Stále krajšie a s dlhším životom. V čom sa ženy líšia od mužov?

Doba čítania: 7 minutes

Vedeli ste, že ženy žmurkajú častejšie ako muži, žijú dlhšie a z roka na rok sa stávajú krajšími a krajšími? Podľa najnovších výskumov sú ženy dokonca lepšími investorkami. V čom všetkom ženy vynikajú v porovnaní s mužmi?

Ženy sú z generáciu na generáciu stále krajšie

Nedávna štúdia odhalila, že evolúcia ženám z pohľadu krásy a atraktivity prospieva. Postupom desaťročí podľa vedcov nežnejšie pohlavie opeknieva, dokonca má, nazvime to, v generačnej kráse navrch oproti mužom. Pýtate sa, prečo to tak je? Zistenia vyplynuli zo série štúdií fyzickej príťažlivosti, podľa ktorých je fyzická krása do veľkej miery dedičná vlastnosť. Výskum ukázal, že atraktivita tiež zvyšuje reprodukčný úspech žien – podľa údajov mali atraktívne ženy viac detí, než priemerne vyzerajúce ženy, a to o 16 %. Navyše, pri atraktívnych partneroch je väčšia pravdepodobnosť, že budú mať dcéru, než syna.

„Ak je fyzická príťažlivosť dedičná a atraktívnejší rodičia majú viac dcér, logicky z toho vyplýva, že sa ženy postupne generáciami stávajú v priemere fyzicky atraktívnejšie ako muži,“ uvádza sa v štúdii. Čo si myslíte o tejto štúdii?

Vzdelávanie

Štúdia vykonaná na Kolumbijskej univerzite zistila, že ženy sú lepšími študentkami. Podľa výskumníkov majú ženy tendenciu byť pozornejšie, flexibilnejšie a organizovanejšie. Z toho vyplýva, že na pracovisku je pravdepodobnejšie, že žena bude lepšie rozumieť úlohe, než jej mužský kolega.

Ženy majú taktiež väčšiu pravdepodobnosť úspešného absolvovania vysokých škôl v porovnaní s mužmi. Až 65 % žien, ktoré začali študovať na univerzite ukončilo svoje vysokoškolské štúdium. Pri mužoch je šanca dokončiť štúdium o niečo menšia – o 6 %, vyplýva z výskumov.

Dlhší život

Medzi populáciou sveta tých, ktorí majú viac ako 100 rokov, je 85 % žien. Všeobecne platí, že ženy žijú o 5 až 10 rokov dlhšie ako muži. Podľa Eurostatu je priemerná dĺžka života u žien 84 rokov a u mužov 78,5 rokov. Za dlhovekosťou žien stojí okrem iného aj ženská tajná zbraň. Tušíte, o čo sa môže jednať?

Jedná sa o estrogén – ženský hormón, ktorý predstavuje výhodu pri boji proti infekciám. Vďaka estrogénu majú ženy silnejší imunitný systém ako muži, preto zvyknú byť menej chorľavé a priebeh ich choroby je zväčša jednoduchší. Estrogén taktiež bojuje proti vzniku srdcových chorôb, demencii a osteoporóze.

Poistite sa proti kritickým ochoreniam ešte dnes

Stravujú sa správne

Nie je prekvapením, že ženy konzumujú oveľa zdravšie potraviny ako ich opačné pohlavie. Zatiaľ čo muži sú skôr naklonení polotovarom, mrazeným jedlám a červenému mäsu, ženy si na svoje taniere dávajú viac ovocia a zeleniny. Zdravý životný štýl má za následok dlhší život a menšie riziko vzniku chorôb.

Viac si vychutnávajú život, a to doslova

Ženy majú citlivejšie chuťové poháriky ako muži. Ich čuch a chuť sú úzko prepojené – čuchový lalok u žien má o 43 % viac buniek ako u mužov. Približne 35 % žien (a len 15 % mužov) sa môže nazvať „supertasters,“ čo znamená, že v porovnaní s ostatnými vnímajú chute ako horkú, sladkú a kyslú silnejšie.

Žmurkajú dvakrát častejšie ako muži

Ženy žmurknú 19-krát za minútu, zatiaľ čo muži žmurknú len 11-krát za minútu.

Žmurkanie je reflex, ktorý spúšťa náhly zvuk. Štúdie ukazujú, že ženy reagujú na tieto náhle zvuky rýchlejšie ako muži. Za častejším žmurkaním stojí aj spomínaný estrogén. Jeho meniace sa hladiny v ženskom tele môžu ovplyvniť mazové žľazy oka, čo môže viesť k suchu a k zvýšenému žmurkaniu. „S vplyvom hormonálnych tabletiek, tehotenstva a menopauzy môžu ženy po celý život bojovať s kolísavým videním,“ hovorí Elena Jimenez, MD, komplexná oftalmologička v Portoriku.

Vedeli ste, že počas tehotenstva sa ženám môže zhoršiť zrak kvôli zvýšeným hladinám estrogénu v tele? Dobrou správou je, že po tehotenstve sa zrak dá obvykle sám dokopy.

So životným poisteným W dobrom život máte nárok na predĺženú PNku aj počas tehotenstva

Zvládajú viac vecí naraz

Variť, vybavovať pracovné maily, telefonovať s manželom a popritom dávať pozor na dieťa a počúvať správy? Kto iný by zvládol všetky tieto aktivity naraz lepšie, než ženy?

Univerzita v Glasgowe zverejnila vedecké výsledky, ktoré dokazujú, že ženy sú v porovnaní s mužmi skutočne lepšie v multitaskingu. V teste mali účastníci výskumu vypracovať plán na nájdenie stratených kľúčov, lokalizovať reštaurácie na mape, riešiť jednoduché aritmetické otázky a popri týchto úlohách mali zároveň očakávať telefonát, na ktorý museli reagovať.

Podľa výsledkov prišli ženy s lepšími stratégiami na nájdenie stratených kľúčov. „Táto jedna významná výhoda pre ženy pri hľadaní kľúčov naznačuje, že môžu mať navrch v úlohách, ktoré vyžadujú vyššiu úroveň kognitívnej kontroly,“ povedal Keith Laws, profesor kognitívnej neuropsychológie a jeden z autorov štúdie. Ženy zo štúdie multitaskingu vzišli ako jasné víťazky.

Rýchlejšie sa učia cudzie jazyky

Rečové schopnosti dievčat sa vyvíjajú skôr v porovnaní s chlapcami. V ranom štádiu si dievčatá osvojujú jazyk rýchlejšie ako chlapci a majú bohatší slovník. Zvyčajne začnú skôr rozprávať aj čítať. A v dospelosti? Pravdepodobne nikto nepoprie, že ženy sú oveľa výrečnejšie než muži. Fakt, že nežnejšie pohlavie viac rozpráva, skôr veci opisuje a využíva viac synoným, nespôsobuje len to, že ženy do slov vkladajú aj emócie.

Príroda to zariadila tak, že ženy v komunikácii vynikajú vďaka stavbe mozgu. Zdá sa, že jeho štruktúra je na komunikáciu s ostatnými ako keby predurčená. Mozgové centrá zodpovedné za emócie, reč a pamäť počas rozhovorov sa viac prekrvujú a sú veľmi aktívne.

Ženy sú lepšie nielen pri učení sa materinského jazyka, ale aj pri učení sa toho cudzieho.

Ich srdce bije rýchlejšie

Srdce ženy môže biť o šesť úderov za minútu rýchlejšie ako srdce muža. Počas puberty majú mužské srdcia tendenciu narásť približne o 15 % až 30 % viac ako srdcia žien. Všeobecne platí, že toto zväčšenie srdca súvisí so zväčšením telesnej veľkosti.

Podľa Cardiology Associates of Michigan je srdce ženy a niektoré jeho komory menšie a žily jemnejšie. Z toho vyplýva, že ženské srdcia musia biť rýchlejšie, aby čerpali rovnaké množstvo krvi, pretože ich srdcia sú o niečo menšie ako tie mužské.

Lepšie investujú

Až 91% žien si myslí, že muži sú lepšími investormi. Nie je to tak!

Ženské investorky dosahujú lepšie výnosy ako muži, pričom štúdie zistili rozdiely od 0,4 % až takmer 1 %, čo v oblasti financií môže predstavovať výrazné rozdiely. Môže za to konzervatívnejší, opatrnejší a trpezlivejší prístup v oblasti investovania.

Výhodne zabezpečený úver aj zdravie? Vďaka životnému poisteniu je v bezpečí vaša peňaženka, aj vy

Text: redakcia vdobrom.sk

Foto: Pixabay.com


Prečítajte si tiež:

Najnovšie články:

Najčítanejšie články:

Sledujte nás na

sociálnych sieťach:

 

    /WustenrotSlovensko

 

  /wuestenrotslovensko

 

Zostaňme v kontakte!

Nenechajte si ujsť dôležité novinky, inšpiratívne články či praktické témy zo sveta poistenia.
Prihláste sa k odberu noviniek a o všetkom sa dozviete ako prví.

Mohlo by vás zaujímať: