Zmenili sa pravidlá evidencie vozidiel. Ako sa týkajú vašej súčasnej ŠPZ?

S príchodom nového roka u nás nastala zmena v pravidlách evidencie vozidiel a skratkám okresov definitívne odzvonilo. Evidenčné čísla vozidiel (EČV) budú celoslovenské, vďaka čomu ušetríte na správnych poplatkoch a zbavíte sa časti byrokracie. Ako bude vyzerať prepis vozidla v praxi?

Ministerstvo vnútra SR zaviedlo od 1. januára 2023 novinku v evidencii vozidiel. Tabuľky sa budú viazať na auto, nie na majiteľa a jeho trvalý pobyt, skratky okresov nahradia vygenerované písmená a čísla s celoslovenskou platnosťou, preto v prípade, že auto predáte, poznávaciu značku bude môcť používať aj nový majiteľ. Rozhodnutie je však na vás.

Evidenčné číslo podľa požiadaviek občana

Nové EČV sa budú naďalej skladať z dvoch písmen, troch číslic a ďalších dvoch písmen a vytvárané budú nanovo od kombinácie AA-001AA. „Tento spôsob zároveň umožní požiadať o pridelenie evidenčného čísla vytvoreného na základe požiadavky občana. Nielen so skratkou príslušnosti k okresu pobytu alebo sídla, ale s akoukoľvek skratkou, napríklad ABCDEFG, JANICKO, AAA1B2C a podobne,“ načrtlo Ministerstvo vnútra SR. Touto zmenou chce štát zjednodušiť systém a ušetriť sebe aj občanom peniaze, ktorí inak za pridelenie značiek musia dokopy platiť 33 eur.

Čo platilo doteraz:

  • Výmena poznávacej značky bola nutná pri predaji/kúpe vozidla (ak nebol nový majiteľ z rovnakého okresu) aj pri zmene trvalého bydliska majiteľa (opäť mimo okres).
  • Na dopravný inšpektorát musel ísť vozidlo odhlásiť pôvodný majiteľ a následne ho prihlásil nový majiteľ – každý vo svojom okrese.

Čo sa mení:

  • Zmena poznávacej značky nie je potrebná pri zmene trvalého bydliska majiteľa vozidla.
  • Vozidlo môže mať rovnaké EČV bez ohľadu na zmenu majiteľa – poznávacia značka je viazaná na vozidlo.
  • Predávajúci má na výber – buď ostane EČV na aute kupujúcemu, alebo si ho môže ponechať a prideliť na svoje ďalšie vozidlo v lehote jedného roka od predaja.
  • Nie je potrebné, aby predávajúci aj kupujúci išli každý na dopravný inšpektorát vo svojom okrese. Po novom vybavíte všetko naraz na jednom mieste a kdekoľvek na území SR. V prípade potreby budú doklady aj tabuľky zasielané kuriérom.

Čo robiť so súčasnou poznávacou značkou?

Poznávaciu značku so skratkou okresu nemusíte meniť za novú. Doterajšie registrované vozidlá si môžu ponechať súčasné značky a k vygenerovaniu nového EČV dôjde až pri kúpe nového vozidla.

Do vyčerpania zásob môžete ešte dostať aj tabuľku so skratkou okresu

Prechodné obdobie pôvodných tabuliek potrvá do vyčerpania skladových zásob. Evidenčné čísla sú po novom viazané na vozidlo, nie na majiteľov. „Pri kúpe nového vozidla sa vygeneruje EČV, ktoré na vozidle môže ostať do konca životnosti,“ vysvetlilo ministerstvo. „Novela zákona zároveň umožní vlastníkovi pri predaji vozidla ponechať si tabuľky s evidenčným číslom, ktoré následne môže prideliť na svoje ďalšie vozidlo v lehote do jedného roka od zmeny v evidencii vozidiel po predaji,“ priblížil rezort s tým, že takéto vydanie tabuliek je bezplatné.

Farebný dizajn len pre elektromobily

Tabuľky s EČV bez skratky okresu majú aj nový dizajn. Hlavnými novinkami je zmena používaného fontu písma a zjednotenie farebnosti takmer všetkých tabuliek na čierno-bielu. „Jedinou farebnou výnimkou budú tabuľky pre elektromobily, ktoré budú mať zelené písmená a číslice na bielom podklade,“ upozornil rezort. Zmeny vyplývajú z novely zákona o cestnej premávke a súvisiacich vyhlášok, ktoré od januára nadobudli účinnosť.

Viete, na čo všetko máte nárok v rámci PZP?

TEXT: vdobrom.sk, TASR, FOTO: Pexels

Najnovšie články:

Najčítanejšie články:

Sledujte nás na

sociálnych sieťach:

 

    /WustenrotSlovensko

 

  /wuestenrotslovensko

 

Nenechajte si újsť nič dôležité!

Mohlo by vás zaujímať: