Jesenná turistika láka, no môže skončiť tragicky. Držte sa odporúčaní horských záchranárov

Jesenná turistika v horách je pre ľudí vždy veľkým lákadlom, Horská záchranná služba (HZS) však upozorňuje, že sa za okamih môže zmeniť na boj o záchranu zdravia či života. Ak chcete v tomto období vyraziť do prírody, mali by ste sa držať ich odporúčaní.

Nepreceňte svoju fyzickú kondíciu

Záchranári upozorňujú, že počasie je v horách skôr zimné, než jesenné a práve preto, by turisti mali myslieť na zimné vybavenie. S ochladením sa môže počasie prudko zmeniť, čo predstavuje pre turistov riziko. Ľudia často podcenia svoje schopnosti aj kondíciu, čím ohrozujú vlastné zdravie a v najhorších prípadoch aj život.

V čase zimnej uzávery turistických chodníkov by ste mali dôkladne zvážiť výber trasy a zimný výstroj. Deň pred túrou by ste si mali dopriať fyzický oddych aj pomalšie pracovné tempo. Nezabúdajte v prvom rade na dostatok tekutín a stravy s vysokým podielom energie, vhodné oblečenie a čelovku ktorú využijete v skorých ranných hodinách na začiatku túry, ale aj v čase, keď sa začne stmievať. Myslite na časovú rezervu, keďže v horách nad 1 500 m.n.m. je už súvislá vrstva snehu a v zimných podmienkach môžete mať pomalšie tempo.

Do hôr už len s mačkami

„Zvážte, na aký účel budete mačky používať a akému namáhaniu budú vystavené. Nielen ich voľba, ale aj chôdza v nich musí byť správna. Pri stúpaní sa prvé zabárajú špičky. Pri ich používaní sa odporúča chodiť viac rozkročmo, aby ste hrotmi nezavadili o časti oblečenia a nedošlo k zakopnutiu. Naopak, pri zostupových trasách sa ako prvé zabárajú do snehu zadné hroty,“ zdôrazňuje riaditeľ HZS Marek Biskupič.

Nezabúdajte na poistenie

„Aj pri zdanlivo nenáročnej turistike môže dôjsť nedopatrením k nehode a tým pádom aj k poistnej udalosti. Od roku 2006 je na území SR podľa platného ustanovenia zákona o HZS osoba nachádzajúca sa v horskej oblasti povinná uhradiť horskej službe náklady spojené s výkonom záchranárskej činnosti alebo s pátraním. Tá sa nevzťahuje na deti a osoby, ktoré nemajú spôsobilosť na právne úkony,“ upozorňuje HZS a v tejto súvislosti odporúča vybrať si ešte pred túrou aj poistenie.

TEXT: vdobrom.sk, HZS

FOTO: Pexels

Najnovšie články:

Najčítanejšie články:

Sledujte nás na

sociálnych sieťach:

 

    /WustenrotSlovensko

 

  /wuestenrotslovensko

 

Nenechajte si újsť nič dôležité!

Mohlo by vás zaujímať: