Radíme: Čo robiť, ak vám zamestnávateľ zruší dovolenku alebo mešká let?

Už sa neviete dočkať svojej letnej dovolenky? Zaslúžený oddych v podobe ničnerobenia na pláži alebo práve naopak, aktívne strávený čas, je pre mnohých motiváciou zvládnuť posledné pracovné dni a s nadšením vyraziť na cestu – ideálne bez zbytočných komplikácií.

Meškanie letu, možno dokonca jeho úplné zrušenie alebo dokonca zamietnutie už schválenej dovolenky zamestnávateľom. Obe situácie môžu byť poriadne nepríjemné, preto vám poradíme, čo robiť, ako sa pred nimi chrániť a kto je povinný vám uhradiť škody.

Uzatvorte si cestovné poistenie online a vyhrajte GoPro kameru alebo cestovný kufor Samsonite

Zamestnávateľ zrušil schválenú dovolenku

Pri rezervovaní dovolenky by ste ju v prvom rade nemali zabúdať vopred nahlásiť svojmu zamestnávateľovi a až následne ju záväzne objednať a vyplatiť. Ak vám ju zamestnávateľ schváli a neskôr vám čerpanie dovolenky zmení, úplne ju zruší alebo vás z nej odvolá, je povinný vám vzniknuté náklady uhradiť. Preto sa nebojte od neho dožadovať vyplatenia škôd.

Obozretní by ste mali byť aj v prípadoch, keď vám zamestnávateľ nariadi povinné čerpanie dovolenky. Je povinný vám to vopred oznámiť.

Užitočný tip: Dĺžka povinne nariadenej dovolenky zo strany zamestnávateľa môže byť maximálne 2 týždne.

Pri obdobných problémoch so zamestnávateľom vám môžu byť nápomocní právnici, ktorých máte v rámci poistenia právnej ochrany poisťovne Wüstenrot k dispozícii 24/7 a poskytnú vám poradenstvo aj potrebné právne zastúpenie.

Prečítajte si viac o poistení právnej ochrany

Meškanie letu

Dlhé hodiny strávené na letisku kvôli meškajúcemu letu nepotešia žiadneho dovolenkára. Okrem štandardného nároku na odškodnenie zo strany leteckej spoločnosti môžete náhradu škody žiadať aj od poisťovne. V rámci celoročného cestovného poistenia máte možnosť si pripoistiť meškania letu alebo hromadnej dopravy. Poisťovňa vám následne uhradí náklady na základné hygienické potreby a občerstvenie (s výnimkou alkoholických nápojov a tabakových výrobkov). Doba prepravy sa musí predĺžiť najmenej o 6 hodín.

Užitočný tip: Pri takejto poistnej udalosti od vás bude poisťovňa žiadať originály dokladov o zaplatení, preto si ich nezabudnite uchovať.

Slováci na dovolenkách: Kedy dochádza k sporom s poisťovňou a na čo si dať pozor?

Text: vdobrom.sk

Foto: Shutterstock

Najnovšie články:

Najčítanejšie články:

Sledujte nás na

sociálnych sieťach:

 

    /WustenrotSlovensko

 

  /wuestenrotslovensko

 

Nenechajte si újsť nič dôležité!

Mohlo by vás zaujímať: