Ako v lete schladiť interiér?

Počas tropických nocí, keď teplota aj niekoľko dní až týždňov neklesá pod 20 stupňov, nemajú ani kvalitne izolované domy či byty veľkú šancu sa príliš ochladiť, o majiteľoch ani nehovoriac. Ideálne je pripraviť sa na tento boj už v projektovej fáze. Sú však aj možnosti dodatočného riešenia. Aké? Majitelia rodinných domov sú, samozrejme, vo výhode, tam sa toho núka podstatne viac.

Okná

Tienenie okien, konkrétne exteriérové, dokáže udržať interiér aj o desať stupňov chladnejší ako teplota vonku. Lepšou voľbou než rolety sú predokenné žalúzie, ktorých lamely vďaka schopnosti naklápania dávkujú denné svetlo podľa aktuálnej potreby. Veľkú službu spravia aj zastrešovacie prvky – markízy, tieniace plachty a v prípade rodinných domov aj pergoly alebo slnolamy.

Klimatizácia

Azda najrýchlejším a rokmi prevereným spôsobom chladenia je klimatizácia. No aj tá v sebe skrýva zopár úskalí. Pokiaľ sa s ňou naučíte pracovať, bude vám dobrým pomocníkom. Prvou zásadou je, že rozdiel medzi vonkajšou a vnútornou teplotou by nemal byť väčší ako 5, maximálne 7 °C. Najlacnejší typ s minimálnymi nárokmi na inštaláciu je mobilná klimatizácia. Jej výhodou je hlavne možnosť premiestňovania z izby do izby. Potrebuje však vývod hadice cez okno, aby teplý vzduch odchádzal von z miestnosti. Tým, že dovnútra prichádza teplý vzduch zvonka, sa zvyšujú nároky klimatizácie na výkon a zároveň sa znižuje chladiaci efekt. Máte dve možnosti, ako to vyriešiť– buď letné krídlo okna, ktoré je namiesto skla vyplnené izolačnou platňou s otvorom na vývod klimatizácie, alebo špeciálnu fóliu. Tá je však náchylná na poškodenie. Drahšou, ale oveľa účinnejšou možnosťou sú nástenné klimatizácie. Ľahko sa ovládajú, sú prevádzkovo menej nákladné a tichšie. Vyžadujú si však odbornú montáž a stavebné zásahy. Ak bývate v bytovom dome, informujte sa najskôr u správcu, či je prípustný takýto zásah do fasády. Netýka sa to len pamiatkovo chránených budov, ale aj niektorých moderných novostavieb.

Teplo, ktoré vás schladí

V novostavbách, a to nielen v rodinných, ale aj v obytných domoch, sa pre úspory čoraz častejšie využívajú alternatívne zdroje. Pomocou tepelných čerpadiel sa dá nielen vykurovať, ale v lete aj chladiť. Cez deň si môžete dopriať čerstvý vzduch v prípade, že máte riadené vetranie s rekuperáciou. Tá dokáže privádzaný vzduch ochladzovať pomocou odvádzaného na rovnakom princípe, na akom ho v zime ohrieva. Rekuperačná jednotka s automatickým bajpasom potom v noci privádza chladný vzduch priamo zvonka. Týmto spôsobom sa dá v interiéri udržať po celý deň nižšia teplota, než je vonku, nie je to však aktívne chladenie. Ďalšou možnosťou je aktívna rekuperácia. Kým pasívna rekuperácia sa stará len o výmenu vzduchu a energie medzi odvádzaným a privádzaným vzduchom, aktívna vzduch navyše aj dodatočne chladí alebo ohrieva. Funguje teda podobne ako klimatizácia, do interiéru však na rozdiel od nej privádza čerstvý prefiltrovaný vzduch.

Od podlahy alebo zo stropu?

Na tomto spôsobe chladenia je sympatické to, že viacnásobne využíva technológie primárne určené na vykurovanie. Ako zdroj chladu poslúži tepelné čerpadlo (musí mať funkciu chladenia), rozvody podlahového kúrenia vyžadujú len malé úpravy. Nejde teda o veľkú investíciu navyše. Ďalšou výhodou je, že pri tomto spôsobe chladenia sa využíva sálanie, nie prúdenie vzduchu, takže nevzniká prievan. Tento systém má však svoje limity – chladiace povrchy by nemali mať veľmi nízku teplotu (pri podlahe sa odporúča nechladiť teplotou nižšou ako 20 °C), aby neboli nepríjemne studené na dotyk, chladiaci výkon podlahy teda nebude závratný. Ide tak len o mierne ochladenie interiéru, no na druhej strane vám priveľký chlad aspoň neuškodí. Studená podlaha je niekomu v lete príjemná, niekomu nie. Riešením pre druhú skupinu sú stenové alebo stropné registre (rozvody). Keďže ochladený vzduch samovoľne klesá nadol, stropné chladenie je najprirodzenejšie.

Text: Denisa Slančová | Foto: isifa/Shutterstock

Najnovšie články:

Najčítanejšie články:

Sledujte nás na

sociálnych sieťach:

 

    /WustenrotSlovensko

 

  /wuestenrotslovensko

 

Nenechajte si újsť nič dôležité!

Mohlo by vás zaujímať: