Ako zarobiť na krátkodobých prenájmoch?

Doba čítania: 4 minutes

Investičnú nehnuteľnosť v lukratívnej lokalite výhodnejšie prenajmete krátkodobo. Čo všetko s takýmto podnikaním súvisí?

Mladí cestovatelia s veľkou obľubou využívajú ubytovanie prostredníctvom Airbnb. Táto platforma je známa aj na Slovensku – zabezpečuje nájomcovi väčšinou lacnejšie ubytovanie v cieľovej destinácii ako hotel. Prenajímateľ zároveň získa finančné prostriedky za nehnuteľnosť / izbu, ktorú momentálne nevyužíva.

O aké nehnuteľnosti je najväčší záujem?

Najzaujímavejšie sú pre záujemcov byty a apartmány v turistických slovenských destináciách (metropola samozrejme vedie) a vo vyhľadávaných rekreačných oblastiach. Ak vlastníte nehnuteľnosť v niektorej takejto lokalite alebo v blízkosti centra, bude pre vás finančne zaujímavejšie ponúkať nehnuteľnosť na krátkodobý prenájom.

Ak sa prenajímaná nehnuteľnosť nachádza v pešej dostupnosti od niektorého dopravného uzla (napríklad vlakovej alebo autobusovej stanice), k úspešnému biznisu získavate ďalšie plusové body. Rátajte však s tým, že takýto byt bude vyžadovať viac výbavy, času a energie ako dlhodobý prenájom.

Poznáte spôsob, akým čo najrýchlejšie prenajmete či predáte nehnuteľnosť?

Poistite si nehnuteľnosť rýchlo a jednoducho online

Povinná výbava bytu

  • minimálne 1 súprava vankúšov a paplónov (na dve lôžka)
  • posteľné obliečky (aspoň 4 súpravy na dve lôžka)
  • súprava tanierov, pohárov, príborov, panica a minimálne dva hrnce
  • rýchlovarná kanvica
  • do zásoby toaletný papier
  • kozmetické prípravky (šampón na vlasy, telový šampón, telové mlieko)
  • 6 osušiek, 6 uterákov
  • fén, žehlička, sušiak na bielizeň (ak sa v byte nachádza práčka)
  • wifi
  • televízor

Ako sa stať hostiteľom?

Na lukratívnom mieste počítajte s tým, že za týždeň sa u vás vystrieda niekoľko návštev, pokojne to môže byť aj každý deň iná. Ak nebývate v tesnom susedstve s prenajímanou nehnuteľnosťou, budete sa musieť zamyslieť nad spôsobom upratovania.

Pred každou návštevou bude potrebné dôkladne upratať, vrátane výmeny posteľnej a kúpeľňovej bielizne. Ak si na to časovo netrúfate, môžete si na túto službu niekoho najať.

Takisto budete musieť vyriešiť otázku odovzdávania kľúčov. Pohodlný je systém tzv. self check-inu a check-outu: Hostia nájdu kľúče od bytu v schránke s číselným kódom (umiestnenej ideálne na budove ešte pred hlavným vchodom), kde ich v dohodnutý čas potom aj vrátia.

Chcete sa stať superhostiteľom?

  • Hostia by sa mali cítiť sa u vás tak príjemne, ako doma.
  • Aj pri Airbnb platí, že čím lepšie fotografie vaša ponuka má, tým lepšie a rýchlejšie sa váš byt obsadzuje a rezervuje. Na fotografiách veľmi záleží.
  • Na požiadavku hľadača ubytovania na Airbnb odpovedať do jednej hodiny. Čím skôr, tým lepšie. Šance, že si „zabookujú“ vás, sa veľmi zvyšujú.
  • Dobré a kvalitné hodnotenia vás automaticky posielajú na popredné pozície. Hodnotenia hostiteľov sú najdôležitejšou súčasťou Airbnb. S hosťom treba komunikovať, byť milý a ústretový, prípadne poskytnúť niečo navyše.
  • Byť superhostiteľom je obrovská konkurenčná výhoda a pre hostí zárukou kvality.

Užitočné tipy, ktoré sa Vám zídu pri kúpe nehnuteľnosti


Ako je to so zdaňovaním

Tak ako klasický príjem z prenájmu, aj príjem z krátkodobého prenájmu podlieha zdaneniu. Okrem klasického prenájmu však pri Airbnb poskytujete aj služby nevyhnutné na ubytovanie hostí, ktoré spadajú do štandardného vybavenia a taktiež upratovanie.

Airbnb teda nespadá pod klasický prenájom, ale skôr pod poskytovanie ubytovacích služieb, hoci jednoznačné zaradenie tohto druhu ubytovania neexistuje. Nie každý prenajímateľ však poskytuje služby a preto je vždy potrebné individuálne posúdenie každého prenájmu. Ak prenajímate nehnuteľnosť častejšie, ide už o sústavnú činnosť, ktorá spĺňa prvky podnikania a je teda potrebná živnosť a registrácia na daňovom úrade.

Daňovú povinnosť z dosiahnutých príjmov z prenájmu je daňovník povinný vysporiadať podaním daňového priznania k dani z príjmov FO za príslušné zdaňovacie obdobie.


Ako je to s výdavkami a ich uplatnením?

Pri príjmoch z prenájmu nehnuteľností si daňovník môže uplatniť len preukázateľné výdavky na dosiahnutie, zabezpečenie a udržanie príjmov z prenájmu na základe vedeného účtovníctva
(jednoduchého alebo podvojného) alebo na základe evidencie (§ 6 ods. 11 zákona o dani z príjmov).

Tieto výdavky si však daňovník nemôže uplatniť v plnej výške, ale musí ich zistiť rovnakým pomerom, ako je pomer príjmov z prenájmu zahrnovaných do základu dane v daňovom priznaní k celkovým príjmom z prenájmu.

Text: JAGA, Foto: SHUTTERSTOCK

Najnovšie články:

Najčítanejšie články:

Sledujte nás na

sociálnych sieťach:

 

    /WustenrotSlovensko

 

  /wuestenrotslovensko

 

Zostaňme v kontakte!

Nenechajte si ujsť dôležité novinky, inšpiratívne články či praktické témy zo sveta poistenia.
Prihláste sa k odberu noviniek a o všetkom sa dozviete ako prví.

Mohlo by vás zaujímať: