Kuchynská doska z dreva – efektná a nadčasová, no má aj svoje slabiny…

Kuchynská linka je nevyhnutnou súčasťou každého interiéru. Dnes sme si posvietili na dosku – obľúbenú materiálovú klasiku z dreva.

Variácie na tému kuchynskej pracovnej dosky sú rozmanité. Asi bude väčšinu z nás okrem dizajnu zaujímať aj fakt, koľko toho znesie. Ako v konkurencii obstálo drevo? Aké sú jeho výhody a nevýhody, akú drevinu si vybrať a čo si ešte všímať pri výbere?

Benefit: Jedinečný originál

Kráse dreva sa máločo vyrovná, vnáša do priestoru útulnosť. Je príjemné na dotyk, práca na ňom býva tichá, je poddajné – dá sa vyfrézovať do rôznych tvarov. Každý kus je navyše neopakovateľný. Trh ponúka lesklé, matné podoby, s pruhmi, šachovnicovým vzorom alebo kombináciu rôznych druhov drevín.

Slabina: Poškodenie

Každá minca má dve strany a ani drevo nie je úplne dokonalé. Niektoré dreviny sa môžu po čase deformovať, sú náchylné na poškriabanie. Vyliaty čaj, vývar, káva či červené víno môžu na ňom zanechať stopy. Väčšina drobných poškodení sa dá našťastie opraviť.

Tip: Dobrým pomocníkom a istou prevenciou je včelí vosk. Impregnácia raz za dva-tri mesiace dokáže aspoň čiastočne eliminovať tieto problémy.

Doska sa môže poškodiť aj vplyvom teplej vlhkosti

Tip: Existujú dosky ošetrené proti pôsobeniu vlhkosti, ale aj tie budete musieť po každom navlhčení utrieť do sucha.

Drevo budete musieť chrániť aj pred horúcim predmetmi: rozpálené panvice, plechy či hrnce sa s drevenou doskou kamarátiť nebudú.

Tip: Bez kompromisu používajteodkladaciu podložku pod horúci riad.

Niektorí by mohli na tomto mieste aj namietať, že aj zmena vzhľadu môže byť istým hendikepom. Ako každý prírodný materiál, aj drevo bude meniť časom svoju farbu. Pre niekoho nedostatok, pre iného výhoda.

Aké dreviny sú vhodné?

Jednoznačne tvrdý masív! Vďačné sú buk, dub, orech alebo javor. Niečo vydržia a sú aj relatívne cenovo dostupné. Stále je však dôležitá kvalitná impregnácia a šetrné zaobchádzanie. Z exotických drevín, za ktoré si priplatíte, je to tík, wengé alebo palisander. Keďže si ľahšie poradia s vlhkosťou, sú vhodné do intenzívne využívaných kuchýň.

Prečítajte si viac o téme bývania na našom blogu.

Text: JAGA, Foto: iStock/SHUTTERSTOCK

Kuchynská linka je nevyhnutnou súčasťou každého interiéru. Dnes sme si posvietili na dosku – obľúbenú materiálovú klasiku z dreva.

Variácie na tému kuchynskej pracovnej dosky sú rozmanité. Asi bude väčšinu z nás okrem dizajnu zaujímať aj fakt, koľko toho znesie. Ako v konkurencii obstálo drevo? Aké sú jeho výhody a nevýhody, akú drevinu si vybrať a čo si ešte všímať pri výbere?

Benefit: Jedinečný originál

Kráse dreva sa máločo vyrovná, vnáša do priestoru útulnosť. Je príjemné na dotyk, práca na ňom býva tichá, je poddajné – dá sa vyfrézovať do rôznych tvarov. Každý kus je navyše neopakovateľný. Trh ponúka lesklé, matné podoby, s pruhmi, šachovnicovým vzorom alebo kombináciu rôznych druhov drevín.

Slabina: Poškodenie

Každá minca má dve strany a ani drevo nie je úplne dokonalé. Niektoré dreviny sa môžu po čase deformovať, sú náchylné na poškriabanie. Vyliaty čaj, vývar, káva či červené víno môžu na ňom zanechať stopy. Väčšina drobných poškodení sa dá našťastie opraviť.

Tip: Dobrým pomocníkom a istou prevenciou je včelí vosk. Impregnácia raz za dva-tri mesiace dokáže aspoň čiastočne eliminovať tieto problémy.

Doska sa môže poškodiť aj vplyvom teplej vlhkosti

Tip: Existujú dosky ošetrené proti pôsobeniu vlhkosti, ale aj tie budete musieť po každom navlhčení utrieť do sucha.

Drevo budete musieť chrániť aj pred horúcim predmetmi: rozpálené panvice, plechy či hrnce sa s drevenou doskou kamarátiť nebudú.

Tip: Bez kompromisu používajteodkladaciu podložku pod horúci riad.

Niektorí by mohli na tomto mieste aj namietať, že aj zmena vzhľadu môže byť istým hendikepom. Ako každý prírodný materiál, aj drevo bude meniť časom svoju farbu. Pre niekoho nedostatok, pre iného výhoda.

Aké dreviny sú vhodné?

Jednoznačne tvrdý masív! Vďačné sú buk, dub, orech alebo javor. Niečo vydržia a sú aj relatívne cenovo dostupné. Stále je však dôležitá kvalitná impregnácia a šetrné zaobchádzanie. Z exotických drevín, za ktoré si priplatíte, je to tík, wengé alebo palisander. Keďže si ľahšie poradia s vlhkosťou, sú vhodné do intenzívne využívaných kuchýň.

Prečítajte si viac o téme bývania na našom blogu.

Text: JAGA, Foto: iStock/SHUTTERSTOCK

Najnovšie články:

Sledujte nás na

sociálnych sieťach:

 

    /WustenrotSlovensko

 

  /wuestenrotslovensko

 

Zostaňme v kontakte!

Nenechajte si ujsť dôležité novinky, inšpiratívne články či praktické témy zo sveta poistenia.
Prihláste sa k odberu noviniek a o všetkom sa dozviete ako prví.

Mohlo by vás zaujímať: