Radíme: čo robiť, ak nájomca s deťmi neplatí?

Doba čítania: 3 minutes

Vysťahovanie neplatiča nájmu z bytu je vždy zložitý a citlivý proces, ktorý si vyžaduje opatrný prístup, najmä ak sú v danom prípade zainteresované deti. Aké má majiteľ možnosti a na aké situácie sa musí pripraviť?

Otvorená komunikácia a pokus o vyriešenie

Prvým krokom v prípade problémov s nájomníkom je vždy otvorená komunikácia. Je dôležité pochopiť príčiny meškania platieb a pokúsiť sa nájsť vzájomne prijateľné riešenie.

Predstavme si pani Kovaľovú, ktorá je neplatičkou nájmu a zároveň matkou maloletého dieťaťa. Majiteľ bytu, pán Novák, sa snažil situáciu vyriešiť dohodou. Ponúkol jej možnosť rozloženia dlhu na splátky, avšak napriek úsiliu žiadne zlepšenie nenastalo.

Právne kroky a zohľadnenie práv dieťaťa

V takýchto prípadoch je nevyhnutné preskúmať a dodržiavať miestne zákony, týkajúce sa výpovede nájomnej zmluvy. Pán Novák musí poslať oficiálnu výpoveď s dvojmesačnou lehotou na vypratanie bytu. Pri tomto kroku je dôležité zohľadniť práva maloletého dieťaťa.

Poistenie právnej ochrany vám pomôže aj pri problémoch s nájomníkmi. Profesionálni právnici sú vám k dispozícii 24/7

V mnohých jurisdikciách existujú špeciálne zákony chrániace záujmy detí, najmä v prípade vysťahovania. Pán Novák sa preto obráti na sociálne služby, aby zabezpečil, že práva dieťaťa pani Kovaľovej budú chránené.

Súdny proces a hľadanie alternatívneho bývania

Ak nájomca neopustí byt ani po oficiálnej výpovedi, odporúča sa začať súdne konanie. Pán Novák musí využiť služby právnika, aby zastupoval jeho záujmy a zároveň zohľadňoval situáciu maloletého dieťaťa. V tomto prípade súd rozhodol, že pani Kovaľovej bude poskytnutý ďalší mesiac na nájdenie alternatívneho bývania.

Aké máte ďalšie možnosti pri neplatičoch nájmu?

Okrem toho existujú aj ďalšie možnosti, ktoré môžu vzniknúť pri riešení problémov s neplatičmi nájmu. Medzi tieto možnosti patrí mediácia a zmier, pri ktorom profesionálny mediátor môže pomôcť nájsť prijateľné riešenie pre obe strany.

Ďalšou možnosťou je finančná pomoc a poradenstvo pre nájomcu alebo dočasné zníženie nájmu. V určitých situáciách môže byť vhodné zmeniť podmienky nájomnej zmluvy, aby sa lepšie prispôsobili aktuálnej situácii nájomcu a majiteľa.

Hľadajte citlivé riešenie

V prípade, že situácia prerastie do vážneho konfliktu, je dôležité obrátiť sa na právneho poradcu alebo iné relevantné autority. Vždy je potrebné pamätať na to, že vysťahovanie neplatiča nájmu, najmä s maloletým dieťaťom, je posledným riešením a mali by sa predtým využiť všetky dostupné alternatívy.

Riešenie situácie s neplatičom nájmu si vyžaduje citlivý a všestranný prístup. V prípade pani Kovaľovej a pána Nováka bol kľúčom k úspešnému vyriešeniu situácie dialóg, zohľadnenie práv dieťaťa a spolupráca so sociálnymi službami. Tento príklad ukazuje, že vždy je potrebné hľadať vzájomne výhodné riešenia, ktoré chránia práva všetkých zainteresovaných strán.

Text: JAGA

Foto: SHUTTERSTOCK

Prečítajte si tiež:

Najnovšie články:

Najčítanejšie články:

Sledujte nás na

sociálnych sieťach:

 

    /WustenrotSlovensko

 

  /wuestenrotslovensko

 

Zostaňme v kontakte!

Nenechajte si ujsť dôležité novinky, inšpiratívne články či praktické témy zo sveta poistenia.
Prihláste sa k odberu noviniek a o všetkom sa dozviete ako prví.

Mohlo by vás zaujímať: