočná nákupná sezóna je plná podvodov. Počas nakupovania starostlivo skontrolujte, či je adresa webovej stránky napísaná správne – niektoré podvodné webové stránky môžu žiadať informácie o vašej kreditnej karte. Pri platení sa uistite, že adresa platobnej stránky začína „https“ (písmeno „s“ znamená „zabezpečené“). Nikdy neklikajte na odkaz z nevyžiadaného e-mailu.

Vedeli ste, že pri poistení domácnosti si môžete dojednať pripoistenie Kyber risk, ktoré vás chráni pred hackerskými útokmi? Viac sa o ňom dozviete tu.

Ako sa chrániť na internete?

Text: TASR.sk, redakcia vdobrom.sk

Foto: Pixabay.sk

Najnovšie články:

Najčítanejšie články:

Sledujte nás na

sociálnych sieťach:

 

    /WustenrotSlovensko

 

  /wuestenrotslovensko

 

Zostaňme v kontakte!

Nenechajte si ujsť dôležité novinky, inšpiratívne články či praktické témy zo sveta poistenia.
Prihláste sa k odberu noviniek a o všetkom sa dozviete ako prví.

Mohlo by vás zaujímať: