Spadnuté komíny a zrútené domy: Ako postupovať po zemetrasení?

Zemetrasenie na východnom Slovensko spôsobilo množstvo škôd na majetku. Spadnuté komíny, popraskané murivo, poškodené omietky, zariadenie v domácnostiach alebo narušenie statiky. Ako postupovať pri nahlásení škodovej udalosti poisťovni a prečo predstavuje podpoistenie problém?

Živly, ako je zemetrasenie, krupobitie, alebo silné prívalové dažde, potrápili Slovákov aj tento rok. V rámci poistných udalostí sú najčastejšou príčinou škôd na nehnuteľnostiach a v domácnostiach. Dôležité je, aby ste po akejkoľvek škode zachovali chladnú hlavu, prípadne sa obrátili na asistenčnú službu. Viete ako postupovať, čo od vás poisťovňa bude žiadať a čím urýchlite celý proces likvidácie, aby vám poistné plnenie bolo vyplatené čo najskôr?

Ako postupovať po škodovej udalosti?

Je dôležité, aby ste poistnú udalosť bezodkladne nahlásili a nevyhadzovali poškodený majetok, kým príde spôsobené škody zdokumentovať odborník poisťovne. Poisťovňa od vás následne bude žiadať podrobný popis poškodenia a informácie o predpokladanom poškodení statiky nehnuteľnosti. Mali by ste tiež urobiť všetko preto, aby ste svoj majetok chránili, a preto, ak by hrozilo, že by mohla vzniknúť väčšia škoda vašou nečinnosťou, mali by sa postarať v rámci svojich možností o minimalizáciu následkov škôd.

Užitočný tip: Je dobré, ak po škodovej udalosti myslíte aj na svojpomocnú fotodokumentáciu a dôkladne zdokumentujete všetky vzniknuté škody. Škody na nehnuteľnosti najskôr odfoťte z väčšej diaľky a následne urobte aj detailnejšie zábery. Včasným nahlásením udalosti a fotodokumentáciou môžete urýchliť proces likvidácie.

Poistite si svoj domov rýchlo a jednoducho online

Pre poisťovňu sú užitočné aj (ale nie sú nevyhnutné):

  • fotografie nehnuteľnosti, domácnosti, okrasnej záhrady či plotov pred ich poškodením,
  • fotografie zariadenia domácnosti pred poškodením,
  • doklady o zaplatení (napríklad v prípade elektrospotrebičov).

Pozor na podpoistenie

Pri škodách na nehnuteľnosti alebo v domácnosti je často problém podpoistenie. Dochádza k nemu, ak svoje bývanie nemáte poistené na reálnu sumu, ale na nižšiu. Ak vám napríklad zemetrasenie spôsobí škody v tisíckach eur, môžete sa pripraviť o značnú sumu peňazí. Poisťovne upozorňujú na to, aby ste si poistnú zmluvu pravidelne aktualizovali a vyhli sa tak tomu, že vám poisťovňa vyplatí zbytočne nižšie poistné plnenie.

Pozor na podpoistenie bývania. Ako sa vyhnúť nepríjemnostiam pri škodovej udalosti?

Prečo je podpoistenie problémom?

V prípade, že poistná suma nezodpovedá reálnej hodnote nehnuteľnosti či majetku, teda je podpoistená, pri škodovej udalosti je poistné plnenie znížené v rovnakom pomere ku škode, ako je poistná suma k skutočnej hodnote poisteného majetku. Nižšie poistné sumy sú pre mnohých nešťastným riešením, ako ušetriť. Najmä pri škodách väčšieho rozsahu, ako sú momentálne spadnuté múry, strechy alebo narušená statika, a totálnych škodách, kedy je nehnuteľnosť potrebné zbúrať, sa ľudia v konečnom dôsledku len sami pripravia o väčšiu sumu peňazí. Napríklad, ak je vo vašej zmluve uvedená poistná suma nižšia o 30 %, než je skutočná hodnota nehnuteľnosti, pri škodovej udalosti vám aj poisťovňa vyplatí o 30 % nižšie plnenie. Čo predstavuje pri škodách v desiatkach tisícok eur značný problém.

Tip: Ak ste si neaktualizovali poistnú sumu viac ako 1 rok, máte svoje bývanie s najväčšou pravdepodobnosťou podpoistené.

Podpoisteniu svojho majetku sa môžete vyhnúť dvomi spôsobmi. Buď akceptujete navýšenie poistného krytia zo strany poisťovne, tzv. indexáciu, alebo si necháte prehodnotiť poistnú sumu na základe vlastného záujmu.

Text: vdobrom.sk, Foto: TASR

Najnovšie články:

Najčítanejšie články:

Sledujte nás na

sociálnych sieťach:

 

    /WustenrotSlovensko

 

  /wuestenrotslovensko

 

Nenechajte si újsť nič dôležité!

Mohlo by vás zaujímať: