Interiérové trendy na rok 2023: zavládne pohodlie a útulnosť

Plánujete update vášho interiéru alebo sa práve sťahujete? V tom prípade vás asi bude zaujímať, kam sa uberajú tento rok interiérové trendy. Nadvláda strohého minimalizmu je na ústupe. A to už niekoľko rokov. V bývaní sa tento rok ešte výraznejšie budú presadzovať pohodlie a útulnosť, a to hlavne vo forme vintage štýlu. Pri nábytku sa o slovo hlási úcta k histórii, hľadanie nového v starom, recyklácia. Aké sú trendy bývania na rok 2023?

Kus prírody

Nielen drevo, ale aj koža, ratan, bavlna, slama, sysal, dokonca aj kameň sú zásahom do čierneho. Prírodný „look“ sa objavuje nielen na nábytku a interiérových doplnkoch, ale aj na vertikálnych či horizontálnych plochách – teda stenách alebo podlahách.

Organika

Organické tvary, ktoré už niekoľko rokov využíva architektúra, sa sťahujú aj do interiéru. Oblé tvary nahradia hrany, čo nábytok a bytové doplnky urobí bezpečnejšími. Dizajnéri predpovedajú, že zo zaužívaných hladkých plôch sa postupne prejde na hmatateľnejšie povrchy.

Pri rekonštrukcii a kúpe nového nábytku myslite aj na svoje poistenie bývania, aby ste sa vyhli podpoisteniu. Aké nepríjemnosti hrozia pri škodovej udalosti?

Comeback farieb

Z piedestálu pomaly ustupuje dominancia bielej, sivej a béžovej, viac sa presadzujú tóny z teplého farebného spektra. A takisto sýtejšie tóny.

Farebné hity 2023:

  • víťaz: Viva Magenta
  • jemná zelená
  • sivomodrá
  • dymové odtiene v kombinácii s prírodným drevom a jemnými pastelmi

Nebojte sa mixovať!

Už niekoľko rokov je trendom miešanie rôznych štýlov. Každému priestoru to dodá kus individuality. V obľube ho majú hlavne kreatívni ľudia, ktorí sa neboja experimentovať. Zopár retro alebo vintage kúskov dodá aj tomu najstrohejšiemu modernému štýlu sviežosť a pútavosť. Dajte priestor svojej fantázii a oživte svoje bývanie.

Druhá šanca

Udržateľnosť v interiérovom dizajne zažíva boom už niekoľko rokov. Inak to nebude ani v roku 2023. Jednou z možností, ako sa podieľať na expanzii tohto trendu, je využitie tzv. upcyklovaných bytových doplnkov. Ide o doplnky, ktoré vznikli premenou starých nevyužívaných predmetov alebo zariadení na nové. Na rozdiel od recyklovaných predmetov majú nový vzhľad a vo väčšine prípadov sa mení aj ich funkcia. Vďačným upcyklovaným prvkom sú napríklad staré palety.  

Prečítajte si viac o téme bývania na našom blogu.

Text: JAGA, Foto: SHUTTTERSTOCK

Najnovšie články:

Najčítanejšie články:

Sledujte nás na

sociálnych sieťach:

 

    /WustenrotSlovensko

 

  /wuestenrotslovensko

 

Nenechajte si újsť nič dôležité!

Mohlo by vás zaujímať: