Pohoda s jesennými dekoráciami

Hoci teplota na teplomeroch klesá, príroda sa nám to snaží vynahradiť aspoň svojimi pestrými kreáciami. Jeseň je bohatá na „dizajnérske kúsky“, by bola škoda nevyužiť to. Gaštanom, tekviciam či šiškám stačí len malá úprava a už môžu poslúžiť ako dekorácia, ktorá sa navyše dá neskôr ďalej zužitkovať.



Farbami k lepšej nálade

S ubúdajúcim denným svetlom, pribúdajúcim chladom a so zmenou pracovného režimu dostáva naša nálada zabrať. Náladu si okrem iného môžeme zlepšiť aj farbami, ktorými sa obklopujeme. Jesenné teplé odtiene sú tie, ktoré by sme teraz mali vpustiť do svojich interiérov a záhrad. Na pestré rastliny rôznych tvarov, veľkostí a vôní je, našťastie, toto ročné obdobie veľmi bohaté.

Vence na privítanie

Veniec inšpirovaný jeseňou je dobrým zahrievacím kolom na našu tvorivosť pred tvorbou toho vianočného. Vence sú možno spočiatku náročnejšie na domácu výrobu, ale technika sa dá rýchlo naučiť. Okrem kurzov je aj množstvo videí na internete. Materiál na ozdobný veniec ľahko nájdete počas prechádzky v prírode. Využiť môžete rôzne plody, od hlohyne, machovky, rakytníka, šípok, šišiek až po opadané lístie zo stromov. Ozdobný veniec sa bude hodiť najmä na vchodové dvere či na jedálenský stôl.

Tekvica – symbol jesene

Určite skôr ako hlohyňa či machovka sa vám s jeseňou asociuje tekvica. Našťastie, máme veľa druhov tekvíc, ktoré sa dajú použiť v kuchyni a zároveň aj ako dekorácia. Tekvice sa už tradične zvyknú vyrezávať na Halloween, sú ale aj iné možnosti. Ak by sa niekomu zdali málo farebné, môže si pomôcť akrylovými farbami.

Zrezaním a vydlabaním vnútra ich možno využiť ako prechodný kvetináč pre inú rastlinku.

Tekvice sa hodia do interiéru, či už ich rozmiestnite jednotlivo, alebo spravíte zátišie, napríklad s pleteným košíkom či dreveným lopárikom, vždy budú vyzerať dobre.

Kreatívne kompozície a recyklácia

Kombinujte rastliny s nepoužívanými predmetmi v domácnosti, ako je napríklad spomínaný fúrik, lopár, kýblik, rebrík, pletené koše, štuple od vína, debničky, kvetináče, krhly či sklenené dózy, čokoľvek, čo doma nemá veľké využitie. Nepotrebujete nič nakupovať, jesenné plody vyniknú v každej kombinácii. Bude to win-win situácia pre vás i životné prostredie. Zátišie nemusíte mať len z tekvíc, ale aj patizónov, šišiek, gaštanov, žaluďov, lieskovcov či popadaného farebného lístia.

Vymýšľajte zaujímavé kombinácie z rastlín a predmetov v domácnosti. Materiály ako sklo, drevo či kov pekne vyniknú s plodmi prírody. Hľadajte im miesto, či už v interiéri, alebo v záhrade. Prineste jesennú tvorivosť do každého kúta domácnosti. Okrem stola, ozdobte kuchynskú dosku, parapet pod oknom, okolie krbu, schody pred vchodom či altánok v záhrade. Kreativite sa medze nekladú, obzvlášť počas sychravých dní.

Text: Barbora Váradyová/vydavateľstvo JAGA

Foto: iStock, isifa/Shutterstock

Najnovšie články:

Najčítanejšie články:

Sledujte nás na

sociálnych sieťach:

 

    /WustenrotSlovensko

 

  /wuestenrotslovensko

 

Nenechajte si újsť nič dôležité!

Mohlo by vás zaujímať: