Lyžovačka na Slovensku či v zahraničí: Na čo nezabudnúť a ako sa vyhnúť nečakaným výdavkom?

Podmienky na lyžovanie už prajú nadšencom zimných športov, preto aj mnohí Slováci vyrážajú na vytúženú lyžovačku. Či už sa chystáte do našich slovenských hôr, alebo si chcete užiť svahy v zahraničí, pred cestou by ste mali myslieť na pravidlá v danej krajine. Poradíme vám, na čo všetko si dať pozor, aby vám lyžovačka nepriniesla nečakané výdavky.

Niektoré pravidlá sa na našich a zahraničných svahoch líšia, preto ak sa chcete vyhnúť nepríjemnostiam, mali by ste si zistiť všetky informácie vopred. Na čo nezabudnúť na Slovensku a čo by ste si mali overiť pred vycestovaním do zahraničia? Ako je to s prilbou a kde je poistenie zodpovednosti povinné? Vďaka jednoduchým tipom sa na lyžovačke zaobídete bez ujmy na zdraví a nečakaných výdavkov.

Lyžovačka na Slovensku

Ak ste sa rozhodli pre lyžovačku v horách na Slovensku, nemali by ste zabúdať na vhodné poistenie – konkrétne Poistenie nákladov Horskej záchrannej služby SR. Nešťastie sa môže prihodiť v zlomku sekundy, pričom na vine nemusíte byť ani vy, ale pokojne iný lyžiar, a zásah Horskej záchrannej služby (HZS) je nemalým výdavkom, s ktorým pred cestou na lyžovačku nikto nepočíta. V priemere sa za zásah HZS platí 350 eur, no suma sa môže vyšplhať až na niekoľko tisíc. Nepríjemným výdavkom sa vyhnete uzatvorením poistenia.

Kto nemusí za zásah HZS platiť?

  • Osoby mladšie ako 18 rokov.
  • Návštevníci, ktorí sa ubytovali na území mesta Vysoké Tatry a sú zapísaní v evidencii ubytovaných osôb – teda zaplatili mestskú daň, ktorej súčasťou je automaticky poistenie, ktoré kryje HZS. Do územia mesta Vysoké Tatry spadajú tatranské osady od Tatranskej Kotliny po Popradské Pleso, s výnimkou Štrbského Plesa. Či ste v rámci ubytovania krytí na zásah HZS si overíte jednoducho u svojho ubytovateľa.
  • Osoby poistené na zásah HZS.

Pozor: Ak máte poistenie, ktoré kryje zásah HZS, môžete sa oňho sami pripraviť, ak budete v čase poistnej udalosti pod vplyvom alkoholu. V bufete sa preto radšej zahrajte obyčajným čajom.

Nezabúdajte, že aj v prípade, že ste si vybrali ubytovanie na území mesta Vysoké Tatry, poistení ste až vtedy, keď sa ubytujete – nie cestou k nemu, hoci sa nachádzate už na území mesta Vysoké Tatry.

Užitočný tip: Na Slovensku platí, že prilba je na svahu povinná len pre deti do 15 rokov. Pre vlastnú bezpečnosť ale zvážte jej použitie v každom veku.

Lyžovačka v zahraničí

Pri lyžovačke v zahraničí potrebujete vhodné cestovné poistenie, pričom by ste si mali všímať, do akej výšky a za akých podmienok vám poisťovňa preplatí liečebné náklady. Tie sa v zahraničí môžu vyšplhať na tisícky eur (aj viac ako 100 000 eur) a zdravotná poisťovňa vám ich všetky určite nepokryje. Pamätajte, že ani európsky zdravotný preukaz nekryje náklady v súkromných zdravotníckych zariadeniach, zodpovednosť za škodu, nie vždy pokrýva náklady na transport a už vôbec sa netýka právnych služieb.

Ako si správne zvoliť cestovné poistenie na lyžovačku?

Cestovné poistenie môžete uzatvoriť jednoducho online, pričom si môžete vybrať z troch balíkov. Ak sa chcete pred cestou do hôr chrániť nielen pred úrazmi, ale aj ďalšími nepríjemnými udalosťami, oplatí sa zvoliť si vyšší balík cestovného poistenia, ktorý má v cene viac benefitov.

Čo sa oplatí mať v balíku cestovného poistenia?

  • Poistenie zodpovednosti za škodu – na svahu môžete zraniť alebo spôsobiť škodu aj inému lyžiarovi.
  • Poistenie batožiny a dokladov – v prípade odcudzenia dokladov a batožiny vám poisťovňa môže škodu preplatiť a ako batožina sa chápe aj lyžiarsky výstroj. Priestor, z ktorého vám batožinu alebo výstroj ukradnú však musí byť uzamknutý – ak vám teda lyže ukradnuté zo stojana pred bufetom, na náhradu škody nemáte nárok.
  • Poistenie storna cesty – ani nečakane zrušená cesta pre vás nemusí znamenať problém, ak sa aj na túto situáciu necháte pripoistiť.
  • Poistenie právnej pomoci – dobrý právnik na telefóne v každej situácii nemusí byť v prípade nečakaných problémov na škodu.

Nemali by ste zabúdať na poistenie zodpovednosti za škodu, keďže aj v zahraničí môžete na svahu zraniť iného lyžiara alebo snowboardistu, aby ste v prípade nepríjemností nemuseli platiť jeho liečebné náklady v zahraničí, transport, prípadne zničený lyžiarsky výstroj. Ak sa chystáte napríklad na lyžovačku do Talianska, mať platné poistenie zodpovednosti za škodu je tejto v krajine dokonca povinné pre každého lyžiara či snowboardistu, inak vám hrozia sankcie a odobratie skipasu.

V ktorých krajinách je lyžiarska prilba povinná?

Za porušenie pravidiel na svahu vás môže čakať pokuta a odobratie skipassu, preto je dobré vedieť, kde všade musia mať, predovšetkým vaše deti, na svahu lyžiarsku prilbu.

  • Slovensko – povinná pre deti do 15 rokov.
  • Česká republika – len odporúčaná.
  • Rakúsko – povinná pre deti do 15 – 16 rokov (podľa strediska).
  • Taliansko – povinná pre deti do 18 rokov.
  • Poľsko – povinná pre deti do 16 rokov.
  • Slovinsko – povinná pre deti do 15 rokov.
  • Francúzsko – len odporúčaná.
  • Švajčiarsko – len odporúčaná.
  • Nemecko – len odporúčaná.

Ak cestujete do zahraničia viackrát ročne, tou správnou voľbou je pre vás celoročné cestovné poistenie.

TEXT: vdobrom.sk, FOTO: Shutterstock

Najnovšie články:

Najčítanejšie články:

Sledujte nás na

sociálnych sieťach:

 

    /WustenrotSlovensko

 

  /wuestenrotslovensko

 

Nenechajte si újsť nič dôležité!

Mohlo by vás zaujímať: