Spôsobil vám škodu medveď? V týchto prípadoch vám ju preplatia

Viete, v ktorých prípadoch a od koho môžete žiadať náhradu škody, pokiaľ vám ju spôsobil medveď hnedý?

Ide o škody spôsobené chovateľom

Chovatelia hospodárskych zvierat na Slovensku môžu požiadať príslušný okresný úrad o náhradu škody, ktorú im spôsobí medveď hnedý. Túto náhradu však možno poskytnúť len vtedy, keď chovateľ prijal primerané preventívne opatrenia na ochranu. TASR to potvrdila hovorkyňa Štátnej ochrany prírody (ŠOP) SR Kristína Bocková.

Zrážka s medveďom či nešťastný omyl policajta v práci. Aké neobyčajné poistné udalosti riešila poisťovňa?

Ktoré preventívne opatrenia pomôžu?

Ako dodala, pod Poľanou počas posledného májového víkendu medveď hospodárovi strhol dve teľatá. Zásahový tím pre medveďa hnedého ŠOP SR bol na mieste a obhliadol škody. Udalosť sa stala v Holcovom Majeri pri Očovej vo Zvolenskom okrese. „Členovia tímu sa skontaktovali s majiteľom a navrhli mu uskutočniť efektívne preventívne opatrenia,“ spresnila.

Konštatovala, že podrobnosti o týchto opatreniach na ochranu nájdu záujemcovia vo vyhláške Ministerstva životného prostredia SR. „Presne definuje napríklad potrebnú výšku či výkon elektrického ohradníka, prípadne odporúčané postupy voľnej pastvy dobytka s účasťou pastierskeho psa,“ poznamenala hovorkyňa.

Vedeli ste, že v rámci PZP sa môžete poistiť aj pre prípady stretu so zverou?

Podľa jej slov za škody, ktoré spôsobil medveď na hospodárskych zvieratách, vyplatili v roku 2022 náhrady vo výške 54 000 eur. Bocková dodala, že ŠOP SR pre chovateľov pripravila sériu inštruktážnych filmov. Sú to napríklad Bezpečnostné zariadenia na ochranu pred divou zverou, Pastierske strážne psy a Elektrický ohradník na ochranu včiel.

Text: TASR, vdobrom.sk, Foto: ShutterStock

Najnovšie články:

Najčítanejšie články:

Sledujte nás na

sociálnych sieťach:

 

    /WustenrotSlovensko

 

  /wuestenrotslovensko

 

Nenechajte si újsť nič dôležité!

Mohlo by vás zaujímať: