Každý muž by mal navštíviť tohto špecialistu

Doba čítania: 3 minutes

Muži, boli ste už tento rok na preventívnej prehliadke? Tak ako ženy, aj muži by mali pravidelne navštevovať „mužského“ lekára. Preventívna prehliadka vie zachrániť nejeden život. Ročne na rakovinu prostaty zomiera až 600 Slovákov a riziko tohto ochorenia narastá po päťdesiatom roku života.

Muži prichádzajú na vyšetrenie k urológovi mnohokrát pre strach neskoro. Upozornil na to vedúci lekár Urologického centra Bezručova Marek Zvanciger. Pripomenul, že každý muž by mal myslieť na svoje zdravie, nielen po 50. roku života.

November – mesiac venovaný mužskému zdraviu

V rámci preventívnej prehliadky možno včas zachytiť prípadnú rakovinu prostaty. Pripomína to aj iniciatíva Movember, ktorá každoročne v novembri upriamuje pozornosť na mužské zdravie a prevenciu rakoviny.

„Preventívne prehliadky u urológa sa odporúčajú po 40. roku života a najmä rizikovým pacientom, ktorí majú napríklad nádor prostaty v rodine. Po 50. roku života by už mala byť takáto prevencia absolútne nevyhnutná,“ doplnila urologička Polikliniky Bezručova Lívia Lachkovičová.

V rámci životného poistenia máte kryté aj onkologické ochorenia

Až 600 Slovákov

Karcinóm prostaty je druhým najčastejším nádorovým ochorením, na ktoré umierajú muži v pokročilom veku. Ročne na rakovinu prostaty zomiera až 600 Slovákov (TASR, 2019).

Okrem zdravého životného štýlu je teda mimoriadne dôležitá aj urologická prevencia, ktorá zásadne prispieva k včasnému diagnostikovaniu rakoviny. Čím skoršie sa rakovina zachytí, tým je väčšia šanca na vyliečenie.

Keď netečie, tak aspoň kvapká?

Zvýšená denná frekvencia močenia, budenie sa zo spánku pre močenie, naliehavý pocit nutkania na močenie, slabý prúd moču, pocit neúplného vyprázdnenia sa po vymočení, sú najčastejšími príznakmi benígneho zväčšenia prostaty, ktoré vyžadujú odborné posúdenie, spresnil urológ Martin Romančík.

Medzi časté príznaky pokročilejšieho štádia patria:

  • bolestivé alebo pálivé močenie,
  • ťažkosti s erekciou, bolestivá ejakulácia,
  • krv v moči,
  • častá bolesť alebo stuhnutosť v dolnej časti chrbta, bokov alebo hornej časti stehien.

Bezbolestné vyšetrenie

Preventívna urologická prehliadka nie je bolestivá. Pozostáva z rozhovoru s pacientom, ultrazvukového vyšetrenia, vyšetrenia krvi a moču a vyšetrenia prostaty cez konečník.

Rovnako tak toto jednorazové neinvazívne vyšetrenie môže zdravotným poisťovniam a platiteľom zdravotnej starostlivosti pomôcť znížiť náklady na zbytočné vyšetrenie a liečbu súvisiacich ochorení, čo im umožní presunúť finančné zdroje na liečbu pacientov so závažnejšou rakovinou prostaty.

Prečítajte si tiež: Skríning vám môže zachrániť život

Hnutie Movember

Nadácia Movembera bola založená v roku 2003 v Melbourne. Pôvodne išlo o nápad vrátiť fúzy späť do módy. Neskôr sa tento trend vyvinul až do hnutia za zvýšenie povedomia o rakovine prostaty, rakovine semenníkov, duševnom zdraví a prevencii samovrážd u mužov.

Aj vy sa chcete Movembra zúčastniť a podporiť tým duševné zdravie mužov? Odložte žiletku a holiace strojčeky minimálne do decembra a svoje fúzy a bradu voľne rásť. Nadáciu Movember môžete podporiť aj finančne na oficiálnej stránke nadácie.

Zdroje: CNN.com, TASR.sk

Obrázky: Pixabay

Najnovšie články:

Najčítanejšie články:

Sledujte nás na

sociálnych sieťach:

 

    /WustenrotSlovensko

 

  /wuestenrotslovensko

 

Zostaňme v kontakte!

Nenechajte si ujsť dôležité novinky, inšpiratívne články či praktické témy zo sveta poistenia.
Prihláste sa k odberu noviniek a o všetkom sa dozviete ako prví.

Mohlo by vás zaujímať: