Tichý zabijak? Skríning vám môže zachrániť život

Doba čítania: 2 minutes

Účasť na skríningových vyšetreniach rakoviny za posledné roky na Slovensku stúpla. Pravidelné prehliadky netreba zanedbávať, skorá diagnostika karcinómu dokáže zachrániť nejeden život.

Dostali ste pozvánku na preventívnu prehliadku?

Národný onkologický inštitút (NOI) upozorňuje na dôležitosť skríningov. Pripomína, že včasný záchyt rakoviny môže zachrániť roky života„Skríning je sekundárna prevencia s cieľom včasného záchytu liečiteľných nádorových ochorení, ako sú rakovina prsníka, krčka maternice a hrubého čreva a konečníka, s cieľom znížiť úmrtnosť na tieto ochorenia,“ vysvetlila riaditeľka NOI Mária Rečková.

Na pozvanie zdravotnou poisťovňou na skríningové vyšetrenie reagovalo však pomerne málo ľudí. „Len okolo 21 – 22 percent. Pozvánka príde však iba tým ľuďom, ktorí pravidelne nechodia na preventívne prehliadky, preto je úspech, že aspoň pätinu z nich dokážeme presvedčiť, aby sa išli dať skontrolovať,“ dodala koordinátorka skríningov.

Ako posilniť imunitu počas chrípkového obdobia?

Viac ako polovica žien dbá o svoje zdravie

Účasť na skríningových vyšetreniach na Slovensku postupne stúpa. „V trojročnom intervale 2020 – 2022 u gynekológa absolvovalo skríningové vyšetrenie rakoviny krčka maternice viac ako 56 percent žien vo veku od 23 rokov a v roku 2022 viac ako 44 percent mužov a žien vo veku 50 – 75 rokov si skontrolovalo zdravotný stav prostredníctvom testu na skryté krvácanie zo stolice, čím môže predísť rakovine hrubého čreva a konečníka,“ uviedla Trautenberger Ricová z NOI.

Nezabúdajte na prevenciu

Odborníci pripomínajú, že prevencia a včasná diagnostika majú zásadný vplyv na výsledky liečby. „Rakovina prsníka sa dá vyliečiť, ak je zistená včas. Pravidelné vykonávanie nielen samovyšetrenia, ale aj skríningové mamografické vyšetrenie každé dva roky dokážu odhaliť včasné štádiá rakoviny, ktoré sú veľmi dobre liečiteľné a zachránia mnohým roky kvalitného života,“ zhrnula rádiologička a predsedníčka neziskového fondu Ružová stužka Alena Kállayová.

Životné poistenie zahŕňa poistenie kritických chorôb, akou je aj rakovina

Text: TASR.sk

Obrázky: Shutterstock, Pexels

Najnovšie články:

Najčítanejšie články:

Sledujte nás na

sociálnych sieťach:

 

    /WustenrotSlovensko

 

  /wuestenrotslovensko

 

Zostaňme v kontakte!

Nenechajte si ujsť dôležité novinky, inšpiratívne články či praktické témy zo sveta poistenia.
Prihláste sa k odberu noviniek a o všetkom sa dozviete ako prví.

Mohlo by vás zaujímať: