Pripravte sa na zdražovanie energií: 5 tipov, ako môžete dosiahnuť energetickú úsporu a ušetriť

Stúpajúce ceny energií sa stali strašiakom pre mnohých Slovákov. Ich rast ovplyvňuje podnikateľov a ich prevádzky, hospodárstvo, recykláciu a zároveň každú jednu domácnosť. Preto vám prinášame niekoľko jednoduchých tipov, ktoré doma zvládne naozaj každý a vďaka tomu môžete dosiahnuť energetickú úsporu.

Okrem klasických zásad, ako je napríklad vypínanie svetiel pri odchode z miestnosti, varenie v hrncoch s pokrievkami, či vypínanie elektrospotrebičov, ktoré aktuálne nepoužívate, môžete pre šetrenie rodinných financií spraviť ešte niečo navyše.

Vetrajte rozumne

Vetraním môžete stratiť veľa tepla, čo samozrejme neznamená, že by ste s ním mali prestať. Snažte sa však vetrať efektívne. V prvom rade skontrolujte, či okná aj vchodové dvere dobre tesnia, či vám zbytočne neuniká v domácnosti teplo a naopak, či vám do bytu alebo domu zbytočne nepreniká studený vzduch.

Ak sa rozhodnete v miestnosti otvoriť okno, ako prvé stiahnite kúrenie. Potom vetrajte radšej nárazovo – to znamená, neotvárajte okná na vetráčku, ale dokorán a na kratší čas.

Regulujte teplotu v miestnosti

Účet za energie sa vám poďakuje, ak nebudete jednotlivé miestnosti doma prekurovať – nie je to zdravé a ani lacné. Ideálna teplota v interiéri je 21 až 23 stupňov Celzia, v spálni dokonca ešte menej – 18 stupňov Celzia. Vyhnete sa prílišnému teplu a dusnu, ktoré by viedlo len k ďalšiemu vetraniu. Príliš vysoké teploty v domácnosti určite nepomôžu vášmu zdraviu, kvalitnému spánku a ani koncentrácii.

Radiátory zároveň neblokujte žiadnym nábytkom, aby sa teplo mohli šíriť do celej miestnosti rovnomerne.

Zamerajte sa na spotrebu teplej vody

Obmedzte kúpanie sa vo vani v teplej vode a radšej sa počas nasledujúcich mesiacov len sprchujte. Vodu počas sprchy môžete aj vypnúť (napríklad, keď budete používať sprchový gél). Pomôcť ušetriť nejaké to euro navyše by mohlo aj zníženie teploty prania a nezabúdajte, že sušička na prádlo je veľkým žrútom energie. Starým dobrým sušiakom preto nič nepokazíte.

Smart riešenia

Spotrebu energie v domácnosti je dobré mať pod kontrolou, preto sa oplatí investovať do cenovo dostupných teplomerov a vlhkomerov. Tie zabezpečia snímanie a prenos nameraných údajov priamo do vášho mobilného telefónu, kde si môžete zvoliť vhodný režim, zapnúť kúrenie aj na diaľku pred príchodom domov a predovšetkým, budete mať prehľad, na čom ešte môžete doma ušetriť.

Revízia zmlúv

Za zmienku stojí aj kontrola zmluvy s dodávateľom energií a zváženie jeho zmeny. Môžete osloviť dodávateľov po vlastnej osi a porovnať si ceny, alebo využiť cenovú kalkulačku Úradu pre reguláciu sieťových odvetví, kde dozviete ceny elektriny a plynu od jednotlivých dodávateľov.

Prečítajte si viac o téme bývania na našom blogu.

TEXT: vdobrom.sk

FOTO: Pexels, Unsplash

Najnovšie články:

Najčítanejšie články:

Sledujte nás na

sociálnych sieťach:

 

    /WustenrotSlovensko

 

  /wuestenrotslovensko

 

Nenechajte si újsť nič dôležité!

Mohlo by vás zaujímať: