10 tipov, ako si doma vytvoriť vianočnú atmosféru

Vianoce sú magické obdobie. Pre každého z iného dôvodu. Ale zrejme sa všetci zhodne na tom, že sú iné ako zvyšok roka. Stretávame ľudí, ktorých sme dlho nevideli, varíme jedlá, ktoré sme dlho nejedli, a snažíme sa doma vytvoriť atmosféru pokoja a krásy. Zdobíme teda viac alebo inak, ako zvyčajne… Zozbierali sme 10 inšpirácií, ktoré do interiéru prinesú vianočného ducha

TIP 1.: Prírodný advent

Vianoce nie sú iba od 24. do 26. decembra. Ich čaro prichádza postupne už v adventnom období. Áno, dnes sa často spája aj s vtieravou komerciou nastupujúcou príliš skoro. No tradícia adventného obdobia je o niečom inom. Nemusíte podľahnúť kúzlu gýčových adventných vencov zo supermarketu. Prírodné dekorácie sú in, takže si jednoducho vyrobíte vlastný. Kruh zo surového dreva nebýva finančne náročný. Na rodinnej vychádzke nazbierate pár smrekových vetvičiek a pridáte jednoduché biele sviečky v pohári. Hotovo. Svetlo a vôňa ihličia sa postarajú o ostatné.

TIP 2.: Kalendár plný prekvapení na mieru

Predvianočné obdobie milo rezonuje aj v detskej duši. Nemusia ho sprevádzať tony sladkostí. Stačí zopár vrecúšok ozdobených tak, aby obdarovaného navnadili na Vianoce. Schováte do nich akúkoľvek drobnosť. Ak ste nezačali včas, nevadí, môžete si urobiť presne taký počet vrecúšok, ako potrebujete, a predĺžiť si hľadanie prekvapení napríklad až do nového roka.

TIP 3.: Nasnežte si…

U nás sa s Vianocami roky spája sneh a hlavne deti sa ich aj preto nevedia dočkať. Počasie však nie vždy spolupracuje a plní detské želania. Zasneženú atmosféru vám však doma vytvoria práve dekorácie. Opäť si ich môžete s rodinou vytvoriť aj samy. Papierové vločky na oknách aspoň dočasne zastúpia skutočný sneh. Podobne potešia aj správne rozmiestnené chumáčiky vaty či výtvory nakreslené kriedou rozpustenou vo vode.

TIP 4.: (Ne)obyčajný stromček

Jedným z najtypickejších symbolov Vianoc je v našej kultúre vianočný stromček. Táto tradícia sa vraj objavila už v 16. storočí v Nemecku a v 18. storočí prenikla na naše územie. Asi nikoho neprekvapí, že spočiatku sa stromčeky zdobili skromne, len tým, čo sa našlo v záhradke. Dnes si môžeme vybrať ozdoby v stovkách rôznych štýlov a farieb, živý, umelý, no aj „úplne iný“ stromček. Práve ten „iný“ sa často využíva v malých bytoch alebo dopĺňa klasický. Môžete ho vytvoriť z čohokoľvek, či bude malý, veľký, 2D, 3D, záleží iba vás. Nazbierajte napríklad konáriky, vytvorte z nich na stene siluetu a dozdobte svetielkami či škoricou. Starý drevený rebrík sa tiež môže zmeniť na vianočný symbol. Ak do tvaru stromčeka vyskladáte pohľadnice alebo fotky, bude mať pre vás osobnú hodnotu.

TIP 5.: Vianočná perla

Odporúčame výzdobu v jednom štýle, prekombinovaný mix zvykne pôsobiť rušivo a miesto pokoja prinášať nervozitu. Tí, ktorí si dekorácie vyberajú radšej v obchodoch, môžu dekorácie ladiť akokoľvek sa im zapáči – od bielej po čiernu. Jemný nežný perleťový nádych majú biele kúsky s odleskami modrej, ružovej… Nepotrebujú výraznejšie doplnky, samy osebe vyzerajú slávnostne. Azda ešte viac vyniknú napríklad v spoločnosti decentnej čipky.

TIP 6.: Slávnostný lesk za stolom

Dnes je výrazným vianočným trendom dokonca aj čierna. Ak to s ňou nepreženiete, bude vynikajúcim podkladom pre zlaté doplnky. Upokojujúca zelená spojí moderné s vianočnou tradíciou. Stôl je dokonalým miestom na posilnenie slávnostnej atmosféry. K sviatočnému jedlu predsa patrí sviatočné prestieranie.

TIP 7.: Klasika

Zelená k Vianociam naozaj patrí. V kombinácii s červenou ide o klasiku. Jej nadčasovosť sa nedá poprieť. Dôkazom je aj to, ako krásne dopĺňa moderný biely, takmer minimalistický, no rovnako vidiecky ladený interiér… Už sa len rozhodnúť, či stromček zostane v obývačke alebo si pri ňom vychutnáte vôňu sviatočných jedál v kuchyni. Pri súčasných otvorených dispozíciách naraz využijete obe možnosti. Pri klasickej oddelenej kuchyni často rozhoduje veľkosť miestnosti.

TIP 8.: Teplo kozuba

V obývačke je miestom vianočných stretnutí aj kozub. Deti väčšinou hľadajú spôsob, ako ho vyzdobiť ponožkami, do ktorých cez komín pristanú darčeky od Mikuláša či Santu. Mnohé moderné kozuby však na vianočnú ponožkovú kultúru nemysleli. Komín je v týchto prípadoch ideálnym miestom, aby vynikla ďalšia ozdoba – vianočný venček. Ak vám už jeden visí od novembra na vchodových dverách, nevadí. Ten krbový preň nie je žiadna konkurencia.

TIP 9.: Jesenný nádych

Sviatky sú časom vzácnych stretnutí (v lockdownových časoch ešte vzácnejších), ale sú aj obdobím stíšenia a oddychu. Urobte si radosť a pustite ich aj do spálne. Nemusíte tam mať nutne „súkromný stromček“, no ak ozdobíte skrinky a čelo postele skrášlite napríklad svetelnou reťazou, bude zaspávanie príjemnejšie. Teplé zemité tóny hnedej vás po náročnom a stresujúcom roku trošku „uzemnia“.

TIP 10.: Zabalené a darované s láskou

Hoci Vianoce nie sú len o darčekoch, ide o jeden z highlightov tohto obdobia. Vyjadrujeme tým, ako nám na blízkych záleží. Zabaliť prekvapenie originálne nie je pri dnešnej ponuke darčekových papierov problém. Ale… predsa len môžete skúsiť niečo nové. Vlastnoručné balenie nemusí byť zložité: textílie rôznych farieb máme doma všetci, k tomu stačí vetvička či jednoduchý uzlík. Neverili by ste, aký zaujímavý býva výsledok… Po sviatkoch obal môže plniť svoju pôvodnú úlohu… Dáte tak malý darček aj životnému prostrediu.

Text: Zuzana Kubalová/vydavateľstvo JAGA Foto: iStock, isifa/Shutterstock

Najnovšie články:

Najčítanejšie články:

Sledujte nás na

sociálnych sieťach:

 

    /WustenrotSlovensko

 

  /wuestenrotslovensko

 

Nenechajte si újsť nič dôležité!

Mohlo by vás zaujímať: