Grilovacia sezóna odštartovaná! Vyskúšajte domácu bylinkovú salsu

Ostrieľaných fanúšikov BBQ už slnečné počasie určite vylákalo von na terasy a grilovacia sezóna môže naplno začať. Ako grilovať steaky a ryby? Ohromte návštevu jednoduchým receptom na bylinkovú salsu!

Nadšenci grilovania sa presunuli na svoje terasy či do prírody a začali sa aktívne stretávať s priateľmi či rodinou pri chrumkavom jedle priamo z grilu. Ak iba prichádzate na chuť grilovačkám, možno vám príde vhod zopár nasledujúcich rád.  

Čo grilovať?

Klasikou je kuracie mäso a bravčová krkovička. Obľúbené sú aj burgre, klobásky, špízy. Nebojte sa hovädzích steakov, rýb a samozrejme zeleniny. Príprava nie je náročná a na jedlách si určite pochutia aj vaši hostia.

Ako na to?

Steaky nechajte odležať

Rump steak je dobré nechať pred grilovaním 30 minút odležať pri izbovej teplote. Pred úpravou stačí osoliť, okoreniť a potrieť olivovým olejom. Na rozpálenom grile pečte 5 minút z každej strany. Po preložení na tanier ho ochuťte citrónovou šťavou, prikryte alobalom a nechajte 10 minút odpočinúť.

Ako chutne marinovať mäso? Vyskúšajte naše tipy

Pri rybách nezabudnite na cesnak a bylinky

Ak chcete grilovať rybie filety, uprednostnite skôr hrubšie kusy, ktoré sa počas prípravy nerozpadnú. Napríklad lososa, steak z tuniaka alebo sviečkovú časť tresky. Nebojte sa ani celých rýb. Zvonka ich potrite olejom a osoľte, do vnútra rýb je dobré  dať pár plátkov cesnaku, citróna a vystlať bylinkami. Osvedčený je rozmarín, kôpor, petržlenová vňať, koriander, prípadne bazalka. Aby sa vám toto krehké mäso nerozpadlo,  používajte zvlášť na pečenie celých kusov špeciálnu mriežku alebo alobal. Filetom stačí na grile 3 – 5 minút z každej strany, celé ryby potrebujú trocha viac času – zhruba 8 minút z každej strany.

Cuketa, paprika, kukurica, paradajky, malé šampióny, portobelo, to všetko sú ideálne pokrmy na grilovanie. Pred prípravou ich pokvapkajte olivovým olejom, osoľte. Môžete použiť aj grilovacie korenie.

Tipy na skvelé prílohy: Jednoznačne šaláty, dípy, salsy! Vhodné sú aj opekané zemiaky, ktoré si pripravíte  v rúre na pečenie.

Vyskúšajte bylinkovú salsu

Tento jednoduchý recept dodá vašej grilovačke celkom nový rozmer. Ako na to? 2 hrste čerstvých byliniek ( bazalka, petržlenová vňať, mäta) nadrobno nasekajte, pridajte strúčik cesnaku, 1 lyžičku dijónskej horčice, soľ, a najemno nakrájanú chilli papričku zbavenú semienok.

Nakrájajte nadrobno striedku chleba a tiež primiešajte. Postupne prilievajte olivový olej  oleja. Na záver ochuťte šťavou z polky citróna a dôkladne premiešajte.

Zopár tipov k údržbe grilu

Čistenie roštu nepatrí práve k obľúbeným činnostiam. Po vychladnutí ho dôkladne očistite drôtenkou, drôtenou kefou, no osvedčil sa aj alobal, ktorý vytvarujte do gule. Pred ďalším použitím nezabudnite jedlo potrieť olejom, aby sa vám nepripekalo.

Skúsení fanúšikovia grilovania nedajú dopustiť na teflónovú fóliu na gril. Tá sa jednoducho položí na rošt. Možno čiastočne prídete o povestné mriežky na grilovaných jedlách, no určite tým predídete akýmkoľvek spáleninám. Navyše si pokrmy udržia šťavnatosť. Po grilovaní ju stačí vyčistiť (môžete ju dať aj do umývačky riadu) a znovu použiť. Vydrží vám niekoľko sezón.

Bylinky zvládnete vypestovať aj na balkóne. Ako na to?

Text: JAGA, Foto: SHUTTERSTOCK

Najnovšie články:

Najčítanejšie články:

Sledujte nás na

sociálnych sieťach:

 

    /WustenrotSlovensko

 

  /wuestenrotslovensko

 

Nenechajte si újsť nič dôležité!

Mohlo by vás zaujímať: