Kedy vám môžu odobrať skipas? Pravidlá, ktoré musí dodržiavať lyžiar na svahu

Lyžiarska sezóna je v plnom prúde a nech už sa rozhodnete pre návštevu akéhokoľvek strediska, ste povinní myslieť na svoju bezpečnosť, no zároveň nesmiete ohroziť ani iného návštevníka strediska.

Na zjazdovkách platí súbor pravidiel, ktorý je známy ako takzvaný Biely kódex, a za ich porušenie vám môže byť odobratý skipas. Hrozí vám vykázanie zo strediska alebo pokuta.

Čomu sa vyvarovať, aby za vás prípadné škody uhradila poisťovňa?

Pred odchodom na lyžovačku by ste mali myslieť na vhodné poistenie. Úrazy na svahu, strata lyžiarskeho výstroja, škoda spôsobená inému lyžiarovi – to všetko sú situácie, ktoré vás môžu nepríjemne prekvapiť. Na Slovensku preto nezabúdajte na poistenie Horskej záchrannej služby SR a v zahraničí zas na adekvátne cestovné poistenie. Viac sa dočítate v našom článku:

Lyžovačka na Slovensku či v zahraničí: Na čo nezabudnúť a ako sa vyhnúť nečakaným výdavkom?

Ak však chcete, aby za vás poisťovňa prípadné škody uhradila, nesmiete:

  • byť pod vplyvom alkoholu alebo iných omamných či psychotropných látok,
  • umýselne ohroziť seba alebo iného lyžiara / snowboardistu,
  • spôsobovať výtržnosti alebo konať v rozpore so zákonom či pravidlami platnými v stredisku,
  • vykonávať nebezpečný druh športu alebo inú rizikovú aktivitu,
  • úmyselne zneužívať horskú službu.

Aké pravidlá musíte dodržiavať na svahu v rámci Bieleho kódexu?

Ohľaduplnosť – Každý návštevník sa musí v areáli strediska a na trati správať tak, aby neohrozil iného návštevníka a nespôsobil mu škodu.

Primeraná rýchlosť – Každý návštevník musí jazdiť na zjazdovej trati rýchlosťou a spôsobom zodpovedajúcim svojim schopnostiam, podmienkam a počasiu.

Zodpovednosť za lyžiara pred vami – Lyžiar jazdiaci vzadu musí svoj smer jazdy voliť tak, aby neohrozil lyžiara jazdiaceho pred ním. Lyžiar, ktorý jazdí za iným lyžiarom, musí dbať na dostatočný odstup, aby lyžiarovi vpredu ponechal voľný priestor pre smer a spôsob jazdy.

Predchádzanie na svahu – Každý, kto vchádza na zjazdovú trať alebo ju prechádza, musí sledovať všetko pred sebou a za sebou, aby zabránil možnej zrážke. Predchádzať iného lyžiara je možné zľava aj sprava, ale vždy s takým odstupom, aby bolo možné zareagovať na pohyb predchádzaného.

Zastavenie – Zastaviť a stáť je možné iba na miestach, kde je lyžiar dobre viditeľný a kde nebráni ostatným v riadnom užívaní trate. A len na okraji zjazdovky.

Peší pohyb na svahu – Pešo sa môže lyžiar pohybovať iba po okrajoch zjazdoviek, so zvláštnou opatrnosťou v miestach so zhoršenou viditeľnosťou. To isté platí aj pre zostupovanie.

Rešpektovanie značenia a pohyb len na vyznačenej trati – Každý lyžiar musí rešpektovať všetky značenia umiestnené na zjazdových tratiach.

V prípade nehody – Povinnosťou každého návštevníka lyžiarskych stredísk je poskytnúť v prípade potreby prvú pomoc.

Identifikácia – Každý účastník aj svedok nehody je povinný poskytnúť horskej službe alebo pracovníkom strediska základné údaje o svojej osobe. Nezabúdajte preto na svoj doklad totožnosti.

Skipas a platné zákazy – Každý je povinný používať prepravné zariadenia len s platným skipasom a pred nastúpením na prepravné zariadenie je povinný sa ním preukázať na výzvu pracovníka strediska alebo inej poverenej osoby. Na svahu sa lyžiari nesmú pohybovať s domácimi zvieratami, sánkovať sa, jazdiť na štvorkolkách či skútroch.

Najnovšie články:

Najčítanejšie články:

Sledujte nás na

sociálnych sieťach:

 

    /WustenrotSlovensko

 

  /wuestenrotslovensko

 

Nenechajte si újsť nič dôležité!

Mohlo by vás zaujímať: