Malý manuál mrazenia

Aj mraznička patrí k spotrebičom, ktoré nám vedia ušetriť čas, aj peniaze. Viete však, čo do nej patrí a čo nie? 

Nakupovať vo väčších objemoch sa často javí ako výhodné a rozumné. Ale len za predpokladu, že dokážete pokrmy uchovať tak, aby nestratili nič zo svojej kvality či čerstvosti.

Zopár praktických rád

  • Potraviny skladujte vo vákuových vreckách. Ideálne bude, ak ich aj zatavíte. Ušetríte miesto v zásuvkách a navyše sa pokrm neznehodnotí. Druhou možnosťou sú vákuové dózy.
  • Vrecká alebo dózy vždy popíšte, čo sa týka obsahu, objemu, ale aj dátumu uskladnenia. 
  • Obsah vyberajte chronologicky podľa dátumu vloženia. 

S poistením W dobrom domov predchádzate aj znehodnoteniu potravín 

Ako dlho? 

Dobre uzavretá zelenina či ovocie vydržia celú sezónu – hovädzie, divina či kuracie mäso 10 mesiacov, ryby 4 mesiace, bravčové pol roka, mleté mäso 3 mesiace, údeniny 2 mesiace. 

TIP: Vákuovo balené údeniny môžete skladovať počas doby trvanlivosti aj v chladničke. 

Poistite si spotrebiče v domácnosti

Mrazničkové tabu

  • Nikdy do mrazničky nevracajte to, čo už raz bolo rozmrazené! Týka sa to hlavne mäsa, a to všetkých druhov. 
  • Mrazenie nesvedčí ani väčšine mliečnych výrobkov – mlieku, tvarohu, smotany, jogurtov, mäkkým a taveným syrom. Zhrudkovatejú. Výnimkou sú iba tvrdé syry – napríklad parmezán. 
  • Vajíčka v škrupine môžu v chladničke vybuchnúť. Dajú sa ale mraziť extra – v dózach oddelené bielka a žĺtka. 
  • Bublinkové nápoje (šumivé vína, pivo, nealko) znesú v mraze iba pár hodín, potom hrozí ich explodovanie. 
  • Všetky druhy zeleniny, ktoré obsahujú vysoký podiel vody, sa na mrazenie nehodia. Uhorky, cukety aj rajčiny zmenia v mrazničke konzistenciu aj chuť. To isté platí aj pre surové zemiaky.
  • Hríby – svedčí im skôr sušenie. Pokiaľ ich chcete skladovať v mrazničke, treba ich predtým podusiť. 

Tipy ako ušetriť v kuchyni

Čo s pečivom? 

V tomto prípade platí pravidlo – radšej v mrazničke ako v chladničke. V mraze vydrží aj pol roka. V chladničke je vysoká relatívna vlhkosť, pečivo tu má tendenciu plesnivieť. Ak sa rozhodnete pre mrazovú alternatívu, pečivo musí byť vychladnuté, inak by sa zaparilo a splesnivelo. Chlieb je ideálne skladovať naporciovaný a vyberať po krajcoch podľa potreby. 

Text: JAGA, Foto: SHUTTERSTOCK

Najnovšie články:

Najčítanejšie články:

Sledujte nás na

sociálnych sieťach:

 

    /WustenrotSlovensko

 

  /wuestenrotslovensko

 

Nenechajte si újsť nič dôležité!

Mohlo by vás zaujímať: