Nechajte balkón rozkvitnúť: Ktorým rastlinám sa na ňom bude dariť?

Už máte vysadené letničky? Je najvyšší čas! Spestrite si balkón a okná krásnymi farebnými rastlinami. Ktoré nie sú náročné na starostlivosť a bude sa im dariť?

Pri výbere letničiek nezabudnite zohľadniť podmienky miesta, ktoré majú skrášliť. Hoci väčšina z nich má rada veľa slnka, nájdu sa aj také, ktorým vyhovuje polotieň či tieň (hortenzie, fuksie, netýkavky, nezábudky alebo hľuznaté begónie). Výsadby zložené z jedného druhu sú klasika.

Trendové sú kombinované, pričom v takomto prípade kombinujte v jednej nádobe len rastliny s rovnakými nárokmi na pestovanie. Kvetom sa páči aj v závesných nádobách, ktoré navyše šetria miesto. Nádherne tu vyniknú odrody previsnutého vzrastu – petúnky, ťahavé muškáty či plektrant.

Dôležitá je orientácia

Netýkavky sú obľúbené vďaka bohatému a prekrásnemu kvitnutiu, a to aj na miestach, kam priame slnečné lúče nedopadajú. Ponúkajú veľmi pestrú farebnú paletu – od bielej cez ružovú a fialovú až po červenú. Vydržia kvitnúť celé leto. Dobre sa budú cítiť na severnej strane. Najpestovanejšie sú tzv. sultánky a hybridy New Guinea. Zalievanie by malo byť také, aby mal substrát stabilnú vlhkosť. To znamená, že by nemal vyschnúť, ale ani by rastlina nemala stáť niekoľko dní vo vode.

Fuksiám sa páči na východe. Vo väčších nádobách na terase vyniknú vzpriamene rastúce odrody, do závesných nádob vysaďte ťahavé druhy. Kvitnú aj v tieni, neznášajú ale prievan. Aj keď ich pestujete na tienistej strane, nezabudnite im dopriať výdatnú zálievku a každý týždeň hnojivo.

Bylinkový balkón: Stačí vedieť, ktorá rastlina má rada slnko a ktorá polotieň

Na južne orientovanom balkóne, terase či okennom parapete sa bude dariť overenej klasike – muškátom. Veľmi pekne ukážu v kombinovaných výsadbách na okenných parapetoch i v debničkách na zábradlí. Okrem pekného pohľadu na ne vám spravia ešte jednu službu – odpudzujú hmyz.

Lobelky sú ideálne na západnú stranu. Vďaka množstvu kvietkov sú považované za jednu z najkrajších letničiek. Sú odolné proti vetru. Ak ich po odkvitnutí skrátite o tretinu, odmenia sa vám novými kvetmi.

Radi by ste niečo iné?

Clematis alebo plamienok patrí síce k známym, no neprávom opomínaným balkónovkám. Je skôr známy ako popínavý ker, no existuje aj niekoľko odrôd nízkych kríkov, ktoré sú ideálne na pestovanie v nádobách. Aj keď majú radi dostatotok slnka, južné ani západné strany nie sú príliš ideálne, pretože hrozí, že substrát sa tu prehreje a vyschne.

Nestarec americký (pochádzajúci z Peru), vám bude kvitnúť  júna do októbra. Rovnako ako všetky rastliny milujúce slnko vyžadujú výdatnú zálievku a pravidelné prihnojovanie. Nové kvety nahrádzajú odkvitnuté, ktoré treba pravidelne odstrihávať.

Aj keď sedmokrásky mnohým evokujú drobné biele lúčne kvietky, je vyšľachtená aj odroda – sedmokráska ponponková, ktorá sa pestuje v nádobách a kvetináčoch. Potrebuje slnečné miesto, dorastá do výšky 15 cm. Tento dvojročný kvietok má bielu, ružovú alebo červenú farbu.

10 tipov, ako si naplánovať novú záhradu

Text: JAGA, Foto: SHUTTERSTOCK

Najnovšie články:

Najčítanejšie články:

Sledujte nás na

sociálnych sieťach:

 

    /WustenrotSlovensko

 

  /wuestenrotslovensko

 

Nenechajte si újsť nič dôležité!

Mohlo by vás zaujímať: