Útok pri online platbe či krádež virtuálnej identity. Ako sa chrániť na internete?

Útoky pri elektronických platbách, ohrozenie virtuálnej identity alebo šírenie nepravdivých informácií na internete. Online svet so sebou prináša množstvo výhod, ale aj nástrah v podobe narušenia súkromia či kyber zločinov. Myslíte na svoju internetovú bezpečnosť vopred?

Pri nepríjemnostiach s kyber kriminalitou pomôže aj poisťovňa

Poisťovňa síce nedokáže zabezpečiť ochranu v online prostredí, ale v prípade problémov a nepríjemností spojenými s kyber kriminalitou vie klientom pomôcť zvládnuť následky. Podobne, ako pri iných poistných udalostiach, aj pri tých, ktoré vznikli prostredníctvom internetu, buď priamo uhradí vzniknuté škody alebo klientom hradí náklady právneho zastúpenia, ktoré je pri kyber kriminalite často nevyhnutné.

Útok pri elektronickej platbe, ohrozenie virtuálnej identity alebo aj problémy s doručením objednaného tovaru cez internet môžu byť veľmi stresujúcimi záležitosťami a človek nemusí hneď vedieť, na koho sa môže obrátiť, ako zareagovať a aké sú jeho možnosti pri riešení situácie. Často je potrebné ísť na políciu a následne začína proces dokazovania, kedy je potrebné už aj právne zastupovanie. Ak vám kyber zločiny kryje poisťovňa, pomôže vám úhradou vzniknutej škody, pokrytím nákladov na právne zastupovanie, alebo kombináciou oboch.

Kyber kriminalita = nemalé problémy

Prípady ako odcudzenie identity, kedy môže neznámy útočník vystaviť obeť napríklad až podozreniu zo spáchania trestnej činnosti, šírenie nepravdivých informácií na internetových stránkach, používanie fotiek či osobných údajov obete kyber zločinu, útoky pri elektronickej platbe alebo nedoručený tovar od predajcu vám môžu narobiť nemalé problémy. Ak sa chcete nepríjemnostiam vyvarovať, je dôležité, aby ste na internete chránili svoje súkromie. Keď dôjde k problémom, pomôcť vám dokáže poisťovňa.

S pripoistením Kyber risk získate ochranu v online priestore aj právnu pomoc.

Pripoistenie Kyber risk sa vzťahuje na:

  • ochranu pri útoku v rámci elektronickej platby,
  • ochranu pri ohrození virtuálnej identity,
  • odstránenie nepravdivých informácií na internete,
  • vyplatenie náhrady za nedoručený alebo poškodený tovar zo strany predajcu.

V rámci pripoistenia Kyber risk majú klienti nárok na nonstop právnu asistenčnú službu, právne poradenstvo a právnu pomoc, čo im pomôže zvládnuť stresujúcu situáciu. S odborníkom nájdu cez telefón riešenie mimosúdnou cestou alebo pomoc v prípade súdneho konania.

Príklad so šťastným koncom: Pánovi Danielovi neznámy páchateľ virtuálne odcudzil identitu a vytvoril na webe stránku s jeho menom a fotkou. Neznámy útočník svojou činnosťou vystavil pána Daniela podozreniu zo spáchania trestného činu a bol kontaktovaný políciou. Pán Daniel sa obrátil na poisťovňu, v ktorej sa proti týmto rizikám poistil. Následne šiel na políciu a začal sa proces dokazovania. Právne zastupovanie v tomto prípade nebola lacná záležitosť. Pána Daniela však nestálo ani euro, keďže všetky tieto náklady boli hradené z jeho pripoistenia.

Tipy, ako sa chrániť na internete

Ak chcete predísť nepríjemnostiam v rámci online priestoru, mali by ste myslieť dopredu a chrániť svoje súkromie na internete. Pomôže aj týchto pár základných tipov.

  • Snažte sa nevyužívať nezabezpečené verejné internetové pripojenie.
  • Majte nainštalovaný a aktualizovaný antivírusový program.
  • Vytvorte si komplikovanejšie heslo, ktoré sa bude skladať z veľkých aj malých písmen, číslic aj špeciálnych znakov. Zároveň nemajte v každom konte vždy rovnaké heslo.
  • Ak je to možné, využívajte dvojfaktorové overenie.
  • Nikdy neotvárajte podozrivé odkazy na internetové stránky.
  • Nereagujte na podozrivé e-maily alebo SMS správy.
  • Na sociálnych sieťach využívajte možnosť zabezpečenej konverzácie.
  • Nenakupujte cez neznáme alebo podozrivé internetové obchody.
  • Nezverejňujte svoje osobné údaje na sociálnych sieťach.
  • Neposkytujte svoje platobné údaje cudzím osobám.

Zabúdate na aktualizáciu poistnej sumy pri poistení bývania? Môže vás to vyjsť draho. Viac sa dozviete v článku:

Pozor na podpoistenie bývania. Ako sa vyhnúť nepríjemnostiam pri škodovej udalosti?

Text: vdobrom.sk, Foto: Shutterstock

Najnovšie články:

Najčítanejšie články:

Sledujte nás na

sociálnych sieťach:

 

    /WustenrotSlovensko

 

  /wuestenrotslovensko

 

Nenechajte si újsť nič dôležité!

Mohlo by vás zaujímať: