Pozor na teplotný šok: Viete, na koľko stupňov Celzia nastaviť klímu v aute?

Neviete si počas horúcich letných dní predstaviť cestu autom bez zapnutej klímy? Podľa odborníkov by ste to však so znižovaním teploty nemali preháňať. Viete, aký by mal byť maximálny rozdiel medzi teplotou vzduchu a tej v aute?

Pri prechode z chladného do horúceho prostredia môže prísť k teplotnému šoku, ktorý dokáže oslabiť organizmus. Upozornila na to vedúca odboru hygieny životného prostredia Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR Milada Eštóková. Apeluje preto na opatrnosť pri používaní klimatizácie.

Ak zapínate klímu aj v práci alebo doma, pamätajte, že menej je niekedy viac. Okrem veľkého teplotného rozdielu môže vášmu organizmu ublížiť aj jej nesprávne údržba. „Klimatizáciu je vhodné nastaviť tak, aby rozdiel teplôt medzi vonkajším a vnútorným prostredím nebol vyšší ako päť, maximálne sedem stupňov Celzia,“ priblížila.

Maximálne na 15 minút za hodinu

Nesprávne používaná klimatizácia môže podľa odborníčky spôsobiť zdravotné problémy aj v aute, a to najmä pri dlhších cestách. „Klimatizáciu v aute odporúčame časovo regulovať, na desať až 15 minút za hodinu. Prúd chladného vzduchu smerujte tak, aby nefúkal priamo na posádku – najlepšie je viesť ho na čelné sklo, prípadne k nohám,“ doplnila.

Menší rozdiel ako 7 stupňov Celzia

Teplotný rozdiel medzi vnútrajškom a vonkajškom v aute by mal byť podľa jej slov tiež 5 až 7 stupňov Celzia. „Ak z auta často vystupujete a nastupujete, rozdiel teplôt by mal byť ešte nižší,“ podotkla.

Pozor na šírenie choroboplodných organizmov

Odborníčka apeluje tiež na to, aby ľudia pri používaní klimatizácie pozatvárali dvere a okná. „Dbajte na prísny režim čistenia klimatizačnej jednotky podľa pokynov výrobcu. Udržujte v čistote klimatizačnú jednotku, filtre a vzduchové prieduchy. Výparník klimatizačnej jednotky dezinfikujte. Správnou údržbou klimatizácie predchádzate tomu, aby bola zdrojom choroboplodných mikroorganizmov v priestore,“ dodala.

Viete, na čo všetko máte nárok v rámci PZP?

Text: TASR, vdobrom.sk

Foto: Shutterstock

Najnovšie články:

Najčítanejšie články:

Sledujte nás na

sociálnych sieťach:

 

    /WustenrotSlovensko

 

  /wuestenrotslovensko

 

Nenechajte si újsť nič dôležité!

Mohlo by vás zaujímať: