V zime za teplom? Slováci sú ochotní zaplatiť za dovolenku aj 3 000 eur

Doba čítania: 7 minutes

Počas zimného obdobia si aj Slováci chodia radi oddýchnuť do tepla. Tak, kam to bude? Latinská Kuba a Dominikánska republika alebo európska Malta a Kréta? Popri balení nezabudnite na na opaľovacie krémy a cestovné poistenie.

Z údajov cestovnej kancelárie TUI ReiseCenter Slovensko, vyplýva, že v rebríčku najobľúbenejších destinácií na zimnú dovolenku Slovákov vedú Maledivy, nasledujú Mexiko a Dominikánska republika.

Až 3 000 eur?

Exotické krajiny lákajú Slovákov nielen v čase sviatkov, ale počas celej zimnej sezóny. Podľa údajov obchodnej riaditeľky cestovnej kancelárie Mariana Metwaly Veiglovej si slovenskí dovolenkári na Vianoce najčastejšie zvolili osemdňovú dovolenku v odľahlej lokalite Maledivy. V priemere ich takáto dovolenka stojí 2 965 eur na osobu. Odporúčame vám zimnú dovolenku v Grécku či Španielsku, tá vás vyjde lacnejšie.

Abu Dhabi

Spojené arabské emiráty sú vďačnou destináciou nie len počas zimných mesiacov. V exotike ste už za 5 hodín priamym letom z Bratislavy. V tejto krajine večne zaliatej slnkom si na svoje prídu deti, ale aj rodičia, solo travels či páry.

Hlavné mesto SAE je známe svojimi čistými plážami a tyrkysovým morom, v ktorom sa dá kúpať v priebehu celého roka. Navyše, Abu Dhabi nie je až takým rozľahlým mestom a pokiaľ vás lákajú pamiatky, stihnete si pozrieť aj tie.

Nevynechajte návštevu mešity šejka Zayeda, ktorú turisti aj domáci považujú za pýchu krajiny. Počas zimy sa pripravte na krásnych 26 stupňov, tak si môžete byť viac než istí, že sa z dovolenky vrátite poriadne oddýchnutí, ale aj opálení.

Nezabúdajte na rešpektovanie islamskej kultúry. Na pláži majte na sebe plavky, muži by nemali chodiť bez trička a ženy by na verejnosti nemali športovať len v športovej podprsenke. Tričká bez rukávov, tielka, krátke šortky či sukne sú úplne v poriadku. Prísnejšie pravidlá platia pri návšteve mešít a kultúrnych pamiatok, kde musia mať ženy zahalené aj vlasy, ramená a členky (Veľká mešita).

Ďalšia pamiatka, ktorá určite stojí za návštevu je arabská pobočka svetoznámeho múzea LOUVRE. Galéria svetového umenia má rozlohu 5 futbalových ihrísk a sídli v budove v tvare sieťovaného palmového listu s prvkami orientálnej architektúry.

Tenerife

Tenerife sa môže pochváliť celoročným tropickým podnebím, vďaka čomu je ideálnou destináciou na únik pred zimným chladom. Či už radi leňošíte na plážach, skúmate rozmanitú krajinu alebo sa oddávate rušnému nočnému životu, Tenerife sľubuje nezabudnuteľný zážitok pre každého cestovateľa.

Jednou z najznámejších atrakcií ostrova je Mount Teide, spiaca sopka a najvyšší vrch Španielska. Na vrchol sopky sa môžete vyviezť lanovkou a obdivovať panoramatické výhľady na okolité ostrovy a Atlantický oceán.

Pre tých, ktorí hľadajú pokojnejší zážitok, Tenerife ponúka celý rad úžasných pláží. Od rušnej Playa de las Américas s možnosťami vodných športov až po odľahlú Playa de las Teresitas, kde vás budú maximálne rušiť len domáci chlpatí obyvatelia – veveričky, ktoré sa podobajú na Chipmunkov.

Preskúmajte historické uličky La Laguna, ktoré sú na zozname svetového dedičstva UNESCO a objavte Santa Cruz de Tenerife, hlavné mesto ostrova, kde si môžete vychutnať tradičnú kanársku kuchyňu.

Barcelona

Druhé najväčšie mesto Španielska ponúka množstvo príležitostí na jeho objavovanie. Nevynechajte návštevu Gotickej štvrte, kde narazíte na očarujúce kaviarne a obchody na nákup suvenírov. Doprajte si miestnu kuchyňu, ktorá siaha od chutných tapas až po paellu z čerstvých morských plodov. Nezabudnite sa opaľovať na zlatých plážach, kde sa môžete osviežiť v Stredozemnom mori.

Vydajte sa za umením umeleckých diel v Picassovom múzeu alebo sa pokojne prejdite po Las Ramblas, slávnom barcelonskom bulvári lemovanom stromami. Nezabudnite navštíviť rušné trhovisko, kde nájdete čerstvé ovocie, zeleninu a ryby.

Na čo si dať pozor počas cestovania?

Pre najnáročnejších: Kuba a Dominikánska republika

Určite ste už započuli, že po novom je umožnené lietať do Latinskej Ameriky aj zo Slovenska. Prečo nestráviť zimu obklopení palmami, kokosmi a azúrovým, teplým morom? Pokiaľ vás vždy lákala návšteva latinsko-amerických ostrov, teraz je ten správny čas vydať sa na ich objavovanie.

Počas zimných mesiacov tu majú hlavnú sezónu a daždivých dní je oveľa menej ako v lete. Pripravte sa na tropickú dovolenku v džungli v rezorte so službami na perfektnej úrovni.

Ak túžite na vlastné oči vidieť ako sa vyrábajú kubánske cigary, zatancovať si do rytmu kubánskej hudby, navštíviť farebnú Havanu a spraviť si fotky na plážach Varadera, Kuba je pre vás ako stvorená. Ponorte sa do priezračného mora a skúmajte dno Karibského mora posiate koralovými útesmi hmýriacimi sa morskými rybami, rajami, korytnačkami a neškodnými koralovými žralokmi.

Hustý porast paliem strieda biela pláž, ktorá vám lemuje cestu do mora, kde už na vás čakajú morské kravy, morské koníky a delfíny. Ak ste skôr plážový typ, určite vás poteší informácia, že každý hotel ponúka automaticky all inclusive služby, kde máte v cene aj drinky s domácim rumom. Pokiaľ alkoholu neholdujete, môžete si dať kávičku z kávových plantáži v Dominikánskej republike.

Nevynechajte návštevu hlavného mesta Santo Domingo a výlet na ostrov Cayo Levantado, ktorý je známy výskytom morských hviezd. Na vlastné oči si pozrite majestátne vodopády, kam sa viete dostať len na koňoch. Deň zakončite večerou pozostávajúcou z čerstvo ulovených rýb a pre lepšie vytrávenie si s domácimi po večeri zatancujte bachatu.

Kuba aj Dominikánska republika sú ostrovnými štátmi obklopenými slaným morom, z čoho vyplýva aj možný nižší hygienický štandard, na aký sme zvyknutí. Pred vycestovaním do týchto exotických krajín odporúčame poistiť seba, svoju rodinu, aj batožinu krátkodobým cestovným poisteným Svet. Uzavrite cestovné poistenie online, rýchlo a jednoducho tu.

Malta

Jedným z dôvodov návštevy Malty je objavovanie jej starovekých chrámov. Chrámy Ġgantija, staré viac ako 5000 rokov a sú zapísané na zozname svetového dedičstva UNESCO.

Okrem historických pamiatok je Malta tiež domovom rybárskych dedín, ktoré si zachovávajú svoje tradičné čaro. Prejdite sa úzkymi uličkami Marsaxlokku, dedinky známej farebnými rybárskymi loďami a rušným trhom. Doprajte si lahodné jedlá z morských plodov v jednej z nábrežných reštaurácií a nasajte autentickú atmosféru.

Navštívte Modrú jaskyňu – sériu morských jaskýň známych svojimi odtieňmi blankytnej modrej. Urobte si výlet loďou na úžasný ostrov Comino, kde si môžete zaplávať v krištáľovo čistých tyrkysových vodách a vyhrievať sa na slnku. Pre tých, ktorí hľadajú dobrodružstvo, skalné útesy poskytujú dostatok príležitostí na turistiku a objavovanie.

Kréta

Ostrov so starovekou mytológiou sa môže pochváliť bohatou zbierkou legiend. Od paláca Knossos, kde sa kedysi potuloval mýtický Minotaurus, až po posvätnú jaskyňu Zeus na náhornej plošine Lasithi. Nadšenci histórie si užijú objavovanie kľukatých uličiek starého mesta Chanie alebo prechádzky po benátskom prístave v Heraklione.

Okrem očarujúcej histórie a úžasných pláží sa Kréta môže pochváliť aj chutnou kuchyňou, ktorá nám je všetkým známa. Ochutnajte tradičné krétske jedlá ako je dakos, chutný šalát s jačmennými suchármi, paradajkami a syrom feta, alebo si doprajte slávne grilované jahňacie kotlety marinované v miestnych bylinkách a olivovom oleji.

Nezabudnime na sladké finále – určite ochutnajte neodolateľný krétsky med, známy svojimi výraznými kvetinovými príchuťami.

Text: redakcia Vdobrom.sk, TASR.sk

Foto: Pixabay.sk

Prečítajte si tiež:

Najnovšie články:

Najčítanejšie články:

Sledujte nás na

sociálnych sieťach:

 

    /WustenrotSlovensko

 

  /wuestenrotslovensko

 

Zostaňme v kontakte!

Nenechajte si ujsť dôležité novinky, inšpiratívne články či praktické témy zo sveta poistenia.
Prihláste sa k odberu noviniek a o všetkom sa dozviete ako prví.

Mohlo by vás zaujímať: