Bylinkový balkón: Stačí vedieť, ktorá rastlina má rada slnko a ktorá polotieň

Balkóny a terasy sú vďačným miestom pre zeleň, ktorá spestrí vašu súkromnú exteriérovú plochu a ešte budete mať poruke čerstvé lístky na grilované mäso, ryby či do osviežujúcich drinkov.

Mestským balkónom a terasám zelené bylinky vyslovene pristanú. Keď každej rastline doprajete vlastný kvetináč alebo hrantík, vyberiete správnu svetovú stranu podľa potrieb bylinky, bude sa vám odvďačovať úrodou počas celej sezóny. Niektoré aj niekoľko sezón. Určite sa spolu nezladia napríklad bazalka, ktorá má rada bohatú zálievku, a tymian, ktorému vyhovuje suchšia pôda.

Väčšina byliniek nie je náročná živiny. To znamená, že im bude vyhovovať kompostovaná zemina alebo špeciálny záhradnícky substrát pre bylinky. Nezaškodí, ak na prevzdušnenie pridáte do zeminy či substrátu aj trochu piesku.

Ktorým sa páči na slnku?

Na južne a západne orientované balkóny či terasy sú ako stvorené stredomorské bylinky: spomínaný tymian, rozmarín či levanduľa. Tá je, mimochodom, vynikajúcou prísadou do letných drinkov. Stačí im veľmi striedma zálievka, aj raz do týždňa. K teplomilkám určite patrí i bazalka, tá je však omnoho náročnejšia na „pitný režim“. Pokiaľ ju umiestnite na priame slnko, začne rýchlo vädnúť, slnečné lúče môžu jej krehké lístky rýchlo spáliť. Radšej ju umiestnite do polotieňa.


Tip: Bylinky ponúkané v hypermarketoch sú určené na rýchlu konzumáciu – na dlhodobé pestovanie si po sadenice radšej zájdite do záhradníctva.

Ktorým svedčí tieň?

Ani východne či severne orientované balkóny nemusia ostať bez „zeleného“. Bude sa tu dariť petržlenovej vňati, medovke, mäte, ligurčeku, na jar medvediemu cesnaku. Ligurček je skvelou prísadou do omáčok, polievok a marinád.

Tip: Ligurčeku to pristane vo väčšom kvetináči, jeho listy sú pomerne masívne. To isté sa týka aj mäty, tá zasa rada expanduje stále novými výhonkami.

Ktoré rady polotieň?

Okrem teplo- a tieňomilných byliniek sa nájde aj zopár odrôd, ktoré sú na pomedzí. Darí sa im na balkónoch a terasách, kde sú pár hodín počas dňa vystavené slnečným lúčom, a potom si užijú aj pokoj v tieni. Patrí k nim napríklad pažítka – po strihaní rýchlo dorastá, takže vám spraví úžitok počas celej sezóny, prípadne aj niekoľkých. V polotieni sa bude dariť aj koriandru, prípadne kapucínke so silnými antibiotickými účinkami.  

Text: Denisa Slančová, Foto: iStock, isifa/SHUTTERSTOCK

Najnovšie články:

Najčítanejšie články:

Sledujte nás na

sociálnych sieťach:

 

    /WustenrotSlovensko

 

  /wuestenrotslovensko

 

Nenechajte si újsť nič dôležité!

Mohlo by vás zaujímať: