Najdepresívnejší deň v roku: ako bojovať proti modrému pondelku?

Doba čítania: 6 minutes

Počuli ste už o modrom pondelku? Ide o najdepresívnejší deň v roku. Tento deň v sebe sústreďuje najhoršie situácie: ide o pondelok v januári, kedy je zima a dni sú krátke, slnko zapadá poobede. Vianoce sú už za nami a peňaženka po sviatkoch zíva prázdnotou. Modrý pondelok tento rok pripadá na 15. januára.

Modrý pondelok má svoje vedecké opodstatnenie. V roku 2005 prišiel anglický psychológ Dr. Cliff Arnall z Cardiffu s matematickým vzorcom, ktorého výsledkom bol dátum, ktorý je považovaný za najdepresívnejší deň roka. Prvýkrát sme si tak Modrý pondelok pripomenuli 24. januára 2005.

Ako vypočítať Modrý pondelok?

Matematický vzorec na výpočet Modrého pondelka. Zdroj: The Sun.uk

W = predstavuje počasie, D = dlh, d = mesačná mzda, T = čas od Vianoc, Q = čas od nesplnenia našich novoročných predsavzatí, M = nízka úroveň motivácie, Na = pocit potreby konať

Modrý pondelok (Blue Monday) v sebe sústreďuje najhoršie situácie, ktoré na človeka čakajú v súvislosti so zlým a chladným počasím, nedostatkom vitamínu D (ktorý získavame hlavne zo slnka a v januári ho nie je veľa), vianočné sviatky sú už preč a naše výdavky koncom roka boli vysoké. Začínajú prichádzať účty, ktoré treba platiť, ale väčšina z nás je ešte pred výplatou. Navyše, aj od Nového roka a stanovených predsavzatí už prešlo dosť času a celý zoznam tých nenaplnených stojí pred nami.

Návrat späť do rutiny

Veľa psychológov nabáda ľudí, aby pochmúrny pondelok ignorovali. Nejde vraj totiž o nič iné než o premyslený marketingový ťah jednej britskej cestovnej kancelárie, aby podnietili ľudí si už v januári kupovať letenky a cestovať.

„To, čo nám pomáha zvládnuť nepríjemne, tmavé, zimné a sychravé dni, je predstava Vianoc a voľna, ich príprava, očakávanie. Avšak po ich skončení, ostávajú pred nami stále dva mesiace, tohto typu počasia už bez radostného očakávania Vianoc.

psychologička Lenka Uherová pre TASR.sk

Smútok, ktorý na nás môže doľahnúť počas Modrého pondelka možno súvisí aj s nespokojnosťou ohľadom figúry. Počas sviatkov sme to poniektorí prehnali s bohatým jedlom a alkoholom a teraz pociťujeme hnev z toho, že sme pribrali. Treba si uvedomiť, že Vianoce sú len raz do roka, tak si ich treba naplno užiť. Verte, že pokiaľ ste holdovali zdravému životnému štýlu pred Vianocami, vaše telo si to pamätá a s nástupom januára nabehne naspäť do starého režimu.

Psychologička Uherová dodáva: „Pred sebou vnímame iba návrat do bežnej dennej rutiny. Ak vás stále rutina bežného dňa robí naďalej smutnými, bolo by dokonca k veci, premýšľať aj nad zmenou niektorých prvkov vlastného života.“

Cítite sa psychicky slabí nielen počas modrého pondelka? Možno máte SAD.

Sezónna afektívna porucha (SAD) môže spôsobiť, že sa ľudia počas zimných mesiacov budú cítiť depresívne. Medzi príznaky depresie podľa Ligy za duševné zdravie zaraďujeme napríklad:

  • smútok – dlhotrvajúci a hlboký smútok,
  • pesimizmus,
  • pocit zlyhania,
  • nenávisť voči sebe – nenávidenie seba, svojich vlastností, svojho tela,
  • pocit viny, seba-obviňovanie,
  • samovražedné myšlienky,
  • častejší plač – ľudia v depresii častejšie plačú, niekedy naopak by chceli plakať a nemôžu,
  • podráždenosť,
  • nerozhodnosť – neschopnosť rozhodnúť sa alebo veľmi dlhé rozhodovanie aj v maličkostiach,
  • strácanie záujmu o svoj zovňajšok,
  • zmena telesnej hmotnosti – dôsledok prejedania sa alebo odmietania jedla,
  • spomalenosť – predĺženie času potrebného na vykonávanie rôznych činností,
  • zmena dĺžky spánku,
  • pocit vyčerpanosti – vyskytuje sa aj bez namáhavej činnosti,
  • strata apetítu – „strácanie chuti“ do jedla a pôžitku z jedla,
  • strata energie – zvýšená únavnosť, nechuť niečo robiť,
  • znížené libido.

Ak sa vás dotkli nejaké problémy uvedené v tomto článku a cítite, že potrebujete psychickú pomoc, vyhľadajte odbornú pomoc alebo kontaktujte ktorúkoľvek z nasledujúcich organizácií podporujúcich duševného zdravia na Slovensku: Domov – Liga za duševné zdravie (dusevnezdravie.sk), www.ksebe.sk, linkanezabudka.sk

Ako posilniť duševné zdravie?

Všetci máme svoje vlastné krehké duševné zdravie, ale dobrou správou je, že existujú kroky na jeho ochranu, ktoré môžeme podniknúť počas celého roka.

Zostaňte aktívni. Cvičenie zvyšuje endorfín, hormón šťastia, ktorý nám svojim uvoľňovaním zvyšuje dobrú náladu. Nemusí to žiadna intenzívna aktivita – stačí ísť na prechádzku alebo si zacvičiť jogu.

Skúste tráviť viac času vonku alebo si sadnite blízko k oknu, aby ste absorbovali trochu slnečného svetla, ktoré je potrebné pre správne fungovanie organizmu.

Spojte sa s ostatnými. Sociálne prepojenia sú životne dôležité pre duševné zdravie. Oslovte priateľov, rodinu alebo sa pripojte k skupinám so spoločnými záujmami.

Všímavosť a relaxácia. Praktizovanie meditácie a hlbokého dýchania môžu dopomôcť k zníženiu stresu a navodiť pocit pokoja.

Stanovte si realistické ciele. Tešte sa z maličkostí. Splnenie aj malých úloh môže poskytnúť pocit úspechu.

Zdravé stravovanie. Dodajte svojmu telu potrebné živiny. Nie nadarmo sa hovorí V zdravom tele, zdravý duch :).

Obmedzte čas strávený pri obrazovkách. Nadmerný čas strávený pri obrazovkách, najmä pri prijímaní negatívnych správ či neustálym scrollovaním na sociálnych médiách, môžeme prispieť k tomu, že budeme negatívne naladený.

Darujte ostatným

Skutky dávania a láskavosti dokážu zlepšiť našu duševnú pohodu. Vytváranie pozitívnych pocitov a pocitu odmeny nám dáva pocit zmysluplnosti a vlastnej hodnoty, navyše nás pomáha spojiť sa s inými ľuďmi.

Skúste poďakovať niekomu za niečo, čo pre vás urobil, spýtajte sa priateľov, rodiny alebo kolegov, ako sa majú (a skutočne počúvať ich odpoveď), strávte viac času s priateľmi alebo príbuznými, ktorí potrebujú podporu alebo sa zapojte do dobrovoľníctva vo vašej komunite. Podľa výskumu účasť na skutkoch pomohla jednotlivcom s depresiou alebo úzkosťou odvrátiť pozornosť od seba samých a odpútať pozornosť od ich vlastných symptómov.

Každodenné jednoduché skutky láskavosti môžu prispieť k zvýšeniu vašej nálady, zníženiu stresu a možno aj k zmierneniu príznakov depresie alebo úzkosti. Navyše to, čo by sa mohlo zdať ako malé láskavé gesto, môže mať väčší vplyv, než by ste si mysleli.

Pozrite si náš projekt Pošli dobro ďalej, ktorého cieľom je podporiť občianske združenia a nadácie. Zapojiť sa môžete aj vy, hlasovaním za organizáciu alebo jej priamou podporou.

Žite v prítomnom okamihu

Venujte pozornosť prítomnému okamihu. Zamerajte sa na to, čo sa deje práve teraz, vo vašom okolí, vo vašom vnútornom svete. Vnímajte vrsty oblečenia na vašom tele, predmety, ktoré držíte v ruke, vzduch okolo seba, hluk či ticho, ktoré vás obklopuje. Svoju pozornosť sústreďte len na článok, na nič iné nemyslite. To ostatné je len minulosť alebo budúcnosť, nechajte čas voľne plynúť.

Pozrite si TEDx Talks na tému Ako žiť v prítomnom okamihu od známeho slovenského umelca.

Text: redakcia vdobrom.sk, TASR

Obrázky: Pixabay.com, Shutterstock


Najnovšie články:

Najčítanejšie články:

Sledujte nás na

sociálnych sieťach:

 

    /WustenrotSlovensko

 

  /wuestenrotslovensko

 

Zostaňme v kontakte!

Nenechajte si ujsť dôležité novinky, inšpiratívne články či praktické témy zo sveta poistenia.
Prihláste sa k odberu noviniek a o všetkom sa dozviete ako prví.

Mohlo by vás zaujímať: