Prečo ho v minulosti oslavovali viac muži? Zaujímavosti, ktoré ste o MDŽ možno nevedeli

8. marec je každoročne venovaný ženám. Vedeli ste, že Medzinárodný deň žien oslavujeme u nás už viac ako jedno storočie?

Začalo to štrajkom krajčírok

Na začiatku Medzinárodného dňa žien bol v roku 1908 štrajk krajčírok v USA, na ktorom žiadali ženy tri hlavné požiadavky – skrátenie pracovného času z 12 na 8 hodín, volebné právo a zlepšenie špeciálneho zákonodarstva v súvislosti so sociálnou politikou. Štrajk mal dopad na celý svet a už v roku 1910 sa téma rovnosti žien otvorila aj v Rusku a európskych krajinách.

Presný dátum MDŽ (8. marec) bol stanovený až po prvej svetovej vojne. Prvá česko-slovenská republika oficiálne začala s oslavou MDŽ v roku 1921, a tak sa u nás sviatok žien oslavuje už viac ako storočie.

Sviatok žien, ktorý viac oslavovali muži

Oslavy MDŽ sa počas druhej svetovej vojny zastavili a sviatok sme si začali opätovne pripomínať až v roku 1945. Socializmus kládol na Medzinárodný deň žien veľký dôraz a tieto oslavy boli priam povinné. Niesli sa v znamení školských besiedok a červených karafiátov. Zdôrazňovala sa potreba nástupu žien do zamestnania, no zároveň boli ženy tie, od ktorých sa očakávalo, že popri práci zvládnu aj celú domácnosť a deti. Dokonca aj medzi typické darčeky k MDŽ patrili kuchynské utierky, obrusy či uteráky. V tomto období MDŽ viac oslavovali muži, ktorí si do neskorých nočných hodín pripíjali na zdravie svojich polovičiek. Ženy po besiedkach vyzdvihli deti a venovali sa ďalej svojim povinnostiam, čo v tom čase nepridávalo sviatku na popularite.

Ako oslavujeme Medzinárodný deň žien dnes?

V súčasnosti sa MDŽ nesie v príjemnom duchu a je spojený s malými či väčšími pozornosťami venovanými ženám. Kvety, sladkosti či darčeky sú milé a muži sa nimi snažia ženám skutočne spríjemniť deň.

V niektorých krajinách však MDŽ oslavujú originálnejším spôsobom:

  • V Portugalsku je zaužívaný zvyk, že ženy idú večer do mesta so svojimi kamarátkami či kolegyňami bez mužov a spravia si typickú dámsku jazdu.
  • V Číne dostávajú ženy od svojho zamestnávateľa pol dňa dovolenky navyše, aby mali viac času pre seba.
  • V Rusku na MDŽ sa domácim prácam venujú muži, aby si ženy mohli oddýchuť.

Dnes sa uskutočňujú už aj rôzne športové aktivity, festivaly či výstavy, ktoré poukazujú na dôležitosť rovnosti a ktorých sa ženy (ale aj muži) môžu pri príležitosti tohto sviatku zúčastniť.

Dôležitá téma rovnosti

MDŽ sa odjakživa s témou rovnosti medzi mužmi a ženami, na čo by sme popri milých pozornostiach nemali zabúdať. Na Slovensku zarábajú stále približne o štvrtinu menej a hoci stále ideme pomalými krokmi vpred, aj Svetové ekonomické fórum tvrdí, že globálnu rovnosť dosiahneme až v roku 2133.

Text: vdobrom.sk, Foto: Shutterstock

Najnovšie články:

Najčítanejšie články:

Sledujte nás na

sociálnych sieťach:

 

    /WustenrotSlovensko

 

  /wuestenrotslovensko

 

Nenechajte si újsť nič dôležité!

Mohlo by vás zaujímať: