Menej je niekedy viac: Triky, ako narábať v interiéri s drevom

Tento nadčasový materiál symbolizuje v interiéri trvácnosť, kvalitu a hodnotu. Treba sa však držať pravidla menej je viac. Ak to totiž preženiete, jeho benefity si až tak neužijete. Poradíme vám, ako na to.

Drevo v interiéri býva pozitívna vizuálna voľba. Dokáže priestor zútulniť, hreje, je príjemné na dotyk. Prispôsobí sa akémukoľvek štýlu zariadenia, svedčí mu aj starnutie, ktoré zvláda s gráciou. Hoci sú to nepopierateľné fakty, treba nájsť správnu mieru. Ako teda s drevom narábať, aby váš domov nevyzeral až príliš rustikálne?

Dva a dosť

Drevo má rozmanité farebné nuansy, no v interiéri je dobré použiť maximálne dva odtiene. K žltkastým odtieňom patrí napríklad jaseň, jedľa alebo smrek. K hnedastým veľmi obľúbený dub, javor, čerešňa a orech. Na trhu nájdete aj sivasté nuansy, kam patria antické úpravy duba alebo šedý javor. Tie ale efektne vyznejú skôr vo veľkorysých a dobre presvetlených interiéroch.

Ako už bolo spomenuté, odporúčame použiť maximálne dve rôzne dreviny, vďaka čomu bude priestor pôsobiť harmonicky. Čo tak zvoliť podlahu zo severského smreka a k nemu nábytok z napríklad z brezy?

Aké farby k drevu?

Najefektnejšie vyznieva drevo s bielou. Drevina krásne vynikne a biela podčiarkne eleganciu a vzdušnosť priestoru. Milovníci výraznejších tónov môžu miestnosť oživiť aj ďalším odtieňom, opatrní ale buďte s teplými odtieňmi. K drevu sa síce môžu javiť ako dobrá voľba, no nie je to tak celkom pravda. V ich prevahe sa môžu dreviny „utopiť“ a miestnosť bude pôsobiť stiesnene. Zásadnú úlohu hrá aj sýtosť samotného dreva. Čím teplejší odtieň, tým lepšie je kombinovať ho s farbami z chladného spektra. Naopak, svetlejšie dreviny pokojne znesú aj intenzívnejšie farby.

Nebojte sa chladných materiálov

Interiér zariadený s prevahou dreva nebýva celkom dobrý nápad, zvlášť v menších miestnostiach. Jemnosť, hrejivosť a útulnosť dreva v rozumnej dávke pôsobia príjemne, no ak to s nimi preženiete, bude interiér vyzerať preplnený. Obzvlášť opatrní buďte pri drevinách s výraznou kresbou alebo tmavých odtieňoch. Tie sa môžu príliš rýchlo opozerať, preto je lepšie voliť ich len na malé plochy. Miestnosti môžete dodať harmóniu kontrastom dreva s lesklými a hladkými materiálmi – napríklad sklo, kov a lakované povrchy.

Prečítajte si viac o téme bývania na našom blogu.

Text: JAGA, foto: isifa/SHUTTERSTOCK

Najnovšie články:

Najčítanejšie články:

Sledujte nás na

sociálnych sieťach:

 

    /WustenrotSlovensko

 

  /wuestenrotslovensko

 

Nenechajte si újsť nič dôležité!

Mohlo by vás zaujímať: