Ako sa doma zahriať aj bez zbytočného prekurovania? Máme pre vás zopár tipov

Strašiak menom ceny energií a sústavné apely na šetrenie mnohých možno odradili od prekurovania. Ako to teda urobiť, aby bol interiér pocitovo teplejší? Pomôžu tieto drobnosti.

Teplé farby, mäkučké materiály

Čo je v chladnom období v našich domovoch najpotrebnejšie? Aby vyžarovali mäkkosť a útulnosť! Farebnú inšpiráciu hľadajte v prírodných zemitých odtieňoch. Nebojte sa ich skombinovať s farbami evokujúcimi teplo ako oranžová, okrová, medová. Stačí jeden takýto akcent – v podobe deky alebo dekoračného vankúša.

Čo sa týka materiálov, skvelým riešením je drevo (napríklad na podlahe), ale tiež textúry, ktoré sú pocitovo hrejivé, ako sú kožušiny, hrubšie pleteniny alebo látky s vlasom. Do spálne sú v zimnom období ideálne flanelové obliečky.

Vedeli ste, že aj záclony a závesy okrem navodenia útulnej atmosféry dokážu najmä v bytoch so staršími oknami tiež čo-to za teplo ušetriť?

Zapáľte si sviečky

Pokiaľ vie niečo zahriať už len na pohľad, sú to horiace sviečky. Ak používate aromatické, vyberajte vône, ktoré vás pocitovo zahrejú – škoricu, vanilku, perníkové korenie, med.

Najväčší pôžitok? Oheň!

Majitelia kozubov a kachlí sú, samozrejme, vo výhode. No dnes už nemusia byť o tento pôžitok ochudobnení ani tí, ktorí bývajú v bytoch. Trh ponúka napríklad biokozuby, ktoré nepotrebujú komín, horí v nich biolieh. Pohľad na otvorený oheň vás zahreje a skutočne sa v miestnosti o máličko zvýši aj teplota. Tohto pomocníka oceníte hlavne v prechodných obdobiach, keď je cez deň ešte stále prijateľne, no večery sú už chladné.

Prečítajte si viac o téme bývania na našom blogu.

Text: JAGA, Foto: istock/SHUTTERSTOCK

Najnovšie články:

Najčítanejšie články:

Sledujte nás na

sociálnych sieťach:

 

    /WustenrotSlovensko

 

  /wuestenrotslovensko

 

Nenechajte si újsť nič dôležité!

Mohlo by vás zaujímať: