Kedy prezuť pneumatiky na letné? Pozor na hĺbku dezénu

S jarou pomaly prichádza obdobie výmeny pneumatík na vašom vozidle. Kedy je ideálny čas a čo hovorí zákon? Letné pneumatiky nie sú povinné, no odborníci neodporúčajú, aby ste na zimných jazdili celoročne. Na čo si dať pozor?

Čo hovorí zákon?

Platný zákon určuje podmienky pri prezúvaní letných pneumatík na zimné, nie však naopak. A hoci v prípade letných pneumatík nie je určený presný dátum, kedy a či vôbec ich začať využívať, odborníci upozorňujú, že rozhodne nie je dobrým nápadom unáhliť sa alebo dojazdiť zimné pneumatiky počas leta. V hre je vaša bezpečnosť.

Letné pneumatiky môžete začať využívať od 1. apríla, no v tomto prípade je dôležité predovšetkým počasie. Teplota vzduchu by mala byť dlhodobejšie nad 7 stupňov Celzia a až potom by ste mali zvážiť výmenu pneumatík. Všímajte si teplotu aj v noci a výmenu pneumatík by si začiatkom jari mali dobre zvážiť predovšetkým ľudia, ktorí bývajú v severnejších častiach Slovenska.

Čítajte tiež: Viete, na čo všetko máte nárok v rámci PZP?

Na prezutie pneumatík môžete využiť špecializovaný servis, kde vám pneumatiky nielenže vymenia, ale skontrolujú aj ich hĺbku a vyvážia kolesá.

Dôležitá je hĺbka dezénu

Minimálna hĺbka dezénov pneumatík je 1,6 mm. Ak sa na vozovke nachádza súvislá vrstva snehu, ľad alebo námraza, musíte mať na vozidle do 3,5 tony zimné pneumatiky s minimálnou hĺbkou dezénov 3 mm, v prípade vozidla nad 3,5 tony je minimálna hĺbka dezénov 6 mm.

Hĺbka dezénov má vplyv na bezpečnosť jazdy a okrem toho, že by ste porušili zákon, ak by bola menšia než 1,6 mm, ohrozíte tým seba aj spolucestujúcich. S menšou hĺbkou dezénu sa predlžuje brzdná dráha vozidla a znižuje bezpečnosť na mokrej ceste.

Dojazdenie zimných pneumatík v lete?

Keďže zákon nepozná pojem letné pneumatiky, nájdu sa vodiči, ktorí chcú zimné pneumatiky dojazdiť počas letných mesiacov – napríklad v prípade, ak zimné pneumatiky už majú hĺbku dezénu pod 3 mm, no počas letných mesiacov stále spĺňajú zákonom určené minimum 1,6 mm. Odborníci to však z hľadiska bezpečnosti neodporúčajú.

Zimné a letné pneumatiky sa nelíšia len hĺbkou dezénu, ale aj ďalšími vlastnosťami, ktoré vplývajú na bezpečnosť jazdy. Preto by ste ich výmenu nemali podceňovať. Letné pneumatiky kladú nižší odpor pri jazde a majú nižšiu spotrebu paliva (čo určite poteší nejedného vodiča). Rozdiel je aj v zmesi, z ktorej sa pneumatiky vyrábajú. Zatiaľ čo tie zimné sa vyrábajú z mäkšej a odolnej voči nízkym teplotám, letné sú z pružnej tvrdej zmesi, ktorá je odolná voči vysokým teplotám – menej sa zahrievajú a sú určite bezpečnejšie na suchej aj mokrej vozovke pri teplote nad 7 stupňov Celzia. Laicky povedané, bude sa vám lepšie brzdiť aj zatáčať, ušetríte palivo a nebude riskovať, že vám zimná pneumatika v najhoršom prípade praskne v dôsledku prílišného zahriatia.

Kedy je čas investovať do nových pneumatík?

Každá pneumatika časom starne a tvrdne, čím stráca svoje vlastnosti, čo má ruka v ruke vplyv na bezpečnosť jazdy. O niečo viac sa to prejavuje pri zimných pneumatikách, ktoré sú vyrábané z mäkkej zmesi. Podľa výrobcov pneumatík platí, že ideálny čas na kúpu nových zimných pneumatík sú 4 roky, v prípade letných zas 6 rokov. Závisí to ale od toho, aký ste vodič a ako často jazdíte, preto je všeobecný limit používania starej pneumatiky určený na 10 rokov.

Ako pneumatiky skladovať?

Na životnosť pneumatík má vplyv aj to, ako ich uskladníte. Po prezutí by ste ich mali riadne očistiť, následne vysušiť a zabaliť – ideálne do igelitových vriec. Čím menej vzduchu sa k nim dostane, tým lepšie. Pneumatiky by ste mali skladovať v čo najsuchšom priestore pri teplote 10 až 15 stupňov Celzia, aby starli čo najpomalšie. Dnes môžete za poplatok využiť aj uskladnenie v pneuservise, kde vám pneumatiky nielenže správne vymenia, ale za poplatok aj odložia do ďalšieho prezutia. Budete tak mať istotu, že budú uskladnené správne.

Uzatvorte si PZP online

Text: vdobrom.sk, Foto: ShutterStock

Najnovšie články:

Najčítanejšie články:

Sledujte nás na

sociálnych sieťach:

 

    /WustenrotSlovensko

 

  /wuestenrotslovensko

 

Nenechajte si újsť nič dôležité!

Mohlo by vás zaujímať: