Správny čas na vakcínu? Pozor na kliešte počas jesene

Doba čítania: 3 minutes

Výskyt kliešťov sa nám spája s nástupom jari, kedy sa príroda pomaly zobúdza a všetko začína kvitnúť. Netreba však zabúdať na to, že kliešte majú tuhý korienok a ich výskyt v prírode pretrváva aj počas chladnejších mesiacov, preto buďte v prírode ostražití.

Od hlavy až po päty

Kliešte sú aktívne aj na jeseň. „Vlhko a teploty nad nulou počas jesene kliešťom vyhovujú, pričom za daného počasia ľudia tiež zvyknú chodiť do prírody. Kliešte môžu byť aktívne, pokiaľ teplota neklesne pod päť stupňov Celzia až do prvého snehu,“ priblížila epidemiologička Jana Kerlik z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici.

Ak sa chystáte na vychádzku do lesa, zvoľte vhodný odev. „Primerane sa oblečte (dlhé rukávy, dlhé nohavice zakasané do ponožiek), použite vhodný repelent a bezprostredne po návrate domov si poriadne skontrolujte pokožku a kliešťa ihneď opatrne odstráňte,“ odporučil Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR.

Poistenie chráni v prípade boreliózy a kliešťovej encefalitídy

Kliešťová encefalitída je akútne infekčné vírusové ochorenie, ktoré postihuje centrálnu nervovú sústavu. Okrem infikovaných kliešťov sa môže prenášať aj niektorými potravinami, pričom rizikové môžu byť najmä nepasterizované výrobky z kozieho a ovčieho mlieka.

Aké sú následky lymskej boreliózy ?

„Infekcie, ktoré prenášajú kliešte predstavujú rovnaké riziko aj pre deti, preto ak majú krytú boreliózu a kliešťovú encefalitídu rodičia, automaticky bez potreby ich uvádzania na poistnej zmluve, sú pred rizikami chránené všetky ich deti – aj adoptované,“ dodáva Patrik Klimko z poisťovne Wüstenrot.

Poistenie kritických chorôb chráni v prípade diagnostikovania skupiny často sa vyskytujúcich ochorení ako sú srdcovo-cievne problémy, rakovina, mozgová porážka, autizmus, celiakia, ochrnutie a desiatky ďalších. 

„Pri výbere tohto typu poistenia je najdôležitejšie prihliadať na vhodnú kombináciu jednotlivých kritických chorôb na poistnej zmluve a výšku poistného plnenia. Rozhodujúca je aj dĺžka čakacích dôb. Keďže čakacie doby poisťovňa Wüstenrot v prípade kritických chorôb neuplatňuje, klientovi sa môže poistná udalosť stať hneď na druhý deň po uzatvorení poistnej zmluvy a nemusí sa obávať jej zamietnutia. V tomto ohľade je Wüstenrot poisťovňa lídrom na slovenskom trhu,“ dodáva Klimko.

S očkovaním sa odporúča začať v zimných mesiacoch

S príchodom chladných dní je vhodné zvážiť a naplánovať si očkovanie proti kliešťovej encefalitíde. „Je ho síce možné realizovať celoročne, no ideálne je začať očkovanie už počas zimných mesiacov pred zvýšenou sezónnou aktivitou kliešťov,“ uviedla vedúca Odboru surveillance infekčných ochorení ÚVZ SR Júlia Adamčíková.

Očkovanie čiastočne hradia zdravotné poisťovne. Základné očkovanie pozostáva z podania troch očkovacích látok. „Prvú dávku je najvhodnejšie aplikovať v zimných mesiacoch. Druhá dávka sa podáva jeden až tri mesiace po prvej, tretia päť až dvanásť mesiacov po druhej,“ ozrejmili odborníci. Pred ochorením môžu podľa ich slov čiastočne chrániť prvé dve dávky. „Kompletné očkovanie chráni minimálne tri roky, po troch rokoch sa odporúča preočkovanie jednou dávkou,“ dodali.

Text: TASR.sk, redakcia Vdobrom.sk

Foto: Pixabay, Shutterstock

Najnovšie články:

Najčítanejšie články:

Sledujte nás na

sociálnych sieťach:

 

    /WustenrotSlovensko

 

  /wuestenrotslovensko

 

Zostaňme v kontakte!

Nenechajte si ujsť dôležité novinky, inšpiratívne články či praktické témy zo sveta poistenia.
Prihláste sa k odberu noviniek a o všetkom sa dozviete ako prví.

Mohlo by vás zaujímať: