Ako mať neustále poriadok? Pri upratovaní sa vyhnite tejto jednej veci

Máte pocit, že váš príbytok je preplnený a pôsobí dojmom neporiadku a chaosu? Nastala vhodná chvíľa na dôkladné čistenie.

Nielen zvyšky jedla na stole, chuchvalce prachu v rohoch miestností znamenajú neporiadok. Tento pocit môžu vyvolať aj veci, ktorými ste obklopení, a pritom ich už dávno nepotrebujete.

Ideálnym časom na veľké upratovanie bývajú dôležité životné zmeny – sťahovanie, nový prírastok do rodiny, ale aj rozvod.

Vizuálny chaos

Môžete upratovať odušu, no kým je váš príbytok prepchatý vecami, nikdy nebude pôsobiť uprataným dojmom. Vizuálny neporiadok spôsobuje príliš veľa dekorácií, suvenírov, časopisov či príliš prekombinované farby.

Kde začať? Zbavujte sa vecí!  

Pre väčšinu ľudí je ich vyhadzovanie stresujúca úloha, i keď vám už nerobia radosť. Ako spoznáte, že je načase s tým niečo urobiť? Keď napríklad stojíte pred prepchatou skriňou a neviete, čo kde máte. Alebo máte pocit, že sa už u vás nedá ani pohnúť a všade je neporiadok, či už v podobe rôznych predmetov, alebo nedokončených a odsúvaných úloh. Najlepšie je časti vecí sa zbaviť. To sa síce ľahko povie, ale horšie robí. K mnohým z nich totiž máme citovú väzbu. Lenže zachovalé oblečenie či doplnky môžu ešte poslúžiť niekomu ďalšiemu. Skúste ich napríklad ponúknuť vo swape.

Po krôčikoch

Nestanovujte si prehnané ciele, poriadok bude vyžadovať systém a čas. Môžete to urobiť parciálne –po jednotlivých miestnostiach – alebo tematicky – oblečenie, kuchynská výbava, topánky, knihy… Na koniec si nechajte spomienkové predmety a darčeky.

Do boxov príliš neodkladajte

Veci, ktoré už nechcete, často končia v škatuliach a boxoch pod posteľou alebo na skrini, kde nie sú vidieť, ale stále zaberajú miesto. Nedávajte ich tam. Jednoducho si priznajte, či konkrétnu vec potrebujete a či vám robí radosť. Ak áno, potom si ju nechajte, pokiaľ nie, preč s ňou. Nenechávajte vyradené veci dlho ležať doma, aby ste nemali možnosť ich znova niekam upratať. Buď ich darujte, odneste niekam, kde ich predajú, alebo položte v krabici pred dom, možno si ich okoloidúci rozoberú…

Prečítajte si viac o téme bývania na našom blogu.

Text: JAGA, Foto: SHUTTERSTOCK

Najnovšie články:

Najčítanejšie články:

Sledujte nás na

sociálnych sieťach:

 

    /WustenrotSlovensko

 

  /wuestenrotslovensko

 

Nenechajte si újsť nič dôležité!

Mohlo by vás zaujímať: