Ceny nehnuteľností klesajú, no Slováci volia dlhodobý podnájom. O aké byty majú záujem?

Ceny bytov síce v porovnaní s minulým rokom klesli, no mnohí Slováci aj tak uvažujú skôr o dlhodobom podnájme. Dôvodom je sprísnenie podmienok pri schvaľovaní hypoték a výška úrokov. Ako sa budú hýbať ceny podnájmov?

Dlhodobý podnájom zvažujú mnohí kvôli tomu, že ich dotlačili okolnosti. No aj pri tomto type bývania išli ceny nahor – ako sa bude vyvíjať situácia na trhu s nehnuteľnosťami v súvislosti so zdražovaním? Inflácia sa týka aj tých, ktorí už disponujú vlastným bývaním a čoraz častejšie sa upozorňuje na to, aby si nechali skontrolovať poistnú zmluvu. Čo hrozí v prípade podpoistenia?

Ceny bytov klesli, no zmenila sa výška úrokov

Aj keď ceny najmä starších bytov na Slovensku klesli v porovnaní s júnom 2022 aj o 15 percent, veľa obyvateľov Slovenska je okolnosťami dotlačených do zvažovania dlhodobého podnájmu. Upozorňuje na to špecialista na predaj nehnuteľností František Čepček zo spoločnosti Reins Invest.

„Slováci majú odnepamäti potrebu nehnuteľnosť vlastniť, preto sa rozhodujú pre kúpu. Momentálne však zmýšľanie záujemcov čiastočne zmenili výška úrokov a sprísnenie podmienok schvaľovania hypotekárnych úverov. Mnoho Slovákov je viac-menej nútených, okolnosťami a túžbou osamostatniť sa, zvažovať aj dlhodobý podnájom,“ uviedol Čepček s predpokladom, že ceny sa pomaly stabilizujú. Ráta ešte s ich miernym poklesom, no zrejme najviac do piatich percent.

Aké byty vyhľadávajú Slováci?

Čepček však nepredpokladá, že by zhoršená finančná dostupnosť bývania zásadne zmenila správanie Slovákov v tomto smere. Z dát spoločnosti vyplýva, že Slováci majú záujem najmä o trojizbové byty s balkónom, na vyšších poschodiach v bytovom dome, s výmerou minimálne 65 štvorcových metrov.

Pri výbere nehnuteľnosti Slováci zvažujú najmä:

  • lokalita,
  • dostupnosť,
  • dispozícia bytu a jeho stav,
  • stav bytového domu,
  • celkové náklady na bývanie.

Najväčší záujem o kúpu bytu majú 30-roční

Z hľadiska lokality sa mladí ľudia prioritne zaujímajú o nehnuteľnosti blízko centra alebo s dobrou dostupnosťou do centra. Mladé rodiny zase vyhľadávajú satelity vo výhodnejšej cenovej hladine. Rodiny s odrastajúcimi deťmi sa z logistických dôvodov sťahujú zo satelitov späť do miest a starší ľudia ostávajú tam, kde sú zvyknutí, presťahujú sa bližšie k rodine alebo idú úplne mimo mesta, pretože hľadajú pokojné bývanie.

Najväčšiu skupinu (takmer 60 %) záujemcov o kúpu bytu tvoria mladé rodiny s priemerným vekom 30 rokov. Nasledujú ľudia vo veku medzi 30 až 50 rokov. Najmenšou skupinou kupujúcich sú ľudia starší ako 50 rokov s obmedzenejšími možnosťami financovania nehnuteľnosti.

Ako inflácia ovplyvnila hodnotu vášho bývania?

Ceny nehnuteľností na trhu v posledných rokoch výrazne stúpali a v dôsledku inflácie zas môžeme hovoriť o drahších stavebných materiáloch, zariadenia do domácností či elektronike. To všetko môže zvýšiť hodnotu vášho bývania, preto by ste nemali zabúdať na svoju poistku.

V prípade, že pravidelne neaktualizujete poistnú sumu vo svojej zmluve, pri škodovej udalosti sa môžete sami pripraviť o peniaze. Pri podpoistení nehnuteľnosti či domácnosti dochádza k tomu, že vám poisťovňa pri škodovej udalosti vyplatí poistné plnenie na základe poistnej sumy uvedenej v zmluve, ktorá sa už ale nemusí zhodovať so skutočnou hodnotou vášho bývania. 

Kedy dochádza k podpoisteniu a ako sa mu vyvarovať sa dozviete v našom článku.

Text: TASR, vdobrom.sk, Foto: ShutterStock

Najnovšie články:

Najčítanejšie články:

Sledujte nás na

sociálnych sieťach:

 

    /WustenrotSlovensko

 

  /wuestenrotslovensko

 

Nenechajte si újsť nič dôležité!

Mohlo by vás zaujímať: