Ktoré čaje zatočia s každou chorobou?

Doba čítania: 6 minutes

História čaju siaha až do dynastie čínskych cisárov. V minulosti sa ľudia liečili iba prostriedkami z prírody, dnes sa k tejto starej múdrosti zase vraciame. To, že rastliny disponujú veľkou liečivou silou je dokonca vedecky podložené. Prírodná medicína často pomáha rovnako dobre ako niektoré lieky.

Čajový lístok ako liek na jed

Viete, ako bol objavený čaj? Legenda o objavení čaju hovorí o tom, že počas dlhého dňa potulkami po lese sa pri hľadaní obživy otrávil neznámou surovinou čínsky cisár Šen-nung. Jed z otrávenej suroviny, ktorú skonzumoval, už začal účinkovať, keď mu do úst vletel list. List z čajovníka. Požul ho, a tým zvrátil účinok jedu a žil ešte dlhé roky.

Či už je tento príbeh pravdivý alebo nie, čaj má v Číne dlhú a fascinujúcu históriu.

Čaj v skutočnosti nelieči otravy, ale príbeh Šen-nunga, mýtického čínskeho vynálezcu poľnohospodárstva, zdôrazňuje význam čaju pre starovekú Čínu. Archeologické dôkazy svedčia o tom, že sa tu čaj prvýkrát vypestoval už pred 6 000 rokmi.

Popularita čaju v Číne rýchlo narastala. Dokonca sa zaviedlo pravidlo, že s čajovými listami môžu manipulovať iba mladé ženy, pravdepodobne kvôli svojej čistote. Tieto mladé zberateľky listov nemohli jesť cesnak, cibuľu ani silné korenie, aby zápach na koncoch prstov nekontaminoval vzácne čajové listy.

Pôvod čaju

Vedeli ste, že všetky druhy čaju pochádzajú z jednej a tej istej rastliny – čajovníka čínskeho? Základné rozdelenie čajov podľa farby nálevu súvisí s procesom spraco­vania lístkov – teda, či dôjde k procesu oxidácie (niekedy nesprávne nazývaný fermentáciou). V zásade ide o oxidáciu polyfenolov, ktorá vedie ku chemickým zmenám v čajových lístkoch a spôsobuje nie len stmavnutie čajových lístkov, ale aj zmenu chemického zloženia a chuťových vlastností.

Základné druhy čajov

  • Biely čaj pochádza prevažne z Číny. Lístky bieleho čaju sa zbierajú ešte mladé a potom sa nechajú zvädnúť. Ďalej sa mechanicky neupravujú a vôbec nepodliehajú oxidácií. Vďaka tomu zostáva čaj aj po príprave veľmi svetlý, takmer bezfarebný.
  • Čierny čaj získava svoju farbu oxidáciou. Vďaka nej majú čajové lístky červenkastú až tmavohnedú farbu a odvar je medový až hnedý.
  • Zelený – nazbierané čajové listy sa nechávajú zvädnúť, následne sa prudko zohrejú, aby sa zničili enzýmy, ktoré spôsobujú oxidáciu. Vďaka absencii oxidácie nestrácajú lístky vitamíny ani minerálne látky. Práve preto zelený čaj priaznivo vplýva na krvný tlak, odbúrava cholesterol a regeneruje bunky, čím spomaľuje ich starnutie.
  • Pu -erhe čaj je pripravovaný z obrovských zelených listov, stlačených k sebe. Podliehajú dlhému procesu oxidácie, pokiaľ nezískajú červeno-hnedú farbu. Tento čaj obsahuje veľmi málo tanínu ( čajový kofeín), preto ho môžete piť počas celého dňa. Podporuje trávenie a pôsobí ako zrýchľovač metabolizmu.

Prečo je ekonomicky výhodné mať útulnú domácnosť?

Čaje, ktoré zatočia s každou chorobou

  • Rumanček pravý sa hodí pri problémoch s trávením. Priaznivo pôsobí pri črevných a žalúdočných zápaloch, pri chronických hnačkách a zápaloch močových ciest. Pomáha pri zápaloch hrtana, slizníc, ústnej dutiny. Harmančeku by sa mali vyhýbať tehotné ženy.
  • Rebríček zlepšuje trávenie a uvoľňuje žalúdočné kŕče. Čaj je vhodný pri poruchách trávenia, žalúdka, pečene. Zvyšuje chuť do jedla.
  • Skorocel kopijovitý sa používa na všetky ochorenia dýchacích orgánov, kašeľ, čierny kašeľ, pľúcnu astmu a dokonca na pľúcnu tuberkulózu. Prečistí krv, pľúca a žalúdok, obličky, odporúča sa aj ako pleťová voda pri aknóznej pokožke.

Pre ženy aj mužov

  • Alchemilka. Je výborná pre ženy, ktoré čakajú potomka. Pomáha aj pri menštruačných a klimakterických ťažkostiach, ale aj pri regenerácií maternice po pôrode. Upevňuje plod a posilňuje väzivo maternice.
  • Muži, zbystrite pozornosť. Zázračná rastlinka s názvom zľatobyl obyčajná vás opäť postaví na nohy. Zľatobyl stimuluje činnosť obličiek a odporúča sa piť pri zväčšení prostaty, chorobách semenníkov, degenerácií obličiek a bolesti močového mechúra.

Elixíry vášne nájdete aj vo vašej domácnosti

  • Šalvia. Už námorníci v stredoveku využívali účinky šalvie. Po dorazení do prístavu sa predtým, ako sa vybrali na pevninu za ženami, posilnili žuvaním sušenej šalvie. Nielenže pozitívne vplývala na potenciu, ale zmiernila aj ich bolesti, upokojila nervy a zmiernila potenie. Šalvia je aj výborným dochucovadlom, ktoré by mala mať v kuchyni každá domácnosť. Skvelo sa hodí k mäsám.
  • Kotvičník zemný. Užívaním kotvičníka zemného u mužov sa prejavuje najmä zvýšením hladiny testosterónu až o 30 %, zvýšením záujmu o sexuálny život, zvýšením objemu svalovej hmoty na úkor tuku. U žien je dokázaný nárast sexuálnej žiadostivosti, zmiernenie negatívnych klimakterických symptómov, potlačenie prejavov menopauzy a redukcia telesného tuku.

Čaje z pralesu

Poznáte amazonské čaje? Reč je o liečivých rastlinách, ktoré majú blahodarné liečivé účinky na ľudský organizmus. Spoločnú majú aj krajinu svojho pôvodu – oblasť najrozsiahlejších panenských dažďových pralesov na svete.

Medzi niektoré amazonské čaje patria:

  • Chanca piedra – lieči zápal obličiek, rozbíja obličkové a žlčníkové kamene.
  • Graviola – pomáha pri nádorových ochoreniach, epilepsii nespavosti, strese a depresii.
  • Maca – podporuje sexuálnu aktivitu u mužov a reguluje menštruačný cyklus u žien.
  • Muňa Muňa – lieči infekcie a zápaly dýchacích ciest a kĺbov, odstraňuje mykózy.
  • Wira Wira –  používa sa pri prechladnutí, nádche a kašli.

Reštart pre vaše trávenie

  • Nechtík lekársky pozitívne vplýva na pečeň. Je vhodný na zápalové ochorenia tráviacich orgánov, zvyšuje tvorbu žlče, má protizápalové účinky. Odporúča sa pri podpornej liečbe a prevencii rakoviny, hlavne žalúdka, pečene, hrubého čreva, maternice, kože a prsníka.
  • Zázvorový čaj. Štúdie ukázali, že zázvor je účinný pri rannej nevoľnosti (budúce mamičky, smelo do toho) a morskej chorobe. Ak ste to v noci prehnali s alkoholom a ráno ste sa zobudili so žalúdkom na vode, spravte si čaj zo zázvoru, uvidíte ako sa vám uľaví.

TIP: Ak vám, alebo vašim deťom býva nevoľno počas cesty v aute, či v inom dopravnom prostriedku, skúste si dať zázvorový cukrík. Kinetóza bude raz-dva preč. 🙂

Liek na depresiu? Dobre známa medovka, ale aj….

  • Ashwagandha. Je odporúčaná pri liečbe rakoviny, depresie, nespavosti a slúži aj ako afrodiziakum. Má upokojujúci účinok, zlepšuje spánok a slúži aj na doplnenie síl po fyzickom a psychickom vyčerpaní.
  • Valeriana lekárska pôsobí ako prírodné sedatívum – zmierňuje bolesti a má tlmivý účinok na centrálnu nervovú sústavu. Odporúča sa pri nespavosti podmienenej najmä nervovou vyčerpanosťou a prepracovaním. Odstraňuje kŕče hladkého svalstva a blahodarne pôsobí pri žalúdočných a črevných ťažkostiach nervového pôvodu.

Nikdy nezabudnite na to, že bylinka nie je všeliek. V prípade akýchkoľvek pochybností sa poraďte s lekárom.

Text: redakcia Vdobrom

Foto: Pixabay.sk

Najnovšie články:

Najčítanejšie články:

Sledujte nás na

sociálnych sieťach:

 

    /WustenrotSlovensko

 

  /wuestenrotslovensko

 

Zostaňme v kontakte!

Nenechajte si ujsť dôležité novinky, inšpiratívne články či praktické témy zo sveta poistenia.
Prihláste sa k odberu noviniek a o všetkom sa dozviete ako prví.

Mohlo by vás zaujímať: