Tipy,  ako v kuchyni ušetriť náklady a nešetriť na komforte

Inflácia a rastúce ceny energií učia čoraz viac domácností efektívnosti.  Práve v kuchyni domácnosti najčastejšie zbytočne plytvajú. Či už energie, jedlo alebo vodu. Preto prinášame tipy, kde môžete ušetriť v kuchyni a pritom sa neobmedzovať na komforte.

Spotrebiče

Pokiaľ kupujete nové, pozornosť zamerajte na energetickú triedu aspoň A, A+. Obstarávacia cena bude o čosi vyššia, no dosiahnutá úspora tiež. Hovorí sa až o 45 %. Spotrebu energie zistíte podľa výkonu vo wattoch. Čím väčší bude výkon, tým viac energie spotrebič potrebuje. Pýtajte sa na také, ktoré v pohotovostnom režime minú menej ako 1 watt.

Voda

Takmer 6 litrov denne – to je množstvo vody, ktoré vám dokáže odtiecť potrubím, ak máte v kuchyni kvapkajúcu batériu. Keď sa odnaučíte umývať zeleninu a ovocie pod tečúcou vodou, ale použijete misku, miniete jej menej. Túto vodu môžete potom zužitkovať ešte aj na zalievanie kvetov. Samostatnou kapitolou je umývanie riadu. Moderné umývačky disponujú rôznymi šetriacimi a ekoprogramami, takže spotrebujú zhruba 20 litrov vody na jedno umytie. Ak umývate ručne, na to isté množstvo riadu miniete dvojnásobok. Inteligentná umývačka si sama reguluje množstvo vody, no aj tak je lepšie používať ju až vtedy, keď ju celú naplníte riadom. S teplotou vody to nepreháňajte, úplne stačí 50 °C .

Jedlo

Aj plánovaním jedálneho lístka viete usporiť. Stanovte si rozpočet a s rodinou urobte týždenný jedálny lístok. Až potom nakupujte. Vyhnete sa tak bezhlavému hádzaniu potravín do košíka aj nepotrebným zásobám v špajze. Sledujte akcie a porovnávajte ceny. Nie každá akciová cena z letáku je tou najvýhodnejšou. Ak si u mäsiara kúpite mäso vcelku, dostanete viac, ako keď si kúpite balené krájané mäso v supermarkete. Zostali vám dve porcie nedeľného obeda? Zamrazte ich, ak je jedlo vhodné na mrazenie. Ani neviete, ako vám prídu vhod počas týždňa. Kúsky mäsa sa tiež dajú nakrájať a spotrebovať do rizota či cestovinového šalátu. Staré pečivo nevyhadzujte. Nechajte ho poriadne uschnúť a vyrobte si z neho domácu strúhanku. Zopár dní staré rožky pokojne použite do žemľovky, obaľte vo vajíčku alebo nakrájané na kocky vhoďte do omelety.

Varenie, pečenie

Varenie na plyne je lacnejšie. Horáky však treba udržiavať v čistote, pretože znečistenia a mastnota zvyšujú spotrebu energie. Indukčné varenie síce v nízkej spotrebe vedie, no prvotná investícia je podstatne vyššia. Menšie množstvo vody skôr zovrie v rýchlovarnej kanvici než na varnej doske. A ešte čosi. Vždy prevárajte len toľko vody, koľko potrebujete. Nepomer hrnca a varnej platne zvyšuje spotrebu energie tým, že teplo uniká mimo varnej nádoby. Ak je hrniec oveľa väčší ako platnička, zohrievanie a varenie sa predĺži. Pri príprave pokrmov používajte pokrievky. Spotreba energie sa zníži o polovicu. Bez nich, naopak, stúpne o 150 až 300 %. Úspory závisia aj od materiálu hrncov. Smalt úspore nepomôže, naopak, antikoro áno. Hrnce s nerovným dnom vyhoďte. Zvyšujú spotrebu energie o viac ako 30 %. Vynikajúcim pomocníkom je tlakový hrniec, ktorý dokáže ušetriť v porovnaní s klasickým až 60 – 80 % času a energie. Na rozmrazovanie nepoužívajte mikrovlnku. Radšej mrazené suroviny vyberte a cez noc nechajte prirodzene rozmraziť v mise. Otvárate počas pečenia rúru? Ak áno, robíte chybu, ktorá vedie k úniku tepla. V záujme šetrenia vyskúšajte rúru vypnúť 10 minút pred koncom pečenia. Dochádzajúce teplo jedlo dokončí a vám ušetrí peniaze. To isté platí, ak varíte na elektrine.

TEXT: JAGA
FOTO: isifa/SHUTTERSTOCK

Najnovšie články:

Najčítanejšie články:

Sledujte nás na

sociálnych sieťach:

 

    /WustenrotSlovensko

 

  /wuestenrotslovensko

 

Nenechajte si újsť nič dôležité!

Mohlo by vás zaujímať: