Viete, ako správne zazimovať motocykel?

Doba čítania: 4 minutes

Pneumatiky na autách by ste mali mať už prezuté za zimné, avšak netreba zabúdať ani na motocykle. Ako ich správne pripraviť na zimu, aby na jar boli ako nové a prečo ani v garáži nie sú v bezpečí? Pred zazimovaním sa odporúča motocykel poistiť. Havarijné poistenie od Wüstenrot kryje aj v prípade krádeže.

Jesenné počasie je nevyspytateľné a silný vietor, dážď či mláky vplývajú negatívne nie len na ľudí, ale aj na dopravný prostriedok. Ako na správne čistenie motorky? Dôkladne odstráňte všetky nečistoty, ktoré nepriaznivé počasie zanechalo na vašom motocykli a použite vosk, prípadne aj silikón, na plastové časti. Motorka bude nie len čistá, ale získa aj ochrannú vrstvu.

Pozornosť venujte tiež miestam, kde sa pri bežnom umytí nedostanete. Prach a nečistoty sa môžu usadzovať na menej dostupných miestach a cez zimu tam môžu napáchať značné škody. Súčasne s dôkladným očistením skontrolujte aj pevnosť skrutkových spojení.

Kto maže na jeseň, ten na jar ide

Reťaz nie je jediná časť motocykla, ktorú treba pred zimou premazať. Pozornosť venujte aj lankám, zámku a páčkam. Odborníci odporúčajú vstreknúť trochu oleja aj do valcov.

Najvhodnejšia doba na výmenu oleja je krátko pred začatím zimy. Zbavíte sa tak nečistôt, ktoré sa za sezónu do oleja dostali a vďaka tomu môžete predísť aj korózii vo vnútri motora.

Kedy je deálny čas na prezutie letných gúm za zimné

Starostlivosť o reťaz

Reťaz si zaslúži špeciálnu starostlivosť, preto ju očistite prípravkami k tomu určenými a dôkladne ju naolejujte. Ak vynecháte premazanie, reťaz by mohla cez zimu zhrdzavieť. Pri zazimovaní motocykla nie je vhodné jej prílišné povolenie, ani napnutie. Odporúčané povolenie nájdete v manuáli od výrobcu.

Nezabúdajte na pneumatiky

K zazimovaniu motocykla patrí aj údržba pneumatík. Z povrchu odstráňte nečistoty, ktoré by mohli napáchať škody, predovšetkým asfalt, živicu a drobné kamienky v drážkach. 

Pred úplným zazimovaním motorky skontrolujte tlak v pneumatikách. Pneumatiky je dobre nafúkať o 5-10 % viac ako je odporúčaný tlak v pneumatike od výrobcu motorky. V zime sa totiž vzduch v pneumatike ochladí, čím sa zníži aj tlak v pneumatike. Najlepším riešením je motorku postaviť na stojan, čím sa pneumatiky odľahčia.

Postavenie motorky na centrálny stojan môže pomôcť napríklad aj pri čistení či lubrikovaní reťaze.

Zabezpečte si motorku proti krádeži

Garáž so zazimovaným motocyklom nekontrolujete každý deň, a preto vzniká ideálna príležitosť pre zlodejov, ktorí sa spoliehajú na to, že sa na krádež tak skoro nepríde. Aj keď máte garáž vybavenú pevnými zámkami, zabezpečte proti krádeži aj samotný stroj, ideálne ukotvením k pevnej konštrukcii a nechajte si ho poistiť.

Havarijné poistenie W dobrom havarijné poistenie kryje poškodenie alebo zničenie vozidla pri dopravnej nehode, pádoch alebo nárazoch objektov, prírodných živlov, zásahu cudzej osoby, alebo poškodení vozidla zverou.

Predmetom poistenia je aj oblečenie vodiča poisteného motocykla určeného výrobcom pre jazdu na motocykli – teda ochranná prilba, bunda, nohavice, rukavice, obuv a chrániče tela.

Inteligentné nabíjanie

Pri väčšine motocyklových batérií platí, že ak sa dlhšiu dobu nepoužívajú dochádza v nich k tzv. samovybíjacemu efektu (neplatí pre Li-Ion batérie). Počas zimnej odstávky môže dôjsť k poklesu napätia a batéria nebude mať na jar dostatok energie na to, aby naštartovala motor. 

Akumulátor na motocykel pred zazimovaním odmontujte, pripojte na udržiavaciu, tzv. inteligentnú nabíjačku a uložte na suché miesto so stálou teplotou.

Baterke najlepšie prospieva zimný spánok pri teplote 10 – 15 °C. Ak nemáte udržiavaciu nabíjačku, ktorá sama pozná, kedy je treba baterku dobiť, nabíjajte klasickou nabíjačkou asi raz za mesiac.

V rámci havarijného poistenia máte k dispozícií aj asistenčné služby. Viete, na čo všetko máte nárok pri poistnej udalosti?

Tankovanie pred zimou

Ďalším a rovnako dôležitým protikoróznym opatrením je natankovanie plnej nádrže kvalitným benzínom s pridaním príslušných aditív.

Zvoľte palivo s kvalitným stabilizátorom paliva. Stabilizátor obsahuje látky, ktoré chránia palivový systém pred koróziou a usadeninami a zároveň spomaľuje starnutie paliva. Po pridaní stabilizátora je potrebné naštartovať motor a nechať ho pár minút bežať, aby sa dostal do všetkých častí palivového systému.

Prikrytie motorky na zimný spánok

Zakrytie motorky by mal byť posledný krok, ak ste poctivo splnili všetky predchádzajúce body. Pred prikrytím sa odporúča zapchať výfuk štupľom alebo plastovým vreckom.

Text: redakcia vdobrom.sk

Foto: Pixabay

Najnovšie články:

Najčítanejšie články:

Sledujte nás na

sociálnych sieťach:

 

    /WustenrotSlovensko

 

  /wuestenrotslovensko

 

Zostaňme v kontakte!

Nenechajte si ujsť dôležité novinky, inšpiratívne články či praktické témy zo sveta poistenia.
Prihláste sa k odberu noviniek a o všetkom sa dozviete ako prví.

Mohlo by vás zaujímať: