Pneumatiky prezuť nestačí: Na čo nezabudnúť a kedy hrozí pokuta v zahraničí?

Doba čítania: 5 minutes

Už máte prezuté? Letné pneumatiky by ste mali za zimné vymeniť hneď ako sa teploty priblížia k nule. Dokážete tým predísť nehodám spôsobenými mrazom na vozovke. S chladnejším počasím prichádza aj čas zimnej výbavy motorových vozidiel, na čo by ste nemali zabúdať?

Pozor na poveternostné podmienky

Pri prezúvaní áut nie je dôležitý len dátum, ale aj poveternostné podmienky. Povinnosť používať zimné pneumatiky jasne stanovuje zákon o cestnej premávke. Ten pre nákladné autá ukladá povinnosť jazdiť v období od 15. novembra do 31. marca len ak sú vybavené zimnými pneumatikami aspoň na jednej z hnacích náprav. Pri nedodržaní predpisov hrozí pokuta až 60 EUR.

Pri osobných autách zákon nepredpisuje presný dátum. Zimné pneumatiky musí mať vodič na vozidle vtedy, ak sa na vozovke nachádza súvislá snehová vrstva, ľad alebo námraza. Odborníci odporúčajú prezuť auto hneď, ako teploty klesnú pod 7 °C. 

Uzatvorte si PZP rýchlo a online

Podľa všeobecných poistných podmienok je však poistený povinný dbať, aby poistná udalosť nenastala, najmä nesmie porušovať povinnosti, smerujúce k odvráteniu alebo zmenšeniu nebezpečenstva, ktoré sú mu právnymi predpismi uložené.

Máte celoročné pneumatiky?

Za zimnú pneumatiku sa považuje pneumatika s označením M+S, ktorá sa používa na označenie zimných alebo celoročných pneumatík. Ak teda majú celoročné pneumatiky toto označenie, spĺňajú podmienky stanovené na jazdu v zime.

Pri prezutí pneumatík je podľa neho potrebné skontrolovať hĺbku dezénu, vzorky, ale aj možné praskliny. Podľa legislatívy sa nesmie jazdiť na zimných pneumatikách, ktoré majú menej ako trojmilimetrový dezén, avšak pre bezpečnosť by hĺbka dezénu zimnej pneumatiky mala mať viac ako štyri milimetre. To je asi polovičná hĺbka z dezénu novej pneumatiky pre osobné vozidlá.  

Dostatočná hĺbka lamiel, teda zárezov v dezéne pneumatiky, pomáha lepšiemu zbavovaniu sa snehu z pneumatiky, čím sa znižuje riziko šmyku vozidla na ceste. Zimné pneumatiky vďaka hlbšiemu dezénu tiež lepšie držia v prípade zasneženej vozovky smer a vďaka inej zmesi pneumatík lepšie priľnú k vozovke aj v prípade nízkych teplôt alebo zľadovateného povrchu. Tým majú v zimných podmienkach výrazne kratšiu brzdnú dráhu a dokážu auto lepšie udržať na ceste,“ vysvetľuje Vladimír Guštafik z Head of Operations Services.

Ako skladovať pneumatiky?

Pri prezutí pneumatík to nekončí

Je potrebné skontrolovať aj funkčnosť a správne nastavenie sklonu svetiel. Pri jazde v hmle či hustom snežení denné svietenie nestačí a je potrebné prepnúť na stretávacie svetlá, prípadne hmlovky,“ vysvetľuje Guštafik.

Predpisy nariaďujú prekontrolovať aj chladiacu kvapalinu. Ak je chladiaca zmes už neúčinná, v prípade jej zamrznutia môže dôjsť k rozsiahlemu poškodeniu motora,“ upozorňuje. Odporúča tiež pravidelne umývať vozidlo a ošetrovať lak, posypová soľ totiž spôsobuje hrdzu.

Je potrebné doplniť auto aj o zimnú výbavu, ktorá by mala obsahovať škrabku na sklo, metličku alebo lopatku na sneh, prípadne zimné reťaze. Okrem toho podľa predpisov musí byť vozidlo pred každou jazdou očistené tak, aby sa z neho počas jazdy neuvoľňovali žiadne kusy snehu či ľadu a neohrozovali iných účastníkov cestnej premávky,“ tvrdí odborník. V zime je vhodné mať vo vozidle aj deku či náhradné teplé oblečenie.

Chystáte sa do zahraničia? V ktorých krajinách sú zimné pneumatiky povinné?

Rakúsko

Vodiči v Rakúsku sú zo zákona povinní v období od 1. novembra do 15. apríla prispôsobiť stav svojho vozidla zimným podmienkam. Vodičov, ktorých pristihne polícia pri jazde s letnými pneumatikami na zasneženej vozovke bude udelená pokuta vo výške až 5000 €. Pokutu tiež očakávajte aj v prípade, keď hĺbka dezénu na pneumatikách nebude dosahovať minimálne 4mm.

Ak vodič s letnými pneumatikami spôsobí v Rakúsku v zimnom období dopravnú nehodu a polícia uzná, že zimné pneumatiky by jej mohli zabrániť, poisťovňa má právo odmietnuť uhradiť vzniknuté škody v plnej výške. Majte na pamäti, že na niektorých horských prechodoch je povinnosť používania snehových reťazí.

Slovinsko

Medzi 15. novembrom a 15. marcom je povinnosťou občanov Slovinskej republiky mať letné pneumatiky vymenené za zimné.

Táto povinnosť avšak neplatí pre turistov v prípade suchých a nezasnežených ciest. Akonáhle sa však na ceste nachádza súvislá vrstva snehu, povinnosť používať zimné pneumatiky platí aj pre turistov, preto neodporúčame riskovať.

Vyskladajte si cestovné poistenie online

Taliansko

V Taliansku nie je povinnosť mať zimné pneumatiky. Výnimkou je však autonómna oblasť Valle d’Aosta na severozápade Talianska, známa aj vďaka lyžiarskym strediskám. Všetky automobily prechádzajúce touto oblasťou v období medzi 15. novembrom až 15. aprílom musia byť zimnými pneumatikami vybavené.

Švajčiarsko a Francúzsko

Vo Švajčiarsku ani vo Francúzsku nie je udelená povinnosť mať prezuté pneumatiky za zimné.

V prípade spôsobenia dopravnej nehody, ak polícia uzná, že zimné pneumatiky mohli zabrániť jej vzniku, zodpovedáte sa za ňu v plnom rozsahu. Za škodu v plnej zodpovednosti na území Švajčiarska zodpovedáte aj vtedy, ak máte zimné pneumatiky s hĺbkou dezénu menšou ako 4 mm.

Text: TASR.sk, redakcia Vdobrom.sk, Pneumatiky.sk

Foto: Shutterstock, Pixabay

Najnovšie články:

Najčítanejšie články:

Sledujte nás na

sociálnych sieťach:

 

    /WustenrotSlovensko

 

  /wuestenrotslovensko

 

Zostaňme v kontakte!

Nenechajte si ujsť dôležité novinky, inšpiratívne články či praktické témy zo sveta poistenia.
Prihláste sa k odberu noviniek a o všetkom sa dozviete ako prví.

Mohlo by vás zaujímať: