Sezóna medvedieho cesnaku: Ako ho rozoznať a čo z neho pripraviť?

Apríl je sezónou medvedieho cesnaku, preto ak patríte medzi tých, ktorí nedokážu odolať jeho vôni, teraz je ten ideálny čas na to, aby ste si doma urobili zásoby. Odborníci však varujú, aby ste si medvedí cesnak nepomýlili s inými rastlinami a vyhli sa zdravotným problémom. Ako ho v prírode rozoznať a čo chutné z neho môžete pripraviť?

Pri zbere medvedieho cesnaku treba byť opatrný, je ľahké si ho pomýliť napríklad s konvalinkou či jesienkou. Upozornilo na to Národné toxikologické informačné centrum (NTIC) Univerzitnej nemocnice Bratislava na svojom webe. Ak si medvedí cesnak pomýlite s inou rastlinou, môžu sa objaviť príznaky ako bolesti brucha, hnačka, zvracanie. Rovnako by ste ho mali konzumovať s rozumom, pretože ak to preženiete, aj v tomto prípade môžu prísť zdravotné ťažkosti.

Ako vyzerá medvedí cesnak?

„Medvedí cesnak rastie tak, že každý list má vlastnú stonku a v zemi vlastnú cibuľku. Listy sú pomerne tenké, na dotyk až jemné,“ ozrejmilo NTIC. Konvalinka voňavá má spravidla dva či tri listy, vyrastajúce z jednej stonky, ktorá je na báze obalená blanitou pošvou. Jesienke obyčajnej stonky chýbajú úplne. „Absentuje vôňa a listy sú na pohľad tuhšie,“ dodalo NTIC.

Pri akých príznakoch vyhľadať lekársku pomoc?

Ak sa u vás po konzumácii medvedieho cesnaku objavia zdravotné ťažkosti, NTIC odporúča, aby ste užili 10 tabliet aktívneho uhlia a vyhľadali lekársku pomoc. Ťažkosti môžu byť signálom, že ste si medvedí cesnak zamenili s inou rastlinou alebo to prehnali s jeho konzumáciou.

Najčastejšie sa vyskytujú:

  • napínanie na vracanie,
  • vracanie,
  • bolesti brucha,
  • hnačky,
  • bolesti hlavy,
  • nevoľnosť.

Čo môžete pripraviť z medvedieho cesnaku?

Ak patríte medzi fanúšikov medvedieho cesnaku, určite okrem jeho skvelých účinkov na ľudské zdravie a krásnej vône, oceníte aj chutné jedlá, v ktorých je hlavnou prísadou. Obľúbené je napríklad domáce pesto, nátierky, maslá, no aj polievky či krémové rizoto.

Vyskúšajte týchto 5 jednoduchých receptov z medvedieho cesnaku:

Pesto z medvedieho cesnaku

Ingrediencie: hrsť listov medvedieho cesnaku, hrsť orieškov alebo mandlí, olivový olej, soľ, mleté čierne korenie a citrónová šťava.

Postup: Medvedí cesnak umyjeme a osušíme. Všetky ingrediencie rozmixujeme a vložíme do uzatvárateľnej sklenej nádoby. Uchovávame v chladničke.

Bylinkové maslo s medvedím cesnakom

Ingrediencie: 250 g maslo, za hrsť medvedieho cesnaku, soľ, mleté čierne korenie a šťavu z 1/2 citróna.

Postup: Medvedí cesnak umyjeme, osušíme a nasekáme na menšie kúsky. Spolu so zmäknutým maslom, citrónovou šťavou a koreninami rozmixujeme. Necháme odležať v chladničke a môžeme konzumovať.

Polievka z medvedieho cesnaku

Ingrediencie: 1 ks cibuľa, 5 ks zemiaky, 1 zväzok listov medvedieho cesnaku, maslo, 100 ml smotana na varenie, soľ, mleté čierne korenie.

Postup: Nasekanú cibuľu opražíme na roztopenom masle. Pridáme zemiaky nakrájané na kocky, zalejeme vodou a varíme do mäkka. Medvedí cesnak umyjeme a nasekáme na menšie kúsky. Pridáme do hrnca a varíme, kým nezmäkne. Polievku rozmixujeme ponorným mixérom, dochutíme koreninami a na záver pridáme smotanu na varenie. Chvíľku povaríme a môžeme odstaviť.

Rizoto s medvedím cesnakom

Ingrediencie: olivový olej, maslo, 1 ks menšia cibuľa, 1 liter zeleninový vývar, 200 g ryža, 1/2 zväzku medvedieho cesnaku, 50 g strúhaný parmezán, soľ mleté čierne korenie.

Postup: Umytý medvedí cesnak rozmixujeme s trochou vývaru a odložíme bokom. Na oleji a masle opražíme na drobno nasekanú cibuľku, pridáme ryžu a postupne za miešania prilievame vývar.

Domáci bujón z medvedieho cesnaku

Ingrediencie: medvedí cesnak, voda.

Postup: Medvedí cesnak umyjeme, nasekáme a rozmixujeme s trochou vody. Nalejeme do formičiek na ľad (môžete pridať ešte trošku vody) a dáme zamraziť. Takýto bujón môžete použiť kedykoľvek počas varenia, nie iba počas sezóny medvedieho cesnaku.

Ako v kuchyni ušetriť? Vyskúšajte naše tipy

Text: TASR, vdobrom.sk

Foto: Národné toxikologické informačné centrum, ShutterStock

Najnovšie články:

Najčítanejšie články:

Sledujte nás na

sociálnych sieťach:

 

    /WustenrotSlovensko

 

  /wuestenrotslovensko

 

Nenechajte si újsť nič dôležité!

Mohlo by vás zaujímať: