Bývanie v znamení romantiky a pohody: Provensálsky štýl

Nie každému vyhovuje v bývaní strohý minimalizmus. Niektorí sa potrebujú doma obklopiť hrejivou, upokojujúcou atmosférou. V takom prípade je skvelým receptom napríklad provensálsky štýl. Čo by v ňom nemalo chýbať?

Tento smer si na okázalosť nepotrpí, potiera akúkoľvek strohosť. Toleruje nedokonalosť, inšpiruje sa prírodou a vidieckou idylou. Bez čoho sa nezaobíde?

Patina

Prílišná uhladenosť provensálskemu štýlu nesvedčí. Práve naopak, miluje nedokonalosť! Preto dajte priestor nábytku, doplnkom, dlažbe s patinou, drevu v surovej podobe, nahrubo opracovanému kameňu, prípadne lícovým tehlám. Nebojte sa kombinovať! Za jedálenským stolom nemusia byť všetky stoličky ako cínoví vojaci v jednotnom štýle, pokojne k nim pridajte 1 – 2 kúsky z iného (prírodného) materiálu, napríklad prútia.

Biela a jemné odtiene

Základným stavebným prvkom tohto štýlu je biela. Patrí na steny, aj na nábytkové kusy a doplnky. Môžete ju kombinovať so svetlými farbami. Ideálne z chladného farebného spektra. Sivá, béžová, krémová, levanduľová, sú odtiene, ktoré umocnia upokojujúcu atmosféru v miestnosti. Pokiaľ to nepreženiete, nič nepokazíte ani bledožltou či staroružovou. S ružovou to však príliš nepreháňajte, aby váš domov nechytil look „Barbie domčeka“. To isté pravidlo platí aj pre jemné kvetinové vzory.

Potrebujete zväčšiť malý byt? Vyskúšajte tieto rýchle tipy

Dominantný solitér

Miestnosť v tomto štýle potrebuje jedného výrazného sólového hráča, ktorý na sebe strhne pozornosť. Môže ním byť pohovka, jedálenský stôl, komoda, veľké zrkadlo v patinovanom ráme. Ostré hrany by sa tu mali objavovať v menšine. Dominovať by mali obliny a mäkkosť. Týka sa to pohovky, postele, vane, jedálenských stoličiek.  Skrátka všetkého, kde sa vaše telo bude cítiť naozaj pohodlne. 

Druhá šanca

Provensálsky štýl si priam pýta kúsky z druhej ruky. Nábytok a doplnky s vlastným príbehom dodajú priestoru neopakovateľnú osobitosť a priniesť dobrý pocit, že ste dali ďalšiu šancu už používaným veciam. Navyše vám môžu pomôcť aj čo – to ušetriť.

Nezabúdajte na poistenie bývania a poistite si svoj domov online

Korunka

Povestnou čerešničkou budú doplnky, tie zohrajú dôležitú svoju rolu v stylovaní. Prútené košíky, dekoračné vankúše, zvrásnené deky, záclony, závesy, svietniky, fotografie v starých rámoch a samozrejme rezané kvety vo váze.

Prečítajte si viac o téme bývania na našom blogu.

Text: JAGA, Foto: iSTOCK

Najnovšie články:

Najčítanejšie články:

Sledujte nás na

sociálnych sieťach:

 

    /WustenrotSlovensko

 

  /wuestenrotslovensko

 

Nenechajte si újsť nič dôležité!

Mohlo by vás zaujímať: