Na nové auto si počkáte viac než rok, predajcovia negarantujú ani jeho cenu

Zvažujete kúpu nového auta? Pripravte sa na čakanie. Automobilky s výrobou nestíhajú a očakávajú, že na dodávke nových áut sa podpíše ešte aj energetická kríza. Koľko si na nové auto počkáte a prečo nie je možné garantovať ani jeho cenu?

Stav, v ktorom sa automobilky nachádzajú už od minulého roka, odkedy nestíhajú z dôvodu nedostatku čipov a súčiastok vyrábať, sa nezlepšuje. Trh aj naďalej bojuje s výpadkom nových vozidiel, čo núti k tomu, že cenu za vozidlo uvádzajú len ako orientačnú. Konštatuje to Michal Duška, obchodný riaditeľ spoločnosti Arval Slovakia, ktorá sa špecializuje na operatívny lízing automobilov.

Pri novom vozidle myslite na havarijné poistenie.

Duška podotkol, že kým ešte pred dvoma rokmi bolo bežné, že zákazník vedel nielen to, kedy auto dostane, ale aj cenu, ktorú zaň zaplatí, v súčasnosti tomu tak nie je. „Niektorí predajcovia vedia garantovať cenu po dobu jedného roka, problémom však je, že dodávky áut túto hranicu zväčša prekročia,“ upozornil.

Poznamenal tiež, že aktuálne sa na nové osobné auto čaká viac ako rok a v prípade úžitkových vozidiel je tomu ešte dlhšie. „V súčasnosti si zrejme nikto nedovolí odhadnúť, kedy sa priemerné čakacie lehoty na novovyrobené autá skrátia,“ dodal s tým, že súčasné okolnosti nenasvedčujú tomu, že by sa situácia mala zlepšiť. Zároveň čaká, ako sa na dodávkach áut podpíše energetická kríza.

Vybavte si PZP bez problémov online.

TEXT: vdobrom.sk, TASR

FOTO: Pexels

Najnovšie články:

Najčítanejšie články:

Sledujte nás na

sociálnych sieťach:

 

    /WustenrotSlovensko

 

  /wuestenrotslovensko

 

Nenechajte si újsť nič dôležité!

Mohlo by vás zaujímať: